Αίμα

Αναιμία & λευχαιμία: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Η αναιμία και η λευχαιμία είναι δύο παθήσεις που αφορούν το αίμα. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η αναιμία μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, τα άτομα που πάσχουν από λευχαιμία είναι πιθανό να αναπτύξουν αναιμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι η λευχαιμία από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αναιμία, είτε στο ότι ορισμένες θεραπείες λευχαιμίας προκαλούν αναιμία.

Μπορεί η αναιμία να οδηγήσει σε λευχαιμία;

Ένας άνθρωπος εμφανίζει καρκίνο όταν κάποια από τα κύτταρά του αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του αίματος και του μυελού των οστών.

Η αναιμία δεν είναι μια μορφή καρκίνου, αλλά μπορεί να επηρεάσει το αίμα, καθώς αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα ενός ανθρώπου περιέχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια απ’ όσα θα έπρεπε.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευχαιμίας και ένα κοινό σύμπτωμα όλων αυτών είναι η ταχεία παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ικανά να καταπολεμήσουν μολύνσεις, αλλά βλάπτουν ταυτόχρονα και την ικανότητα του μυελού των οστών να παράγει υγιή κύτταρα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει πως η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία.

Μπορούν οι θεραπείες λευχαιμίας να οδηγήσουν σε αναιμία;

Ορισμένες θεραπείες λευχαιμίας, όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία σε μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών θεραπειών της λευχαιμίας, ιδιαίτερα για άτομα που χρειάζονται θεραπείες μεγαλύτερων δόσεων.

Πώς συνδέονται η αναιμία και η λευχαιμία;

Ενώ η αναιμία και η λευχαιμία είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις υγείας, έχουν μια βασική ομοιότητα και αυτή έχει να κάνει με το ότι και οι δύο επηρεάζουν το αίμα. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω η λευχαιμία μπορεί να θεωρηθεί ένας παράγοντας κινδύνου για την αναιμία, χωρίς όμως να ισχύει το αντίθετο.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες διαφορές που παρουσιάζουν οι δύο αυτές παθήσεις.

Ποιοι τύποι λευχαιμίας υπάρχουν;

Η λευχαιμία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, όπως η οξεία λευχαιμία, που επηρεάζει τα νεότερα και λιγότερο ώριμα κύτταρα, η χρόνια λευχαιμία, που επηρεάζει πιο ώριμα κύτταρα, η μυελογενής λευχαιμία, που επηρεάζει τα κύτταρα της μυελικής σειράς και η λεμφοκυτταρική λευχαιμία, που επηρεάζει τα λεμφοκύτταρα.

Όσον αφορά την αναιμία, αυτή μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες: την αναιμία που οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αναιμία που οφείλεται στην αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επειδή η λευχαιμία ξεκινάει από το μυελό των οστών, ο οποίος παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αυτή μπορεί να προκαλέσει υποπολλαπλασιαστική αναιμία, δηλαδή την αναιμία που οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια της λευχαιμίας παραμένουν άγνωστα και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της λευχαιμίας. Ωστόσο, μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι οι εξής:

  • Έκθεση σε ραδιενέργεια
  • Έκθεση σε χημειοθεραπεία από προηγούμενη θεραπεία καρκίνου
  • Έκθεση σε βενζόλιο
  • Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός Epstein-Barr
  • Ορισμένα γενετικά σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Down

Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και ορισμένων θεραπειών αυτής. Η πιο κοινή αιτία της αναιμίας, όμως, είναι η έλλειψη σιδήρου, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% όλων των περιπτώσεων.

Μερικές ακόμη αιτίες εμφάνισης της αναιμίας είναι οι εξής:

  • Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες
  • Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μεγάλη απώλεια αίματος
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Προβλήματα απορρόφησης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άτομα με ήπια αναιμία μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά, ενώ αλλά με σοβαρότερη αναιμία μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:

Η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο συμπτώματα αναιμίας, ενώ επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:

Θεραπεία

Οι πιο κοινές μέθοδοι θεραπείας της λευχαιμίας περιλαμβάνουν τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Όσον αφορά την αναιμία, ανάλογα με το είδος της ακολουθείται και διαφορετική προσέγγιση θεραπείας. Κυρίως όμως η θεραπεία της αναιμίας εστιάζει στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας που την έχει προκαλέσει. Στην περίπτωση που η λευχαιμία έχει προκαλέσει την αναιμία, τότε η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να βοηθήσει, όπως επίσης οι μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων και η λήψη φαρμάκων που προάγουν την ερυθροποίηση.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved