Υγεία Δέρματος

Ανακαλύψτε τα 5 καλύτερα φυτικά έλαια για το δέρμα!

Τα φυτικά έλαια έχουν γίνει αρκετά διάσημα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της περιποίησης του δέρματος. Χάρη στη φυσική τους ικανότητα να ενυδατώνουν και να θρέφουν διάφορους τύπους δέρματος, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη θέση των ενυδατικών κρεμών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, υγιεινά λιπαρά οξέα και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και αύξηση της λάμψης του δέρματος, χωρίς να το κάνει λιπαρό. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα χρησιμοποιούν τα φυτικά έλαια για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων, που σχετίζονται με διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα πιο ευεργετικά φυτικά έλαια για το δέρμα.

1.     Λάδι καρύδας

Τι είναι: Το λάδι καρύδας προέρχεται από συμπίεση της σάρκας των ώριμων καρυδών και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει.

Τι προσφέρει: Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που το καθιστά ένα εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό, και σε λιπαρά οξέα, που του επιτρέπουν να λειτουργεί σαν φραγμός στο δέρμα, συγκρατώντας την υγρασία του. Επιπλέον, το λάδι καρύδας έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν παθογόνα βακτήρια και μύκητες.

Πώς χρησιμοποιείται: Σε θερμοκρασία δωματίου το λάδι καρύδας έχει στερεή μορφή, αλλά μόλις εφαρμοστεί στο δέρμα λιώνει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική ενυδατική κρέμα σε ολόκληρο το σώμα, αλλά απαιτείται προσοχή καθώς μπορεί να είναι «βαρύ» για ορισμένα άτομα με λιπαρό δέρμα.

2.     Έλαιο Αrgan

Τι είναι: Το έλαιο αργκάν (argan oil) προκύπτει από εκχύλιση των καρπών του μαροκινού δέντρου argan. Έχει σημαντικές καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες, που ευνοούν κάθε τύπο δέρματος.

Τι προσφέρει: Το έλαιο argan είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και τη βελτίωση της ελαστικότητάς του. Είναι ένα αρκετά «ελαφρύ» λάδι, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση ως ενυδατική κρέμα, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται παραδοσιακά και για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα ή η ροδόχρους ακμή.

Πώς χρησιμοποιείται: Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η χρήση του ελαίου argan σε ξηρές επιδερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και στη μείωση του σμήγματος και της λιπαρότητας, σε άτομα με λιπαρό δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο σε καθημερινή βάση, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ για μια πιο βαθιά περιποίηση του δέρματος.

3.     Έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς

Τι είναι: Το έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς (rosehip seed oil) εξάγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης των σπόρων της άγριας τριανταφυλλιάς και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αντιγηραντικά έλαια.

Τι προσφέρει: Το έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς είναι πλούσιο σε βιταμίνες E, C, D, απαραίτητα λιπαρά οξέα και β-καροτίνη. Βοηθά στην προστασία και ενυδάτωση του δέρματος, καθώς και τη μείωση των ρυτίδων. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλουν επίσης στην αναζωογόνηση του δέρματος, επαναφορά της ελαστικότητάς του, διόρθωση των μαύρων κηλίδων και μείωση των ουλών.

Πώς χρησιμοποιείται: Το έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς θεωρείται ξηρό λάδι, με αποτέλεσμα να απορροφάται εύκολα από το δέρμα και να μπορεί να συνδυαστεί με άλλα έλαια ή κρέμες για βαθιά ενυδάτωση και αντιγηραντική θεραπεία.

4.     Έλαιο Marula

Τι είναι: Το έλαιο marula προκύπτει από το ξηρό καρπό του αφρικάνικου δέντρου με το ίδιο όνομα. Έχει ελαφριά υφή και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, της ξηρότητας και των ερεθισμών του δέρματος.

Τι προσφέρει: Το έλαιο marula είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ενώσεων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια. Ως εκ τούτου, αποτελεί εξαιρετικό μέσο προστασίας του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και πρόληψης της εμφάνισης σημαδιών γήρανσης. Διαθέτει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για ερεθισμένα ή με τάση για ακμή δέρματα.

Πώς χρησιμοποιείται: Το έλαιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα, στα μαλλιά, ακόμη και στα νύχια.

5.     Έλαιο Jojoba

Τι είναι: Το έλαιο χοχόμπα (jojoba oil) προκύπτει από τους καρπούς ενός φυτού που αναπτύσσεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στην πραγματικότητα δεν είναι λάδι, αλλά ένα υγρό φυτικό κερί, του οποίου η δομική και χημική σύσταση είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου σμήγματος.

Τι προσφέρει: Επειδή το έλαιο jojoba έχει παρόμοια δομή με αυτή του δέρματος, μπορεί να εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα, αυξάνοντας ή μειώνοντας την όπου χρειάζεται. Η ιδιότητα αυτή του ελαίου jojoba μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην αντιμετώπιση της ακμής. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά το καθιστά αποτελεσματικό στην καταπράυνση του δέρματος και παροχή ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Πώς χρησιμοποιείται: Μερικές σταγόνες ελαίου jojoba μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με λιπαρή επιδερμίδα για ενυδάτωση και εξισορρόπηση του τόνου του δέρματος. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The 5 Best Oils for Your Skin https://www.healthline.com/health/best-oils-for-your-skin

Jojoba Oil https://www.encyclopedia.com/places/africa/somalia-political-geography/jojoba-oil#3435100440

Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19134433/

Evolution of Post-Surgical Scars Treated with Pure Rosehip Seed Oil https://file.scirp.org/pdf/JCDSA_2015062914154638.pdf

The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/

Safety and efficacy of Sclerocarya birrea (A.Rich.) Hochst (Marula) oil: A clinical perspective https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528587/

A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18384191/