Διάγνωση

Αναλογία μέσης-ισχίων: Μπορεί να προβλέψει πρόωρο θάνατο;

Μπορεί να βοηθήσει η αναλογία μέσης-ισχίων στην πρόβλεψη του πρόωρου θανάτου καλύτερα από τον ΔΜΣ;

Ποιος τρόπος υπάρχει για να αξιολογήσετε τους κινδύνους για την υγεία σας μέσω της σύστασης του σώματός σας;

Μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε τους κινδύνους για την υγεία σας μέσω της σύστασης του σώματός σας, εκτός του ΔΜΣ, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Ερευνητές από το University College Cork και το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 380.000 λευκούς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, αναζητώντας συσχετίσεις μεταξύ του υψηλού σωματικού λίπους, του πού αποθηκεύεται αυτό το σωματικό λίπος και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, βρέθηκε ακόμη ισχυρότερη σχέση μεταξύ των κινδύνων για την υγεία και του υψηλού λόγου μέσης προς ισχίο, ο οποίος είναι ένα πιο συγκεκριμένο μέτρο του λίπους που αποθηκεύεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων.

Η αναλογία μέσης-ισχίων μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του πρόωρου θανάτου ;

Η αύξηση του λόγου μέσης προς ισχίο συνδεόταν με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου σε σχέση με ένα συγκρίσιμο μέτρο του ΔΜΣ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Και η συσχέτιση μεταξύ του λόγου μέσης προς ισχίο και των κινδύνων για την υγεία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τους άνδρες.

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού περιορισμού της προσπάθειας μέτρησης των κινδύνων για την υγεία με τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του λόγου του ύψους προς το βάρος, σύμφωνα με τον Irfan Khan, επικεφαλής ερευνητή του προγράμματος και φοιτητή Ιατρικής στο University College Cork.

Δεν λαμβάνει υπόψη το πού αποθηκεύεται το λίπος – αν συσσωρεύεται γύρω από τους γοφούς ή τη μέση. Ως αποτέλεσμα, ο ΔΜΣ δεν προβλέπει αξιόπιστα τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ή θνησιμότητας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιος που έχει συσσωρεύσει λίπος γύρω από τη μέση του θα έχει τον ίδιο ΔΜΣ με κάποιον της ίδιας ηλικίας και του ίδιου ύψους που αποθηκεύει το λίπος του γύρω από τους γοφούς, παρά τους κινδύνους για την υγεία από το κοιλιακό λίπος.

Είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αξιόπιστος;

Ο ΔΜΣ έχει επικριθεί στο παρελθόν από ορισμένους γιατρούς ότι αποτελεί ανακριβές μέτρο της ατομικής υγείας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραλλαγές στο βάρος, όπως η γενετική, η μυϊκή μάζα και άλλα.

Αντίθετα, η αναλογία μέσης προς γοφούς μπορεί να βοηθήσει στην ένδειξη ενός υψηλότερου ποσοστού κοιλιακού λίπους, όπως το σπλαχνικό λίπος, το οποίο εμφανίζεται γύρω από τα όργανα, όπως η καρδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα υψηλά ποσοστά σπλαχνικού λίπους γύρω από την καρδιά και άλλα όργανα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Ως αποτέλεσμα, ένας υψηλότερος λόγος μέσης προς ισχίο μπορεί να εντοπίζει άτομα με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ενώ ένας χαμηλότερος λόγος μέσης προς ισχίο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην πιο πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή καλύτερης φροντίδας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

Μια πιο ακριβής μέτρηση ενός υγιούς σωματότυπου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην κακή υγεία και τους θανάτους που προκαλούνται από τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και πολλές άλλες παθήσεις.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is Waist-to-Hip Ratio a Better Mortality Predictor Than BMI? https://www.medscape.com/viewarticle/981431?src=wnl_tp10_daily_221012_MSCPEDIT&uac=455316CG&impID=4743868

Waist-to-hip ratio can help predict early death better than BMI, researchers say https://www.insider.com/waist-hip-ratio-predict-early-death-better-than-bmi-research-2022-9

Waist-to-hip ratio a stronger predictor of mortality than BMI https://www.phri.ca/whr/

Study: Waist-to-hip ratio should replace BMI to measure healthy weight https://www.upi.com/Health_News/2022/09/21/waist-to-hip-ratio-body-mass-index-healthy-weight-study/9881663780974/

expert reaction to unpublished conference abstract about BMI vs waist-to-hip ratio https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-unpublished-conference-abstract-about-bmi-vs-waist-to-hip-ratio/