Μολυσματικές ασθένειες

Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής- Μόλυνση από MERS-CoV

Τι είναι το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής;

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία ασθενειών της αναπνευστικής οδού, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) είναι μια ιογενής αναπνευστική νόσος που προκαλείται από ένα κοροναϊό (MERS-CοV), προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012. Η επιδημία παραμένει μέχρι στιγμής εντοπισμένη στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου. Η μεγαλύτερη γνωστή επιδημία MERS εκτός Αραβικής Χερσονήσου εμφανίστηκε στη Δημοκρατία της Κορέας το 2015. Το ξέσπασμα συνδέθηκε ωστόσο με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Αραβική Χερσόνησο.

Από πού προέρχεται ο ιός;

Ο MERS-CoV είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι είναι ένας ιός που μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μολύνονται μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής με μολυσμένες καμήλες. Ο MERS-CoV έχει εντοπιστεί σε dromedaries σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η προέλευση του ιού δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά, σύμφωνα με την ανάλυση διαφορετικών γονιδιωμάτων του ιού, πιστεύεται ότι μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες και μεταδόθηκε σε καμήλες κάποτε στο μακρινό παρελθόν.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του MERS-CοV;

  • Μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο: Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά η καμήλα φαίνεται να είναι ο κύριος ξενιστής για τον MERS-CoV και η άμεση ή έμμεση επαφή με τις καμήλες είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης σε ανθρώπους. Τα στελέχη του MERS-CoV που είναι πανομοιότυπα με τα ανθρώπινα στελέχη έχουν απομονωθεί από καμήλες δρομάδες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ομάν, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
  • Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο: Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός εάν υπάρχει στενή επαφή, όπως παροχή περίθαλψης σε μολυσμένο ασθενή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων μολυσμένου ασθενούς. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο φαίνεται να έχει συμβεί, ειδικά όταν οι πρακτικές πρόληψης και ελέγχου της μόλυνσης είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη μέχρι σήμερα και έχει εντοπιστεί μόνο μεταξύ των μελών της ιδίας οικογένειας, των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Η πλειονότητα των περιπτώσεων MERS έχουν συμβεί σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και, μέχρι στιγμής, καμία συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Από το 2012, 27 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα MERS: Αλγερία, Αυστρία, Μπαχρέιν, Κίνα, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Ολλανδία, Ομάν, Φιλιππίνες, Κατάρ , Δημοκρατία της Κορέας, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Υεμένη.

Περίπου το 80% των περιπτώσεων σε ανθρώπους έχουν αναφερθεί από τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι μολύνονται εκεί μέσω μη προστατευμένης επαφής με μολυσμένες καμήλες ή μολυσμένους ανθρώπους. Οι περιπτώσεις που εντοπίζονται εκτός της Μέσης Ανατολής συνήθως οφείλονται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν στη Μέση Ανατολή και μετά ταξίδεψαν σε περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής.

Ποια είναι τα συμπτώματα λοίμωξης από MERS-COV;

Η περίοδος επώασης του ιού είναι συνήθως 5-6 μέρες, αλλά μπορεί να ποικίλει μεταξύ 2 και 14 ημερών. Το κλινικό φάσμα της λοίμωξης από MERS-CoV κυμαίνεται από την απουσία συμπτωμάτων (ασυμπτωματικοί ασθενείς) και τα ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως την πρόκληση σοβαρής οξείας αναπνευστικής νόσου και το θάνατο. Τα τυπικά συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια, λιγότερο συχνά η πνευμονία, ενώ έχουν επίσης αναφερθεί και συμπτώματα γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της ναυτίας/εμέτου. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε άλλες ιογενείς ή βακτηριακές ασθένειες και μερικές φορές καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση.

Η σοβαρή νόσος μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί μηχανική υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονική νόσο, χρόνια καρδιακή νόσο και διαβήτη. Περίπου 3-4 στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από MERS έχουν πεθάνει.

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από MERS-CoV;

Επί του παρόντος, η θεραπεία των μολύνσεων MERS-CoV είναι αυτή των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη. 

Πώς να προστατευτείτε από τη μόλυνση από MERS-CοV;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο.

Γενικές προφυλάξεις για προστασία από αναπνευστικές παθήσεις ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά όταν ταξιδεύετε στη Μέση Ανατολή:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και βοηθήστε τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Εάν δεν υπάρχουν σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και, στη συνέχεια, ρίξτε τον χαρτομάντιλο στα σκουπίδια.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Αποφύγετε την προσωπική επαφή, όπως το φιλί ή το να μοιράζεστε ποτήρια ή σκεύη με άρρωστα άτομα.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά, όπως πόμολα.

Όποιος επισκέπτεται αγροκτήματα, αγορές, αχυρώνες ή άλλα μέρη όπου υπάρχουν καμήλες και άλλα ζώα πρέπει να εφαρμόζει γενικά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος χεριών πριν και μετά την επαφή με τα ζώα, και θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με άρρωστα ζώα.

Η κατανάλωση ακατέργαστων ή άψητων ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και του κρέατος (ειδικά καμήλας), ενέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από μια ποικιλία οργανισμών που ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο. Τα ζωικά προϊόντα που υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία μέσω μαγειρέματος ή παστερίωσης είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με προσοχή για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση με άψητα τρόφιμα. Το κρέας καμήλας και το γάλα καμήλας είναι θρεπτικά προϊόντα που μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνονται μετά την παστερίωση, το μαγείρεμα ή άλλες θερμικές επεξεργασίες.

Τα άτομα με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονική νόσο και ανοσοκατεσταλμένα άτομα θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου από μόλυνση από MERS-CoV. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με καμήλες, να πίνουν ωμό γάλα καμήλας ή ούρα καμήλας ή να τρώνε κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά.

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων είναι κρίσιμα για την πρόληψη της πιθανής εξάπλωσης του MERS – CoV σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Οι εγκαταστάσεις που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς που υποψιάζονται ή έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί με MERS – CoV θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού από έναν μολυσμένο ασθενή σε άλλους ασθενείς, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή επισκέπτες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να εκπαιδεύονται στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων τακτικά.

Άτομα που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά έχουν νοσήσει από MERS-CoV μπορεί να μπορούν να επιστρέψουν και να απομονωθούν στο οικιακό τους περιβάλλον, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Επικοινωνήστε με τις κρατικές υγειονομικές αρχές και κρατήστε τους ενήμερους και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για τον περιορισμό και την καταπολέμηση της νόσου.

Σχετικά με τα ταξίδια και το εμπόριο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος περιορισμός ή υποχρεωτικός έλεγχος για είσοδο σε χώρα σχετικά με τον MERS-CoV.

Ο ιός βρίσκεται υπό μελέτη και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Ενημερωθείτε από έγκυρες και πρόσφατες πηγές, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Μέση Ανατολή.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-(mers-cov)

CORONAVIRUS, SRAS ET MERS-COV https://www.vidal.fr/sante/voyage/maladies-voyage/coronavirus-sras-mers-cov.html

MERS-COV: informations et traitements https://www.pasteur.fr/fr/centre-medical/fiches-maladies/mers-cov

Commentary: Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV): Announcement of the Coronavirus Study Group https://jvi.asm.org/content/87/14/7790.short

Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV): prevention in travelers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25457301/

Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/index.html