Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Ένα απλό τεστ μύτης μπορεί να δείξει τη σοβαρότητα της ασθένειας!

Παρόλο που δεν είναι εφικτό να ειπωθεί με σαφήνεια στους γονείς ο χρόνος που θα χρειαστεί το παιδί τους να παραμείνει στην εντατική ως σοβαρό κρούσμα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Immunology, κατάφερε να ανακαλύψει ενδείξεις που μπορούν να κάνουν ευκολότερη την πρόβλεψη του ποια παιδιά θα μπορούσαν να χρειαστούν νοσηλεία μεγαλύτερης διάρκειας. (Εξετάσεις για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV))

Υπάρχει τεστ που μπορεί να μετρήσει τη σοβαρότητα του παιδικού αναπνευστικού συγκυτιακού ιού;

Για να διαπιστώσουν αν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης της σοβαρότητας του παιδικού αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο, χρησιμοποίησαν επιχρίσματα μύτης από παιδιά με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, εντός λίγων ημερών από τη νοσηλεία τους στην παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας (PICU). (Λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV))

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το ποια γονίδια ενεργοποιούνται ως απόκριση στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι παρά την ίδια ποσότητα RSV και την ίδια κλινική εικόνα, μερικά παιδιά εμφάνισαν σημάδια μεγαλύτερης βλάβης στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των ρουθουνιών τους. Αυτό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, συσχετίστηκε με μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Bria Coates, ιατρός εντατικής θεραπείας στο Lurie Children’s, είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν ότι η σοβαρότητα της ασθένειας ενός παιδιού σχετίζεται με τα διαφορετικά σύνολα των γονιδίων που ενεργοποιούνται ως απόκριση του σώματος στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Η ικανότητα εντοπισμού του ποια βρέφη με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό θα αναρρώσουν γρήγορα και ποια θα χρειαστεί να παραμείνουν παραπάνω, μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες τόσο στους γιατρούς, όσο και στους γονείς. (Μπορεί ένας άνθρωπος να μολυνθεί με πολλούς ιούς ταυτόχρονα;)

Σε κάθε περίπτωση όμως, παρόλο που τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά και σημαντικά, θα πρέπει να επικυρωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία θα εξεταστούν περισσότερα παιδιά, προτού τα συγκεκριμένα τεστ χρησιμοποιηθούν κλινικά.

Σύμφωνα με την Coates, το γεγονός ότι εντοπίστηκαν περισσότεροι τραυματισμοί στις ρινικές  μεμβράνες του βλεννογόνου ορισμένων παιδιών με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη μιας απορυθμισμένης απόκρισης στον ιό και να προβλέπει πιο παρατεταμένη ασθένεια. (Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα και τον πυρετό;)

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) προκαλεί λοίμωξη στους πνεύμονες. Στα παιδιά ηλικίας 2 ετών, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι πολύ συνηθισμένος, αλλά μπορεί να μολύνει και τους ενήλικες. Οι ενήλικες και τα πιο μεγάλα παιδιά, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. (Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού: Τι είναι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Παρόλα αυτά, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, μπορεί να προκαλέσει σε μωρά 12 μηνών, ηλικιωμένους, πρόωρα μωρά, άτομα με  κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με άλλες παθήσεις όπως η καρδιακή και η πνευμονική νόσος,  σοβαρότερη λοίμωξη. (Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και θρόμβων)

Τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού αναπτύσσονται μέσα σε τέσσερις με έξι ημέρες από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό και περιλαμβάνουν:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved