Ορθοπαιδικά

Αναψυκτικά: Κι όμως επηρεάζουν την υγεία των οστών των γυναικών!

Πρόσφατη μελέτη εντόπισε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δύο αναψυκτικών την ημέρα και του αυξημένου κινδύνου κατάγματος του ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, επειδή οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια, ζητούν περισσότερη έρευνα.

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτικά αδύναμα και εύθραυστα οστά, προσβάλλει κυρίως τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς, λοιπόν, οι δυτικοί πληθυσμοί γερνούν, η συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης αυξάνεται σταδιακά. Η πάθηση επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Καθώς μειώνεται η οστική πυκνότητα ενός ατόμου, αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους συγγραφείς του πιο πρόσφατου μελετητικού εγγράφου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα οστεοπορωτικό κάταγμα συμβαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα. Αν και ορισμένοι από τους πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι αμετάβλητοι, όπως η ηλικία και το φύλο, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, με τους ερευνητές να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πρόσληψη ασβεστίου. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Menopause επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα;

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έχουν παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της μειωμένης οστικής πυκνότητας σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Ωστόσο, άλλες μελέτες που έψαξαν ειδικά για συσχέτιση μεταξύ αναψυκτικών και οστεοπόρωσης δεν εντόπισαν σημαντική σχέση. Μια μελέτη διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόλα και της οστεοπόρωσης, αλλά δεν είδε το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με άλλα αναψυκτικά. Εξαιτίας αυτών των αποκλίσεων, οι συγγραφείς της τελευταίας δημοσίευσης ξεκίνησαν να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ των αναψυκτικών και της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο. Επίσης, αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και του κινδύνου κατάγματος του ισχίου σε μια περίοδο παρακολούθησης 16 ετών. Για τη διερεύνηση, οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη μελέτη στην οποία συμμετέχουν 161.808 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Για τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 72.342 από αυτές τις συμμετέχουσες. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχουσες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία τους και στοιχεία ερωτηματολογίου που περιέγραφαν τους παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Είναι σημαντικό ότι το ερωτηματολόγιο διατροφής περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη αναψυκτικών με και χωρίς καφεΐνη.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσής τους, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους μια σειρά μεταβλητών που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό εισόδημα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η χρήση ορμονικής θεραπείας και αντισυλληπτικών από το στόμα, η κατανάλωση καφέ και το ιστορικό πτώσεων.

Όπως αναμενόταν, παρατήρησαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και των τραυματισμών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Οι συγγραφείς γράφουν: Για τη συνολική κατανάλωση αναψυκτικών, τόσο τα ελάχιστα όσο και τα πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα επιβίωσης έδειξαν 26% αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου μεταξύ των γυναικών που έπιναν κατά μέσο όρο 14 μερίδες την εβδομάδα ή περισσότερο σε σύγκριση με καμία μερίδα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η συσχέτιση ήταν στατιστικά σημαντική μόνο για τα αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη, τα οποία παρήγαγαν αύξηση του κινδύνου κατά 32%. Αν και το μοτίβο ήταν παρόμοιο για τα αναψυκτικά με καφεΐνη, δεν έφτασε σε στατιστική σημαντικότητα. Για λόγους σαφήνειας, τα παραπάνω ποσοστά εμφανίζουν τον σχετικό κίνδυνο και όχι τον απόλυτο κίνδυνο. Οι συγγραφείς της μελέτης επαναλαμβάνουν ότι η σημαντική σχέση υπήρχε μόνο όταν συγκρίθηκαν οι γυναίκες που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά – τουλάχιστον δύο ποτά την ημέρα – με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου. Αυτό, εξηγούν, υποδηλώνει “μια επίδραση κατωφλίου και όχι μια σχέση δόσης-απόκρισης”. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόδας και της οστικής πυκνότητας.

Ποιοι ήταν οι περιορισμοί της έρευνας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προηγούμενες έρευνες που αναζητούσαν συνδέσεις μεταξύ αναψυκτικού και οστεοπόρωσης παρήγαγαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Παρόλο που η παρούσα μελέτη επωφελείται από το μεγάλο μέγεθος του δείγματος, τις λεπτομερείς πληροφορίες και τη μακρά περίοδο παρακολούθησης, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τα αποτελέσματά της οριστικά- υπάρχουν πάρα πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνο την κατανάλωση σόδας στην αρχή της μελέτης. Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων μπορεί να αλλάξουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και η ομάδα δεν μπόρεσε να το λάβει υπόψη της αυτό. Επίσης, αν και οι ερευνητές έλεγξαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος μη μετρημένος παράγοντας να έπαιξε ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση. Τούτου λεχθέντος, όταν εξετάζουμε μελέτες που αφορούν άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς και μελέτες που χρησιμοποιούν άνδρες και γυναίκες, φαίνεται ότι η συνολική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο την υγεία των οστών. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν “αρνητικό αντίκτυπο στην ομοιόσταση των μετάλλων και στην ισορροπία του ασβεστίου”. Μια άλλη θεωρία που περιγράφουν οι συγγραφείς αφορά την ενανθράκωση, η οποία είναι η διαδικασία διάλυσης του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό. “Έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ανθρακικού οξέος που μπορεί να μεταβάλλει τη γαστρική οξύτητα και, κατά συνέπεια, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών”. Ωστόσο, σπεύδουν να εξηγήσουν ότι “το κατά πόσον ο παράγοντας αυτός παίζει ρόλο σε αυτά τα ευρήματα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί”. Επειδή η οστεοπόρωση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, η έρευνα σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Teenaged girls, carbonated beverage consumption, and bone fractures https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10850510/

Nonalcoholic carbonated beverage consumption and bone fractures among women former college athletes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2908917/

Soda intake and osteoporosis risk in postmenopausal American-Indian women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21208477/

Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023723/

Gender Disparities in Osteoporosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380170/

Association between soft drink consumption and osteoporotic fractures among postmenopausal women: the Women's Health Initiative https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2019/11000/Association_between_soft_drink_consumption_and.3.aspx