Διατροφή

Ανδρική τριχόπτωση: Μπορεί να ευθύνεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών;

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς επηρεάζει περίπου το 30-50% των ανδρών μέσης ηλικίας (50 ετών). Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες δείχνουν πως ο μεταβολισμός της γλυκόζης μπορεί να επηρεάζει την τριχόπτωση στους άνδρες.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της ανδρογενετικής αλωπεκίας σε νεαρούς άνδρες, και διαπίστωσε πως η υψηλότερη κατανάλωση αυτών των ροφημάτων σχετίζεται με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τριχόπτωσης.

Πώς σχετίζεται η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με την τριχόπτωση στους άνδρες;

Στα πλαίσια της προαναφερθείσας μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν  1.028 φοιτητές και δασκάλους μέσης ηλικίας 27,8 ετών, οι οποίοι αρχικά κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την καταγραφή πληροφοριών κοινωνικοδημογραφικού χαρακτήρα και σχετικά με την κατάσταση των μαλλιών, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και τη ψυχολογική κατάστασή τους.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων (χυμοί, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, ζαχαρούχο γάλα, τσάι και καφές με ζάχαρη) για τον τελευταίο μήνα προσδιορίστηκε επίσης από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο.

Συνολικά, το 57,6% των συμμετεχόντων ανέφεραν ανδρογενετική αλωπεκία και οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτοί ήταν πιο πιθανό να:

  • Είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία
  • Είναι νυν ή πρώην καπνιστές
  • Έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο
  • Έχουν χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Κοιμούνται λιγότερο
  • Έχουν βιώσει σοβαρό άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας
  • Έχουν βαμμένα μαλλιά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως όσοι συμμετέχοντες είχαν ανδρογενετική αλωπεκία κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα, γλυκά και μέλι, καθώς και λιγότερα λαχανικά σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.

Τέλος, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας, αλλά και της συχνότητας, κατανάλωσης ζαχαρούχων ροφημάτων και της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν την πάθηση κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,3 λίτρα ζαχαρούχων ροφημάτων την εβδομάδα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν την πάθηση, οι οποίοι κατανάλωναν μόλις 2,5 λίτρα την εβδομάδα.

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη την τριχοφυΐα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, η σχέση που παρατηρήθηκε μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της τριχόπτωσης στους άνδρες μπορεί να οφείλεται στο ότι η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο προκαλεί ενεργοποίηση της οδού πολυόλης, η οποία μετατρέπει τη γλυκόζη σε άλλα σάκχαρα. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης στα εξωτερικά σημεία των τριχοθυλακίων, πράγμα το οποίο μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Η κατανάλωση ζάχαρης συχνά συνοδεύεται και από υπερβολική κατανάλωση λιπιδίων, η οποία συνδέεται επίσης με την ανδρογενετική αλωπεκία.

Ποιοι ήταν οι περιορισμοί της μελέτης;

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, τα ευρήματα είναι περιορισμένα καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που οι συμμετέχοντες ανάφεραν από μόνοι τους και όχι σε κλινικές διαγνώσεις. Επιπλέον, η σχέση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών με τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης στους άνδρες δεν διερευνήθηκε.

Τέλος, τα αποτελέσματα έδειξαν μια απλή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της τριχόπτωσης στους άνδρες και όχι κάποια αιτιώδη συνάφεια μεταξύ τους. Συνεπώς, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, ευθύνονται κυρίως για την εμφάνιση της τριχόπτωσης και όχι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Drinking sugary beverages linked to hair loss in men https://www.medicalnewstoday.com/articles/sugary-soda-drinks-male-pattern-hair-loss-men

The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/214