Καρκίνος

Ανδρογόνα που παράγονται από βακτήρια του εντέρου πυροδοτούν τον καρκίνο του προστάτη!

Η βασική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη είναι η μείωση των ανδρογόνων, των ορμονών που τον τροφοδοτούν και τον κάνουν να μεγαλώνει. Οι όρχεις είναι η κύρια πηγή αυτών των ορμονών, επομένως η θεραπεία που συνιστάται είναι είτε η αφαίρεση αυτών των οργάνων, είτε η χρήση φαρμάκων που αποκλείουν την παραγωγή των ορμονών τους.

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη γίνονται ανθεκτικοί σε αυτές τις θεραπείες και αρχίζουν να επεκτείνονται ξανά. Η εύρεση όμως του τι τους κάνει ανθεκτικούς, δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τι κάνει ανθεκτικούς στις θεραπείες τους καρκίνους του προστάτη;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένας από τους βασικούς λόγους που οι καρκίνοι του προστάτη γίνονται ανθεκτικοί στις θεραπείες, είναι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Συγκεκριμένα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ευνουχισμένα ποντίκια και σε ποντίκια που λάμβαναν θεραπεία για τον αποκλεισμό των ανδρογόνων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα βακτήρια του εντέρου άρχισαν να παράγουν ανδρογόνα, τα οποία εισέρχονταν εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science, τα ανδρογόνα που παράγονται από βακτήρια του εντέρου φαίνεται να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και την αντοχή του στη θεραπεία.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παράγουν τεστοστερόνη, αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι τα ωθεί να ξεκινήσουν αυτή την παραγωγή.  Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία αποκλεισμού των ανδρογόνων μπορεί να αυξήσει την παράγωγη αυτών των βακτηρίων που παράγουν ορμόνες στο έντερο. Σημειώνεται επίσης, ότι τα βακτήρια που βρέθηκαν στα κόπρανα ατόμων με ανθεκτικό στη θεραπεία καρκίνο του προστάτη, έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση και με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ποντίκια με ανθεκτικό στη θεραπεία καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίσταση στα ποντίκια με καρκίνο ευαίσθητο σε αυτές τις ορμόνες. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια με καρκίνο ευαίσθητο στα ανδρογόνα, έλαβαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ποντίκια με ανθεκτικό καρκίνο, ανέπτυξαν αντίσταση στη θεραπεία. Παρατηρήθηκε όμως και το αντίστροφο: όταν τα ποντίκια με ανθεκτικό στη θεραπεία καρκίνο του προστάτη, έλαβαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ποντίκια με καρκίνο ευαίσθητο στις ορμόνες, η ανάπτυξη του όγκου περιορίστηκε.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες σε ανθεκτικούς στη θεραπεία καρκίνους προστάτη

Οι ερευνητές υπογράμμισαν την σημαντικότητα της μελέτης τους, τονίζοντας ότι τα ευρήματά της μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε νέους θεραπευτικούς στόχους για τον ανθεκτικό στις θεραπείες καρκίνο του προστάτη.

Όπως εξήγησαν, τα μικρόβια που ζουν στο έντερο μπορούν να αποτελέσουν έναν από αυτούς τους νέους θεραπευτικούς στόχους, δεδομένου ότι οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι «όταν τα βακτήρια του εντέρου -που παράγουν ανδρογόνα- εξαφανίστηκαν, τότε ο καρκίνος έγινε πολύ πιο αργός στην ανάπτυξη αντοχής στη θεραπεία».

Ευχόμαστε η παρατήρηση αυτή να οδηγήσει σε νέες μεθόδους προσέγγισης της θεραπείας των ανθεκτικών καρκινωμάτων προστάτη, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί και θα παραταθεί η επιβίωση των ασθενών αυτών.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Gut Bacteria May Fuel Prostate Cancer Treatment Resistance https://www.webmd.com/prostate-cancer/news/20211015/gut-bacteria-and-prostate-cancer

Commensal bacteria promote endocrine resistance in prostate cancer through androgen biosynthesis https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf8403