Μολυσματικές ασθένειες

Ανεμοβλογιά σε παιδιά και ενήλικες: Συμπτώματα και Τρόποι Αντιμετώπισης

Πολλοί γονείς τρέμουν την ώρα που το παιδί θα εμφανίσει εκείνο το πρώτο κόκκινο σπυράκι, που δε  θα μπορεί να σταματήσει να ξύνει λόγω της φαγούρας που προκαλεί.

Νομίζω ήδη μπορείτε αρκετοί να μαντέψετε για ποια ασθένεια θα μιλήσουμε σήμερα (και ας αναγράφεται ήδη στον τίτλο), μιας και οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε περάσει στα παιδικά μας χρόνια.

Η ανεμοβλογιά λοιπόν, την οποία και θα αναλύσουμε σήμερα, αποτελεί μια  οξεία μολυσματική ασθένεια, που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, και ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών.

Ποια είναι η περίοδος επώασης του ιού της ανεμοβλογιάς;

Η μέση περίοδος επώασης υπολογίζεται σε 14 έως 16 ημέρες μετά την έκθεση σε εξάνθημα ανεμοβλογιάς ή έρπη ζωστήρα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να παραμείνει ο ιός στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και έπειτα από αρκετά  χρόνια να προκαλέσει την εμφάνιση εξανθήματος έρπητα ζωστήρα.

Συνήθως 1-2 μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών στο σώμα,ανεβαίνει πυρετός και υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα κακουχίας και κόπωσης, ειδικά στους ενήλικους οργανισμούς.

Ποια η εξέλιξη της νόσου της ανεμοβλογίας;

Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το άτομο που θα νοσήσει έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς ή όχι. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί εμφανίζουν ένα εξάνθημα γενικευμένο και κνησμώδες που παραπέμπει οπτικά σε φυσαλίδα και  συνήθως  εμφανίζεται  πρώτα στο στήθος, την πλάτη και το πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 4 έως 7 ημέρες. Πλην των κνησμωδών εξανθημάτων, η νόσηση συνοδεύεται από  γενικευμένη κακουχία και πυρετό. Βρέφη, έφηβοι, ενήλικες, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατασταλμένοι διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσηση  και έχουν υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών. Η ανάρρωση από την πρωτοπαθή λοίμωξη συνήθως παρέχει ανοσία για ζωή, καθώς μια δεύτερη εμφάνιση ανεμευλογιάς είναι  ιδιαίτερα ασυνήθιστη.

Οι εμβολιασμένοι που κολλάνε ανεμοβλογιά, νοσούν ήπια, με την προϋπόθεση να έχουν περάσει οι 42 ημέρες που απαιτούνται από τον εμβολιασμό. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς μένουν  απύρετοι ή ανεβάζουν πολύ χαμηλό πυρετό, ενώ  εμφανίζουν λιγότερες από 50 δερματικές βλάβες. Συνήθως νοσούν λιγότερο χρονικό διάστημα και το εξάνθημα είναι πιο πιθανό να είναι κυρίως κηλιδοβλατιδωτό παρά φυσαλιδώδες.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ανεμοβλογιάς;

Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή ή με σταγονίδια της μύτης ή του στόματος, ενώ μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσω του υγρού παραγωγής φυσαλίδων. Ένα άτομο με ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδώσει τον ιό 1-2  ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι  όλες οι δερματικές βλάβες να έχουν κρούστα. Επειδή τα εμβολιασμένα άτομα, ενδέχεται να μην εμφανίσουν εξανθήματα με κρούστα, θεωρούνται μεταδοτικά μέχρι να μην εμφανιστούν νέες  δερματικές βλάβες για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Πώς θεραπεύεται η ανεμοβλογιά;

Αυτή τη στιγμή το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση της ανεμοβλογιάς είναι ο εμβολιασμός, που θα βοηθήσει στην ήπια νόσηση του ατόμου. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόλις συμπληρωθεί το 1ο έτος ηλικίας του ατόμου. Σε περίπτωση που νοσήσει μη εμβολιασμένο άτομο συνήθως μέσα σε λίγες μέρες υποχωρούν όλα τα συμπτώματα. Μπορούν να χορηγηθούν αντιπυρετικά φάρμακα και ειδικές τοπικές κρέμες κατά του κνησμού, για να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων.

Και όπως πάντα δε ξεχνάμε ποτέ ότι σε περίπτωση εμφάνισης ανεμοβλογιάς συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του δικού μας οργανισμού.