Διάγνωση

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί αναφέρουν πως η έλλειψη της βιταμίνης D δεν είναι απλώς συχνή, αλλά αφορά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, άρα είναι σκόπιμο στο ετήσιο τσεκ απ να συμπεριλαμβάνεται και η εξέταση για έλεγχο ανεπάρκειας της βιταμίνης D, αφού μπορεί κάποιος να έχει πολύ χαμηλά επίπεδα και να μην το γνωρίζει. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό και ενοχοποιείται για την εμφάνιση αρκετών ασθενειών, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Πού βοηθά η βιταμίνη D;

Ο βασικός ρόλος της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου και βοηθά στο να διατηρηθούν υγιή τα οστά και τα δόντια. Έτσι είναι απαραίτητο κανείς να διατηρεί τα ιδανικά επίπεδα, χωρίς από την άλλη να λαμβάνει από μόνος του συμπληρώματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D είναι να κάνει μια απλή εξέταση προσδιορισμού της ποσότητας της βιταμίνης στο αίμα του. Τι ακριβώς όμως είναι αυτός ο έλεγχος, πότε πρέπει να γίνεται και ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε αυτή την εξέταση;

Πρέπει να κάνω αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο επάρκειας βιταμίνης D;

Συχνά επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τις εξετάσεις προσδιορισμού της βιταμίνης D. Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές βιταμίνης D στο αίμα, η 25-υδροξυβιταμίνη D [25(ΟΗ)D] και η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D [1,25(ΟΗ)(2)D]. Η 25-υδροξυβιταμίνη D είναι η κύρια μορφή της ορμόνης που βρίσκεται στο αίμα και είναι η ανενεργή και πρόδρομη μορφή της ενεργής ορμόνης, 1,25-διυδροξυβιταμίνη D. Συνήθως, όταν κάποιος υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο επιπέδων βιταμίνης D, ελέγχονται τα επίπεδα της πρώτης και οι εξέταση αυτή συνταγογραφείται από τους γιατρούς και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εξέταση γίνεται με μια απλή λήψη αίματος, δε χρειάζεται καμία προετοιμασία και καλό είναι να γίνεται γύρω στον Φεβρουάριο, οπότε και τα επίπεδα της βιταμίνης είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι γυναίκες που θηλάζουν
  • Τα βρέφη που θηλάζουν- το γάλα σε σκόνη από την άλλη συνήθως περιέχει πρόσθετη βιταμίνη D.
  • Όσοι είναι παχύσαρκοι
  • Άτομα που ζουν σε χώρες όπου δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια
  • Όσοι πάσχουν από νοσήματα που προκαλούν δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  • Όσοι διαθέτουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα
  • Τα άτομα που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο
  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε γαστρικό bypass

Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό;

Τα ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D ορίζονται μεταξύ 20-50ng/mL, ενώ μια τιμή κάτω των 12ng/mL υποδηλώνει σοβαρή έλλειψη η οποία θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα με λήψη συμπληρωμάτων. Από την άλλη μια τιμή άνω των 50ng/mL μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στον οργανισμό. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως οι απόψεις των ειδικών σχετικά με τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό διίστανται και συχνά αποτελούν αιτία διαμάχης, καθώς άλλοι συμβουλεύουν αυτά να διατηρούνται άνω των 30 ng/mL,ενώ άλλοι θεωρούν πως μια τιμή 18-20ng/mL είναι ικανοποιητική.



+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is the Vitamin D Test? verywellhealth.com/vitamin-d-test-4691741

Health Problems Linked to Vitamin D Deficiency verywellhealth.com/vitamin-d-deficiency-2224209