Καρδιά και αγγεία

Ανεύρυσμα αορτής: Μέτρα πρόληψης και πρόληψη ρήξης ανευρύσματος

Η ρήξη του αορτικού ανευρύσματος είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, νοουμένου ότι περίπου το 80% των ατόμων που εμφανίζουν ρήξη, δεν επιβιώνουν. Η πρόληψη των αορτικών ανευρυσμάτων βασίζεται στην τροποποίηση του τρόπου ζωής, ενώ η πρόληψη της ρήξης του ανευρύσματος της αορτής βασίζεται στον τακτικό έλεγχο και πιθανώς στην χειρουργική επέμβαση, για την αποκατάσταση του ανευρύσματος.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανευρύσματος και πώς θα αποτρέψετε τη ρήξη του;

1. Τροποποίηση τρόπου ζωής

Παρόλο που ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για αορτικά ανευρύσματα, όπως το φύλο και η γενετική, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον τρόπο ζωής, που η τροποποίησή τους μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης (για άτομα που δεν έχουν ανεύρυσμα) ή ρήξης του αορτικού ανευρύσματος (για άτομα που έχουν ήδη ανεύρυσμα).

Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερίνης και η φλεγμονή, αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού αορτικού ανευρύσματος.

Ορισμένες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αορτικού ανευρύσματος. Εάν καπνίζετε, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου. Τα φάρμακα που μειώνουν τη σοβαρότητα της αγγειακής νόσου δεν είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος, γι’ αυτό, μιλήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής. Να θυμάστε πως όσο συνεχίζετε να καπνίζετε, τόσο επιβαρύνετε την καρδιά σας και αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, όπως το ανεύρυσμα.
  • Υγιεινή διατροφή: Η διατροφή που είναι πλούσια σε μεταποιημένα λιπαρά, τα οποία υπάρχουν κυρίως σε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής νόσου.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, την φλεγμονή και τα επίπεδα του επιβλαβούς λίπους του σώματος και βοηθά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη. Όλα τα προαναφερθέντα είναι παράγοντες που όταν παραμένουν αδιαχείριστοι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.
  • Μείωση του άγχους: Το άγχος είναι παράγοντας κίνδυνου που συμβάλλει στην υπέρταση. Παρόλο που το άγχος δεν είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου αγγειακής νόσου, σε μερικούς ανθρώπους επιδεινώνει τη νόσο τους, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι στρατηγικές ελέγχου του στρες περιλαμβάνουν ανάγνωση, επίγνωση, διαλογισμό, πνευματική πρακτική, κοινωνικοποίηση και γνωστική αναδιάρθρωση. (Υπέρταση: Η διαχείριση του άγχους μειώνει την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής;)

Εάν έχετε ήδη ανεύρυσμα αορτής, η αποτροπή της ρήξης του είναι ζωτικής σημασίας. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής δεν μπορούν να αποτρέψουν τη ρήξη ενός ανευρύσματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη ρήξη ενός ανευρύσματος της αορτής είναι η ιατρική παρέμβαση. (Κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

1. Φαρμακευτική αγωγή

Όταν υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που προδιαθέτουν για αορτικά ανευρύσματα, η θεραπεία τους μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξής τους.

Υπάρχει μια ποικιλία αντιυπερτασικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για την εύρεση του κατάλληλου αντιυπερτασικού φαρμάκου, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. (Ποια φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση; Ποια είναι κατάλληλα για εσάς;)

Οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) —καρδιακά φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται (διεύρυνση)— αποδεδειγμένα επιβραδύνουν τη δυνητικά επικίνδυνη διαστολή της αορτής. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη ρήξη του αορτικού ανευρύσματος.

Οι στατίνες, μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης, φαίνεται να μειώνουν ελαφρώς την ανάπτυξη των αορτικών ανευρυσμάτων. (Ποιος πρέπει να παίρνει στατίνες και πότε;)

2. Έλεγχος και Παρατήρηση

Υπολογίζεται ότι 300.000 Αμερικανοί έχουν μη ανιχνευμένα ανευρύσματα αορτής, τα οποία είναι συχνά μικρού μεγέθους και δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνιστώνται προληπτικές εξετάσεις βάσει παραγόντων κινδύνου.

Οι οδηγίες για τη θεραπεία των ανευρυσμάτων, βασίζονται στο μέγεθος και τη θέση τους:

  • Για άτομα με μικρό ή μεγαλύτερο ανεύρυσμα αορτής, που η γενική ιατρική τους κατάσταση καθιστά τη χειρουργική επέμβαση ως παρέμβαση υψηλού κινδύνου, συνιστώνται  τακτικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την στενή παρακολούθηση του αορτικού ανευρύσματος.
  • Συνιστώνται επίσης περιοδικοί υπέρηχοι για την παρακολούθηση οποιασδήποτε ανάπτυξης ή αλλαγής στο σχήμα ή την εμφάνιση του αορτικού ανευρύσματος. 

3. Πρόληψη ρήξης

Η χειρουργική ή ενδοαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της αορτής που δεν έχουν υποστεί ρήξη είναι συχνά απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου ρήξης.

Συνιστάται η αποκατάσταση ανευρυσμάτων στην κατιούσα αορτή με διάμετρο μεγαλύτερη από 5 cm έως 5,5 cm ή που παρουσιάζουν ενδείξεις ανάπτυξης.

Για την ανιούσα αορτή, το όριο αποκατάστασης είναι τα 4,5 cm και αυτό γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστεί ρήξη. (Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prevention of Aortic Aneurysms https://www.verywellhealth.com/preventing-aortic-aneurysm-3863204

Understanding the Effects of Tobacco Smoke on the Pathogenesis of Aortic Aneurysm https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.112.300158

Abdominal Aortic Aneurysm: Screening https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/abdominal-aortic-aneurysm-screening

Effect of Statin Drugs on Thoracic Aortic Aneurysms https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(13)01445-8/fulltext

Innovative treatments https://www.uwhealth.org/services/heart-care

Mortality rates of ruptured abdominal aortic aneurysm repair have not changed despite increasing utilisation of EVAR https://vascularnews.com/mortality-rates-of-ruptured-abdominal-aortic-aneurysm-repair-have-not-changed-despite-increasing-utilisation-of-evar/