Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ανεύρυσμα έναντι Εγκεφαλικού επεισοδίου: Ποιες είναι οι διαφορές;

Τα ανευρύσματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι παθήσεις του εγκεφάλου που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Όταν ο εγκέφαλός σας έχει υποστεί βλάβη και δεν λαμβάνει αίμα και οξυγόνο στις σωστές αναλογίες, αρχίζει να επηρεάζει τις σκέψεις, την ομιλία και την ικανότητά σας να διατηρείτε τις αισθήσεις σας. Και οι δύο αυτές συναφείς καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή ακόμη και θάνατο. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων και των προειδοποιητικών σημάτων αυτών των δύο σοβαρών καταστάσεων, καθώς και τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες και να ανακτήσετε την υγεία σας.

Τι είναι το ανεύρυσμα;

Το ανεύρυσμα είναι μια ανωμαλία στις αρτηρίες σας κατά την οποία το τοίχωμα της αρτηρίας γίνεται πολύ λεπτό και σχηματίζεται ένα εξόγκωμα. Ενώ τα ανευρύσματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος, είναι πιο συχνά και πιο θανατηφόρα στον εγκέφαλο. Μια ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό επειδή προκαλεί άμεση βλάβη, ενώ το 50% όλων των ρήξεων είναι θανατηφόρες.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα μη φυσιολογικό συμβάν που συμβαίνει στις αρτηρίες του εγκεφάλου σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας θρόμβος αίματος ή μια απόφραξη σταματά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτό είναι γνωστό ως ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου – περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά. Ο άλλος τύπος – το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο – συμβαίνει όταν σκάει ένα αιμοφόρο αγγείο, το οποίο βλάπτει τον εγκέφαλο προκαλώντας αιμάτωμα και εμποδίζει τη ροή του αίματος σε άλλες περιοχές. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επίσης η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 10% έως 20% να θεωρούνται θανατηφόρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ανευρύσματος;

Σπάνια έχετε συμπτώματα για ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σκάσει. Αλλά αν εμφανιστούν, μπορεί να νιώσετε:

  • Διασταλμένη κόρη στο ένα μάτι
  • Μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου σας
  • Αλλαγές στην όρασή σας
  • Πόνο πίσω και πάνω από το ένα μάτι

Σε περίπτωση ρήξης ανευρύσματος, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Τα συμπτώματα για τους δύο τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αρκετά παρόμοια. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα δύο, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά, αλλά και οι δύο περιπτώσεις είναι εξίσου σοβαρές.

Για ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να εμφανίσετε:

Για ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να εμφανίσετε:

  • Ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Μούδιασμα στο ένα χέρι ή πόδι
  • Αδυναμία και απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
  • Αλλαγές στην όραση
  • Απώλεια λόγου
  • Έμετο και ναυτία
  • Σύγχυση
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Τρέμουλο των χεριών
  • Ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • Δύσπνοια
  • Ευαισθησία στο φως

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνει επείγουσα κατάσταση που απειλεί τη ζωή. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

Ποιες είναι οι αιτίες του ανευρύσματος έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες και παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι εκτός του ελέγχου σας, ορισμένοι είναι εντός του ελέγχου σας. Η μείωση των κινδύνων μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνιση ανευρύσματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αιτίες ανευρύσματος:

Γενικά, η αιτία ενός ανευρύσματος είναι οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία σας και να αφήσει να σχηματιστεί ένα εξόγκωμα. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου:

Οι θρόμβοι αίματος είναι η κύρια αιτία ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου που σκάνε είναι η κύρια αιτία αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

Πώς γίνεται η διάγνωση του ανευρύσματος έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Δεδομένου ότι τα διαρρηγμένα ανευρύσματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επείγοντα ιατρικά περιστατικά, πιθανότατα θα δείτε έναν γιατρό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου. Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια φυσική και νευρολογική εξέταση για να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας. Θα παραγγείλει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις για να εντοπίσει και να εντοπίσει ένα διαρραγμένο αιμοφόρο αγγείο ή μια απόφραξη. Για ένα ανεύρυσμα, μπορεί να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία (CT), αγγειογραφία υπολογιστικής τομογραφίας (CTA), μαγνητική τομογραφία (MRI), αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRA) ή διαγνωστική αγγειογραφία εγκεφάλου. Για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να διατάξει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, αξονική τομογραφία CTA, MRA, διαγνωστική εγκεφαλική αγγειογραφία, υπερηχογράφημα καρωτίδων, διακρανιακό υπερηχογράφημα Doppler ή υπερηχοκαρδιογράφημα. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε διάφορες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της λοίμωξης, των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα ή των ικανοτήτων πήξης του αίματος. Το αίμα σας μπορεί επίσης να εξεταστεί για ανωμαλίες του θυρεοειδούς ή των ηλεκτρολυτών.

Ποιες είναι οι θεραπείες του ανευρύσματος έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Η υγεία σας εξαρτάται από τη γρήγορη θεραπεία αυτών των καταστάσεων. Μόλις ο γιατρός σας δει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Η θεραπεία για τα ανευρύσματα είναι διαφορετική από τη θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Για τα ανευρύσματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αποκοπή, γνωστή και ως μικροαγγειακή αποκοπή. Σε αυτή την περίπτωση οι νευροχειρουργοί τοποθετούν ένα μικρό κλιπ στο ανεύρυσμα για να σταματήσουν την αιμορραγία. Δύο λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες είναι ο εμβολισμός, κατά τον οποίο οι γιατροί τοποθετούν μικροσκοπικές μεταλλικές σπείρες στο εσωτερικό του ανευρύσματος για να εμποδίσουν τη ροή του αίματος ή η εκτροπή της ροής, κατά την οποία οι γιατροί τοποθετούν ένα πλέγμα τύπου stent στην αρτηρία για να εκτρέψουν το αίμα μακριά από το ανεύρυσμα. Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από τον τύπο. Για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει φάρμακα για τη διάσπαση του θρόμβου, όπως ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου, γνωστός ως tPA, ή ένα φάρμακο για την αραίωση του αίματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα stent retriever που εισάγεται στην αρτηρία σας για να αφαιρέσει τον θρόμβο. Για την πρόληψη περαιτέρω εγκεφαλικών επεισοδίων, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή για την αφαίρεση της συσσώρευσης πλάκας ή αγγειοπλαστική για την τοποθέτηση ενός στεντ στην αρτηρία σας. Για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, η θεραπεία σας είναι παρόμοια με εκείνη της ρήξης ανευρύσματος. Μπορεί να λάβετε χειρουργική αποκοπή, εμβολισμό ή εκτροπή της ροής για την παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς τη διαρρηγμένη αρτηρία. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει στερεοτακτική ακτινοχειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας δυσπλασίας της αρτηρίας ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ίδιου του αιμοφόρου αγγείου. Επιπλέον, μπορεί να λάβετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.