Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ανησυχείς ότι πάσχεις από Άνοια; Έλεγξε την αρτηριακή σου πίεση. Αυτά τα δύο συνδέονται!

Ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θεωρείται ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ο χαμηλότερος αριθμός της μέτρησης, αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της πιθανότητας ένα άτομο να έχει αναπτύξει ουλές στον εγκέφαλο, οι οποίες επιτελούν ένδειξη επικινδυνότητας για άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι δείχνει η συστολική και τι η διαστολική πίεση του αίματος;

Η συστολική αρτηριακή πίεση (ανώτερος αριθμός) δείχνει το πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά κτυπά. Η διαστολική αρτηριακή πίεση (κατώτερος αριθμός) υποδεικνύει το πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας, στο διάστημα ανάμεσα στους κτύπους της καρδιάς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της American Heart Association, τα άτομα με διαστολική αρτηριακή πίεση 80 ή υψηλότερη θεωρούνται ότι έχουν υπέρταση.

Ποια είναι η σχέση της διαστολικής πίεσης με τις αλλοιώσεις της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο και την άνοια;

Μια νέα μελέτη εξέτασε την σχέση ανάμεσα στο ύψος της διαστολικής αρτηριακής πίεσης με τον αριθμό των ουλών και την θέση τους στον εγκέφαλο. Σημειώνεται ότι οι ουλές αυτές ονομάζονται αλλοιώσεις της λευκής ουσίας. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε 1.205 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών, τα 2/3 των οποίων ήταν ισπανόφωνοι, οι ασθενείς με τη χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση είχαν λιγότερες αλλοιώσεις λευκής ουσίας στις μαγνητικές τομογραφίες που πραγματοποίησαν, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 80, είχαν μικρότερες βλάβες και αλλοιώσεις της λευκής ουσίας σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν διαστολική αρτηριακή πίεση άνω του 80.

Όπως εξήγησε η Michelle R. Caunca, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που πρωτοστάτησε στη μελέτη, οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου έχουν διαφορετική ροή αίματος και μερικές ασθένειες τις επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους, τονίζοντας ότι η εξέταση σε διαφορετικές περιοχές, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο ανάδειξης του πώς η αρτηριακή πίεση επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Δρ. Rebecca Gottesman, καθηγήτρια νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, η εστίαση σε ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντική, καθώς οι βλάβες της λευκής ουσίας τείνουν να σχετίζονται περισσότερο με τα γνωστικά προβλήματα, οπότε θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη άνοιας. Και αυτό γιατί η λευκή ουσία αποτελείται από νευρικές ίνες οι οποίες μεταδίδουν μηνύματα προς και από τον εγκέφαλο, τα οποία βοηθούν στη μυϊκή κίνηση, την αίσθηση και τη σκέψη. Οι βλάβες στην εν λόγω ουσία διακόπτουν αυτά τα μηνύματα αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθούν βλάβες και δυσλειτουργίες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη. Σημειώνεται ότι αυτές οι αλλοιώσεις παρατηρούνται περίπου στο 10-20% των ατόμων άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την επιστημονική δήλωση της AHA για την εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Συμπερασματικά

Αυτή η συσχέτιση διαστολικής αρτηριακής πίεσης και άνοιας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δείκτη πρόληψης για γνωστικά προβλήματα. Μάλιστα, έρχεται να αποδείξει ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση, που τις πλείστες φορές δεν λαμβάνεται υπόψη, έχει σημασία στην επιλογή της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved