Μολυσματικές ασθένειες

Ανησυχείτε για τον νέο κορωνοϊό; Εδώ θα βρείτε τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας

© Patrick6342 | Dreamstime Stock Photos
© Patrick6342 | Dreamstime Stock Photos

Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας από αυτόν τον νέο και μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό άγνωστο ιό, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, όπως το να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας και να αποφεύγετε την στενή επαφή με ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κορωνοϊό;

Ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και μέχρι στιγμής έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ιστορικά, οι κορωνοϊοί, είναι ελάχιστα ανησυχητικοί και συνήθως είναι υπεύθυνοι για ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, εν τούτοις υπάρχουν τρία στελέχη, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, όπως ο τρέχον ιός  2019-nCoV και ο προγενέστερος του, ο  SARS,  που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μια ασθένεια τόσο σοβαρή σε μερικές περιπτώσεις, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που είναι κοινή σε πολλά διαφορετικά είδη ζώων. Τα CDC τονίζουν ότι είναι σπάνιο οι κορωνοϊοί να μεταπηδήσουν από τα ζώα στον άνθρωπο, όμως, όταν γίνει αυτό, όπως τώρα με τον νέο κορωνοϊό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εξαιτίας αυτής της επικινδυνότητας και της εκτεταμένης εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πανδημία) σε ολόκληρο τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη από ποιο ζώο μεταφέρθηκε ο εν λόγω ιός στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία, τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι αναπνευστικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Τα εν λόγω συμπτώματα, εμφανίζονται μέσα σε 2-14 ημέρες μετά την μόλυνση. Ο συγκεκριμένος ιός είναι πλέον εξαιρετικά μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο και παρά το ότι οι μολύνσεις από κορωνοϊούς είναι μεταδοτικές από ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα, σύμφωνα με τον Κινέζο Υπουργό Υγείας, το συγκεκριμένο στέλεχος, μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

Πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας, πρέπει να ακούτε τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών, καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάποιο εμβόλιο για την πρόληψη της εν λόγω μόλυνσης. Πιο κάτω θα αναφέρουμε μερικά προληπτικά μέτρα, τα οποία συνιστούν οι ειδικοί:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, το απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ, είναι επίσης αποτελεσματικό.
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Να μένετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
  • Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Μα αποφεύγετε την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με άλλους ανθρώπους.
  • Να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, με ένα χαρτομάντηλο και ακολούθως να το πετάτε στα σκουπίδια.
  • Να καθαρίζετε και να απολυμάνετε συχνά πολυαγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι πολύ χρήσιμα, αλλά δεν αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέτρο που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των ιών, καθώς απομακρύνουν ένα αριθμό μικροβίων και όχι όλα όλων των τύπων. Ωστόσο, εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, χρησιμοποιείστε ως εναλλακτική επιλογή τα απολυμαντικά με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα της COVID-19;

Αν έχετε COVID-19 ή υποψιάζεστε ότι έχετε τον ιό που προκαλεί την COVID-19, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα CDC, αρχικά πρέπει να καλέσετε στο τηλέφωνο τον γιατρό σας, για να μπορέσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την επίσκεψη σας, ώστε να προστατεύσει άλλους ασθενείς από πιθανή έκθεση στον ιό. Μάλιστα, υπάρχουν μερικοί γιατροί που πραγματοποιούν ιατρική αξιολόγηση μέσω βιντεόκλησης εάν δεν είναι πολύ σοβαρά τα συμπτώματα του ασθενούς, οπότε ενδεχομένως να μην χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved