Εξαρτησιογόνες ουσίες

Ανησυχητική η ραγδαία αύξηση του ατμίσματος μαριχουάνας στους εφήβους

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 από το Ινστιτούτο Παρακολούθησης του Μέλλοντος σε 45,531 μαθητές από 396 σχολεία δημόσια και ιδιωτικά, παρατηρήθηκε ότι το άτμισμα μαριχουάνας στους εφήβους έχει σχεδόν φτάσει στα επίπεδα του ατμίσματος νικοτίνης. Το φαινόμενο αυτό έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, που προσπαθούν να αναλύσουν την ραγδαία εξάπλωση της συνήθειας αυτής των εφήβων, σε μια έσχατη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη σχεδόν αύξηση του ατμίσματος μαριχουάνας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τα ποσοστά ατμίσματος μαριχουάνας…

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών Ουσιών της Αμερικής ανέλυσε τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου σε σχολεία της Αμερικής, στις 3 τελευταίες τάξεις του σχολείου.

Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι το άτμισμα μαριχουάνας  τον τελευταίο χρόνο μαριχουάνας για τους τελειόφοιτους έφτανε  στο 20,8%  ενώ για τις μικρότερες τάξεις στο 19,4%  και το 7 % αντίστοιχα. Για πρώτη φορά η μέτρηση του ατμίσματος μαριχουάνας ήταν στο 3,5% για τους τελειόφοιτους και αντίστοιχα 3% και 0,8% για τις προηγούμενες τάξεις φοίτησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι λόγοι που ωθούν τους μαθητές στο άτμισμα, είναι είτε κοινωνικοί, είτε λόγω της ευχάριστης αίσθησης που τους προκαλεί, είτε τέλος ‘για την εμπειρία’ όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

…και τι για τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών

Αν και μπορεί μεν να υπήρχε αύξηση στη χρήση μαριχουάνας, από την άλλη πλευρά όμως παρατηρήθηκαν και ενθαρρυντικά στοιχεία στην έρευνα σχετικά με τη χρήση άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αντίθετα, η χρήση άλλων ουσιών δεν παρουσίασε αύξηση, διατηρώντας τη χρήση LSD στο 3,6% των μαθητών,τη χρήση συνθετικών κανναβινοειδών στο 3,2%, τη χρήση κοκαΐνης και έκσταση στο 2,2% και της ηρωίνης στο 0,4 %.

Συνταγογραφημένες ναρκωτικές ουσίες

Η χρήση φαρμάκων που περιέχουν την ουσία οξυκωδόνη παρουσίασε αισθητή μείωση στο 1,7 % το 2019 από 4 % το 2002. Η χρήση φαρμάκων με υδροκωδόνη βρίσκεται στο 1,1 % από 9,6 % το 2002 , ενώ ουσίες όπως η μοδαφινίλη και η πιρακετάμη που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των μαθησιακών δυνατοτήτων και την έλλειψη προσοχής παρουσίασαν μείωση της κατανάλωσης από 4,6% σε 3,1 %

Αλκοολούχα ποτά

Και στην κατανάλωση αλκοόλ υπήρξε αισθητή μείωση καθώς από το 52,1 % τα νούμερα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από εφήβους έπεσαν στο 37,7% . Σχετικά με την συχνή κατανάλωση αλκοόλ από το 19,4 % των μαθητών το 2014 μειώθηκε σε 14,4%.

Η Nora Volkow, διευθύντρια του Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την χρήση οπιούχων φαρμάκων και χαπιών, αλλά ο κίνδυνος είναι τα προϊόντα ατμίσματος που παρουσιάζονται με τη μορφή ηλεκτρονικών συσκευών και προσελκύουν περισσότερο τους εφήβους, καθώς διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Ινστιτούτου για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των εφήβων .


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved