Βότανα

Άνηθος: 5 πιθανά οφέλη του για την υγεία που αξίζει να γνωρίζεις!

Ο άνηθος (Anethum graveolens) είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά ευρεία είναι η χρήση του και ως μυρωδικό στη μαγειρική. Οι σπόροι του άνηθου περιέχουν πτητικά συστατικά, όπως η καρβόνη, το α-φελανδρένιο, το λιμονένιο και η μυριστικίνη, τα οποία προσδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ το αφέψημα αυτών έχει διουρητικές, χωνευτικές και ορεκτικές ιδιότητες. Συχνή είναι μάλιστα, η παραδοσιακή χρήση του αφεψήματος των σπόρων για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, κυρίως στα μικρά παιδιά. Το μάσημα των σπόρων, θεωρείται επίσης αποτελεσματικό για τη βελτίωση της κακοσμίας του στόματος.

Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο άνηθου (ανηθέλαιο), το οποίο περιέχει ως κύριο δραστικό συστατικό την καρβόνη, χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του άνηθου;

  1. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Τόσο οι σπόροι όσο και τα φύλλα του άνηθου περιέχουν δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή και οι τανίνες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, που αποτελούν αιτία ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων.

Χαρακτηριστικά, από τους σπόρους του άνηθου έχουν απομονωθεί δύο φλαβονοειδή, η κερσετίνη και η ισοαρμεντίνη, τα οποία φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και την πρόληψη παθήσεων, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση πεπτικού έλκους.

  1. Βοηθάει στην καλή υγεία της καρδιάς

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρουσιάζουν τα συστατικά του άνηθου φαίνεται πως ευθύνονται, σε μεγάλο ποσοστό, για την ευεργετική του δράση στην προστασία της καρδιάς και πρόληψη των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Διάφορες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης, πως εκχυλίσματα άνηθου έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές άμα συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, που περιέχει ο άνηθος, είναι ικανά να επιδιορθώσουν τις βλάβες στα β-κύτταρα του παγκρέατος και να αυξήσουν την έγκριση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι ακόμη ελάχιστες για να θεωρηθεί ο άνηθος αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

  1. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το λιμονένιο είναι ένα μονοτερπένιο, που φαίνεται πως διαθέτει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Το γεγονός πως το λιμονένιο αποτελεί μια από τις κύριες δραστικές ενώσεις του άνηθου, οδήγησε στην υπόθεση πως ίσως αυτός να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Παρόλα αυτά, δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

  1. Δρα αποτελεσματικά ενάντια στα βακτήρια

Ο άνηθος φαίνεται πως διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και γι’ αυτό τα αιθέρια έλαια του αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για την αναστολή της ανάπτυξης διαφόρων βακτηρίων, όπως αυτά του γένους Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas και το Escherichia coli.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση του άνηθου;

Ο άνηθος θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί παρενέργειες, όπως ο έμετος, η διάρροια, η αλλεργική αντίδραση και το πρήξιμο στη γλώσσα και στο λαιμό.

Επιπλέον, παρόλο που το αφέψημα άνηθου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την επαγωγή της γαλακτόρροιας στις θηλάζουσες μητέρες, η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της αποβολής.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Role of Anethum graveolens L. (Dill) in the Management of Diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088306/

Anethum graveolens and hyperlipidemia: A randomized clinical trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4235097/

Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249919/

The Antioxidation of Different Fractions of Dill (Anethum graveolens) and Their Influences on Cytokines in Macrophages RAW264.7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30429445/

All You Need to Know About Dill https://www.healthline.com/nutrition/dill

Βότανα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας, Ρούλα Γκόλιου, 2015, Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, σελ. 37-39