Υγεία Δέρματος

Ανοδική η πορεία του επιπολασμού της ψωρίασης

Από το 1990 έως το 2017, σημειώθηκαν αυξήσεις στον παγκόσμιο επιπολασμό, στις επιπτώσεις και στην ταλαιπωρία που προκαλεί η ψωρίαση στους ασθενείς, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του International Journal of Dermatology.

Τι είναι η ψωρίαση και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί εξάνθημα με κνησμώδη, φολιδωτά μπαλώματα, συνήθως στα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής.

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, χρόνια πάθηση, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Η εν λόγω κατάσταση κάνει τον κύκλο της, έχει έξαρση για μερικές εβδομάδες ή μήνες και μετά υποχωρεί. Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ψωρίαση είναι:

  • Εξανθήματα που έρχονται και φεύγουν
  • Εξανθήματα που ποικίλουν σε εμφάνιση από ασθενή σε ασθενή
  • Εξανθήματα που ποικίλουν σε χρώμα (μωβ, γκρι, καφέ, κόκκινο)
  • Μικρές κηλίδες απολέπισης
  • Ξηρό, σκασμένο δέρμα που ενδέχεται να αιμορραγεί
  • Κνησμός, κάψιμο ή πόνος

Τι διαπίστωσε η μελέτη αναφορικά με τον επιπολασμού της ψωρίασης;

Η Sarah Al Qassimi, MD, από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Al Ain, και οι συνάδελφοί της, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύνολο δεδομένων Global Burden of Disease, για να εξετάσουν τον επιπολασμό, τη συχνότητα εμφάνισης, τα χρόνια ζωής με αναπηρία που σχετίζονται με την ψωρίαση, από το 1990 έως το 2017.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παγκόσμιο ποσοστό επιπολασμού της ψωρίασης ήταν 811 ανά 100.000 άτομα για το 2017, το οποίο προσεγγίζει το 0,84% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων ψωρίασης αυξήθηκε από το 1990 έως το 2017, από 92 σε 99 ανά 100.000 άτομα. Τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη και στις περιοχές της Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το μέγιστο ποσοστό επιπολασμού ήταν μεταξύ των ατόμων που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών και η πιο συχνή ηλικία εμφάνισης της ψωρίασης ήταν σε άτομα 55 έως 59 ετών. Σημειώνεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τις γυναίκες.

Όσον αφορά το βάρος της ταλαιπωρίας, παρατηρήθηκε μια συνολική αύξηση των χρόνων με αναπηρία, με τα παγκόσμια ποσοστά να αυξάνονται από 65,2 σε 70 ανά 100.000 άτομα, από το 1990 έως το 2017. Τα χρόνια ζωής με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν από 65,1 σε 70 ανά 100.000 άτομα, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Συμπερασματικά

Όπως τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για εκστρατείες ευαισθητοποίησης, έγκαιρης διάγνωσης από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη παραπομπή σε ειδικούς για άμεση θεραπεία της ψωρίασης.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved