Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Άνοια: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο;

Είναι ήδη γνωστό ότι η ρύπανση μπορεί να βλάψει την καρδιά και τους πνεύμονες, αλλά μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να προκαλέσει κακό και στον εγκέφαλο.

Ο βρώμικος αέρας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Μια μακροχρόνια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Σιάτλ, συνέδεσε την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Rachel Shaffer, «διαπιστώσαμε ότι η αύξηση 1 μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο έκθεσης, αντιστοιχεί σε 16% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας», διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μια παρόμοια συσχέτιση και με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη μελετήθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 4.000 κατοίκους της περιοχής του Σιάτλ, που ήταν εγγεγραμμένοι στη μελέτη Adult Changes in Thought που διεξήχθη από το Kaiser Permanente Washington Research Institute σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι από την έναρξη της μελέτης το 1994, μέχρι το 2019, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της ρύπανσης των λεπτών σωματιδίων (PM2.5) για μια δεκαετία, κατά μέσο όρο, σε συγκεκριμένες γειτονιές του Σιάτλ, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας για τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, η πολυσύχναστη αγορά Pike Street στο κέντρο του Σιάτλ και οι κατοικημένες περιοχές γύρω από το Discovery Park, το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο της πόλης, είχαν διαφορά περίπου ενός μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο σε ρύπανση PM2.5 το 2019, με τους κατοίκους να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής πτώσης.

Για να αναπτυχθεί άνοια χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά χρειάζονται χρόνια, ακόμη και δεκαετίες για να αναπτυχθούν αυτές οι παθολογίες του εγκεφάλου και ως εκ τούτου οι άνθρωποι μπορούν άνετα να λάβουν μέτρα προστασίας για να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας παράγοντας κινδύνου που δυνητικά είναι τροποποιήσιμος.  Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι μπορούν να φορούν μάσκες προστασίας για να μειώσουν τον κίνδυνο όπως κάνουν με την COVID-19 και οι πολιτικοί ηγέτες επιβάλλεται να αναπτύξουν δράσεις ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Συμπερασματικά

Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει σε ένα σύνολο άλλων ερευνών, που υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και ότι η μείωση της έκθεσης των ανθρώπων στον βρώμικο αέρα, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά άνοιας και άλλων ασθενειών.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι