Διατροφή, Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Άνοια: Οι κακοί συνδυασμοί τροφίμων αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της

Δεν είναι μυστικό και έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η υγιεινή διατροφή ωφελεί τον εγκέφαλο. Ωστόσο, σημαντικό δεν είναι μόνο το ποια τρόφιμα τρώει κάποιος, αλλά και ο συνδυασμός των τροφίμων που κάνει, διότι σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τεύχος Νευρολογίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στις 22 Απριλίου 2020, κάποιοι συνδυασμοί τροφίμων μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε διάφορους συνδυασμούς τροφίμων και διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πολύ επεξεργασμένα κρέατα μαζί με αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες και σνακ (πχ. μπισκότα και κέικ), είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, χρόνια αργότερα, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν μια ευρύτερη ποικιλία υγιεινών τροφίμων.

Τι σχέση έχει ο συνδυασμός των τροφίμων με την άνοια;

Υπάρχει μια περίπλοκη διασύνδεση των τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς αυτές οι συνδέσεις, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, επειδή η διατροφή θα μπορούσε να προστατεύσει από την άνοια, υπογράμμισε η συγγραφέας της μελέτης Cécilia Samieri, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες επικεντρώθηκαν στην ποσότητα και τη συχνότητα των τροφίμων. Η συγκεκριμένη μελέτη, εξέτασε συνδυασμούς τροφίμων και διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στον τρόπο που κατανάλωναν διάφορες τροφές, τα άτομα με άνοια σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 209 άτομα με μέση ηλικία 78 ετών, που είχαν άνοια και 418 άτομα, που ταίριαζαν σε ηλικία, φύλο και εκπαιδευτικό επίπεδο, τα οποία δεν είχαν άνοια. 5 χρόνια πριν, οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για τα τρόφιμα που κατανάλωναν, περιγράφοντας τους τύπους των τροφίμων που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του έτους και το πόσο συχνά τα έτρωγαν. Έκαναν επίσης ιατρικές εξετάσεις κάθε 2-3 χρόνια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από το ερωτηματολόγιο, για να συγκρίνουν ποια τρόφιμα καταναλώνονταν συχνότερα και από τις δύο ομάδες, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν λίγες διαφορές στα μεμονωμένα τρόφιμα που έτρωγαν, ενώ υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στους συνδυασμούς που έκαναν οι δύο ομάδες.

Σύμφωνα με την Δρ. Samieri, τα μεταποιημένα κρέατα αποτελούσαν κομβικό σημείο στην ομάδα που είχε άνοια. Όπως δήλωσε η ίδια, τα άτομα με άνοια ήταν πιο πιθανό να συνδυάσουν τα πολύ επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και αλλαντικά με αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, αλκοόλ και σνακ. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συχνότητα με την οποία το μεταποιημένο κρέας συνδυάζεται με άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα, παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας» υπογράμμισε εξηγώντας ότι τα άτομα με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες, όταν έτρωγαν επεξεργασμένο κρέας, να το συνοδεύσουν με πατάτες, ενώ τα άτομα χωρίς άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να το συνοδεύσουν με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά.

Σημειώνεται ότι συνολικά τα άτομα που δεν είχαν άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλη ποικιλομορφία στη διατροφή τους, όπως αποδεικνύεται από πολλά μικρά δίκτυα τροφίμων που συνήθως περιελάμβαναν πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, πουλερικά και κρέατα. Όπως διευκρίνισε η Δρ. Samieri, η συμπερίληψη μιας ποικιλίας τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου και οι συνδυασμοί κυρίως με υγιεινά τρόφιμα, σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες άνοιας. Αυτοί οι συνδυασμοί, ανέφερε καταληκτικά, μπορούν να παρατηρηθούν χρόνια πριν κάποιος αποκτήσει άνοια, οπότε αυτή η μελέτη μπορεί να είναι πολύ βοηθητική στην αποτροπή αυτής της νόσου.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Antioxidant flavonol linked to lower risk of Alzheimer's dementia https://medicalxpress.com/news/2020-01-antioxidant-flavonol-linked-alzheimer-dementia.html

News tagged with risk of dementia https://medicalxpress.com/tags/risk+of+dementia/

News tagged with dementia https://medicalxpress.com/tags/dementia/