Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Άνοια: Πώς εξελίσσεται και πώς οδηγεί τελικά σε θάνατο;

Η γνώση του πώς εξελίσσεται η άνοια στα διάφορα της στάδια, είναι πολύ σημαντική για τους φροντιστές, για πρακτικούς και συναισθηματικούς λόγους. (Άνοια και ψύχωση: 4+1 προβλήματα που προκύπτουν απ’ αυτήν)

Πώς εξελίσσεται η άνοια;

Τα άτομα με άνοια ακολουθούν ένα τυπικό μοτίβο παρακμής, αλλά ο ρυθμός της εξέλιξης της ασθένειάς τους, ποικίλλει για τον καθένα ξεχωριστά. (Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;)

Ένα άτομο με Αλτσχάιμερ, δυσκολεύεται να θυμηθεί νέες πληροφορίες, ονόματα, συμβάντα και πρόσφατες συνομιλίες, ενώ ο προγραμματισμός και η ολοκλήρωση των συνηθισμένων εργασιών, αρχίζει να δυσκολεύει.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο ασθενής αρχίζει να μπερδεύεται και να αποπροσανατολίζεται, να έχει προβλήματα επικοινωνίας (στην ομιλία και τη γραφή) και θέματα με την κατανόηση σύνθετων πληροφοριών. Την ίδια ώρα, παρατηρείται σταδιακή απόσυρση από δραστηριότητες που κάποτε του προκαλούσαν απόλαυση και η κρίση του αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. (Άνοια: Βοηθάει ο διακρανιακός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός τους ασθενείς;)

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι άνοιας και από ποια συμπτώματα χαρακτηρίζεται ο καθένας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια, αντιμετωπίζουν προβλήματα γνωστικών δεξιοτήτων, κατάθλιψης και έλλειψης ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε τους προκαλούσαν ευχαρίστηση.

Τα άτομα με σωματική άνοια Lewy και νόσο του Αλτσχάιμερ, έχουν παρόμοια πρώιμα συμπτώματα, για παράδειγμα, η απώλεια μνήμης είναι κοινή και στις δύο καταστάσεις. Η σωματική άνοια Lewy προκαλεί επιπρόσθετα παραισθήσεις, προβλήματα ύπνου και δυσκολία στο περπάτημα.

Αντίθετα, οι ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια, δεν εμφανίζουν προβλήματα μνήμης ως πρώιμο σύμπτωμα, αλλά έχουν εμφανείς αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους.

Η αγγειακή άνοια, η οποία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πολλών εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κατανόηση των εννοιών, συναισθηματικές αλλαγές, αλλαγές προσωπικότητας και προβλήματα μνήμης. Ο συγκεκριμένος τύπος άνοιας μπορεί να συνοδεύει άλλους τύπους, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), η οποία εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι, τείνει να προκαλεί συμπτώματα, χρόνια μετά τις εγκεφαλικές κακώσεις, τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, αλλαγές στην προσωπικότητα, μειωμένη μνήμη και μείωση των γνωστικών δεξιοτήτων.

Στο τελικό στάδιο όλων των τύπων άνοιας, ο ασθενής υφίσταται σημαντική πτώση της καθημερινής του λειτουργικότητας. (Απώλεια μνήμης: 12 αιτίες που σε κάνουν να ξεχνάς)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τελικό στάδιο της άνοιας;

Όλοι οι ασθενείς με άνοια φτάνουν μια μέρα στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους. Σ’ αυτό το στάδιο, που ονομάζεται  προχωρημένη άνοια, ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκολία σε καθημερινές λειτουργίες, όπως το μπάνιο, το φαγητό, η τουαλέτα
  • Δυσκολία στο περπάτημα και τη μετακίνηση
  • Καθήλωση στο κρεβάτι
  • Προβλήματα ομιλίας
  • Προβλήματα έκφρασης και επικοινωνίας

Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη τη συνεχόμενη φροντίδα των ασθενών. (Αρχικά στάδια της άνοιας: Η κοινωνικοποίηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία)

Πώς οδηγεί στο θάνατο η άνοια;

Ένα άτομο που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της άνοιας, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πολλών ιατρικών καταστάσεων και επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με άνοια διατρέχουν κίνδυνο ουρολοίμωξης, πνευμονίας, δερματικής κατάρρευσης, πληγών στο σώμα και θρόμβων αίματος από την ακινησία.

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και υποσιτισμό, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στο τέλος, οι περισσότεροι άνθρωποι με άνοια τελευταίου σταδίου, πεθαίνουν από κάποια υποκείμενη αιτία ή μια σχετική επιπλοκή. (Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved