Μολυσματικές ασθένειες

Ανοίγουν τα σχολεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν οι γονείς;

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς κάτι τόσο συνηθισμένο στη ρουτίνα των παιδιών όσο το σχολείο, έγινε ξαφνικά τόσο τρομακτικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα περισσότερα παιδιά, τον τελευταίο χρόνο – και μέχρι σήμερα- κάνουν τα μαθήματα τους εξ΄ αποστάσεως, μέσω ενός υβριδικού μοντέλου διδασκαλίας. Οι βαθμολογίες τους όμως, για τον χρόνο που μας πέρασε, δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι απαραίτητο. Και δεν είναι μόνο οι βαθμολογίες που υποδηλώνουν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα, αλλά και οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις που έχει ο εγκλεισμός στην υγεία των παιδιών.

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς λοιπόν, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη νόσο Covid-19 στο σχολικό περιβάλλον;

Α. Ενημερωθείτε για τα υγειονομικά πρωτόκολλα του σχολείου σας

 • Αποστάσεις: Πώς θα είναι διαμορφωμένες οι αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μαθητών;
 • Μάσκες: Είναι γνωστό ότι η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το προσωπικό και οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε μάσκα ακόμη και κατά την ώρα των διαλειμμάτων.
 • Πλύσιμο χεριών: Τα παιδιά και το προσωπικό θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, στην είσοδο κάθε αίθουσας θα πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό χεριών, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους ανά πάσα στιγμή.
 • Έλεγχος για συμπτώματα και έκθεση: Θα πρέπει να γίνεται καθημερινός έλεγχος για τυχόν συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα πρέπει να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για όλους, πριν την επιστροφή τους στο σχολείο για πιθανή έκθεση στον ιό.
 • Ανίχνευση επαφών: Εάν ένα μέλος του προσωπικού ή ένας μαθητής βρεθεί θετικός στην COVID-19, θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές σύστημα το οποίο θα προνοεί για τον εντοπισμό όλων των πιθανών επαφών, την άμεση διενέργεια τεστ COVID-19 και την άμεση επιβολή καραντίνας στις επαφές.
 • Εξαερισμός: Όσο περισσότερο αερίζονται οι αίθουσες διδασκαλίας, τόσο πιο ασφαλές είναι το περιβάλλον. Ενημερωθείτε για το πώς θα εξασφαλίζεται ο απαραίτητος καθαρισμός του αέρα εν ώρα διδασκαλίας.
 • Καθαρισμός: Οι κοινόχρηστες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται πολλές φορές την ημέρα.
 • Διαλείμματα: Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας κατά τη διάρκεια του φαγητού τους και τα γεύματα που θα τους προσφέρονται θα πρέπει να είναι προσυσκευασμένα.

Β. Προετοιμάστε κατάλληλα τα παιδιά σας

Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, οι μαθητές δεν έχουν πάει στο σχολείο και η ρουτίνα που καλούνται να βιώσουν είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που βιώνουν στο σπίτι τους σήμερα. Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας –όσο είναι δυνατόν- από την λοίμωξη, βοηθήστε τα να εξοικειωθούν με τα ακόλουθα:

 • Χρήση μάσκας: Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στο σπίτι, οπότε ενδεχομένως να μην είναι τόσο εξοικειωμένα με την μάσκα. Προσπαθήστε λοιπόν, να φοράτε οικογενειακώς μάσκα για όση περισσότερη ώρα μπορείτε και εξηγήστε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο για να φοράνε την μάσκα τους.
 • Διατήρηση απόστασης: Εάν τα παιδιά σας περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους μαζί σας, ενδεχομένως να μην είναι εξοικειωμένα με την απόσταση που θα πρέπει να κρατούν από τους συμμαθητές τους. Εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους.
 • Πλύσιμο χεριών: Φροντίστε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας στο σπίτι, ώστε το πλύσιμο των χεριών να γίνει συνήθεια στα παιδιά σας και να μην το ξεχνούν στο σχολείο.
 • Πρωινό ξύπνημα: Η ρουτίνα των παιδιών σας έχει αλλάξει αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Ξυπνούν και αντί να ετοιμαστούν για το σχολείο, μένουν με τις πιτζάμες τους στο κρεβάτι και κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματα τους. Ως εκ τούτου θα τους είναι πολύ δύσκολο να αρχίσουν ξαφνικά να ξυπνούν νωρίς και να ετοιμάζονται. Επαναπρογραμματίστε λοιπόν την πρωινή τους ρουτίνα, αρχίζοντας να τα ξυπνάτε κάθε μέρα και λίγο νωρίτερα, ώστε να συνηθίσουν.
 • Γεύματα: Ο τρόπος που θα κληθούν να γευματίζουν τα παιδιά σας στο σχολείο δεν θα είναι ο ίδιος με τον τρόπο που συνηθίζουν να γευματίζουν στο σπίτι. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, να αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα για κάποιο διάστημα ή να τοποθετείτε το φαγητό σε μικρά μπολ, ώστε τα παιδιά σας να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τα σκευασμένα γεύματα που θα έχουν στο σχολείο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρά μπουκαλάκια για το ρόφημα τους, αντί για κανονικά γυάλινα ποτήρια.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved