Αλλεργίες

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Η προστατευτική μάσκα μειώνει τα συμπτώματα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, διαπίστωσε ότι σε ορισμένα άτομα, τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας και της αλλεργικής ρινίτιδας μειώθηκαν λόγω της προστατευτικής μάσκας που φορούσαν.

Μπορεί η προστατευτική μάσκα να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας;

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2020, περίοδος που συμπίπτει τόσο με την έναρξη της πανδημίας, όσο και με την έναρξη των αλλεργιών της άνοιξης, διαπίστωσε ότι η χρήση μάσκας μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Στην μελέτη συμμετείχαν 1.824 νοσοκόμες, εκ των οποίων οι 301 ανέφεραν ότι συνήθως εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα την περίοδο της άνοιξης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες νοσοκόμες εργάζονταν με ασθενείς με COVID-19, οπότε φορούσαν συνέχεια προστατευτικές μάσκες. Οι περισσότερες νοσοκόμες ανέφεραν ότι φορούσαν δύο μάσκες (μια N95 και μια χειρουργική μάσκα), ενώ ένας μικρότερος αριθμός ανέφερε ότι φορούσε μόνο μία μάσκα (είτε χειρουργική μάσκα, είτε μάσκα N95).

Από τις 301 νοσοκόμες που δήλωσαν ότι συνήθως είχαν εποχιακές αλλεργίες, οι περισσότερες ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας μείωσε τα συμπτώματα τους. Ωστόσο, η ανακούφιση που βίωσαν εξαρτήθηκε από τον αριθμό και τον τύπο των μασκών που φορούσαν. Ειδικότερα:

  • Οι νοσοκόμες που φορούσαν δύο μάσκες ανέφεραν ότι όλα τους συμπτώματα (ήπια και σοβαρά) μειώθηκαν.
  • Οι νοσοκόμες που φορούσαν μάσκα N95 ανέφεραν ότι τα σοβαρά τους συμπτώματα μειώθηκαν, αλλά συνέχισαν να έχουν ήπια συμπτώματα.
  • Οι νοσοκόμες που φορούσαν μόνο χειρουργικές μάσκες ανέφεραν ότι τα ήπια τους συμπτώματα μειώθηκαν, αλλά συνέχισαν να έχουν σοβαρά συμπτώματα.
  • Οι νοσοκόμες και των τριών ομάδων ανέφεραν ότι ο ερεθισμός στα μάτια τους δεν παρουσίασε καμία βελτίωση.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη στην αρχή της πανδημίας, οπότε δεν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η καραντίνα, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν έβγαιναν έξω, οπότε δεν εκθέτονταν σε εξωτερικά αλλεργιογόνα.

Πώς προστατεύουν οι μάσκες από τις αλλεργίες;

Α. Αποτροπή αλλεργιογόνων

Οι μάσκες εμποδίζουν τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα από το να εισέλθουν στο στόμα και τη μύτη και ακολούθως στους πνεύμονες, προστατεύοντας έτσι, ως ένα βαθμό, τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες.

Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα είναι συνήθως μεγαλύτερα σωματίδια από τα βακτήρια και τους ιούς, οπότε για να προστατευθείτε δεν χρειάζεται να αγοράσετε μάσκες N95. Οι χειρουργικές μάσκες, ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες, είναι αποτελεσματικές για πολλά είδη αλλεργιογόνων, όπως η γύρη που είναι ένα αρκετά μεγάλο σωματίδιο. Από την άλλη, για μικρότερα σωματίδια, όπως ο καπνός, ενδέχεται να χρειαστούν πιο εξειδικευμένες και χοντρές μάσκες. Γενικότερα, οι μάσκες που μπορούν να προστατεύσουν από την COVID-19, μπορούν να προστατεύσουν και από τα αλλεργιογόνα. Ωστόσο, δεδομένης της ποικιλομορφίας των αλλεργιογόνων, ψάχνοντας απλά στο διαδίκτυο το μέγεθος του σωματιδίου στο οποίο είστε αλλεργικοί, μπορείτε να προσδιορίσετε και την μάσκα που θα σας προστατεύσει καλύτερα.

Τονίζεται ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε εσωτερικούς χώρους σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα:

  • Ένας ξυλουργός πρέπει να φορά μάσκα για να προστατεύεται από τα σωματίδια που δημιουργούνται όταν κόβει ξύλα.
  • Ένας άνθρωπος που είναι αλλεργικός στη σκόνη πρέπει να φορά μάσκα όταν καθαρίζει το σπίτι και ακολούθως να αφήνει τους χώρους να αερίζονται καλά.
  • Ένας άνθρωπος που είναι αλλεργικός στη μούχλα πρέπει να φορά μάσκα όταν εισέρχεται σε χώρους που έχουν μούχλα.
  • κ.ο.κ

Β. Υγρασία

Οι μάσκες δεν εμποδίζουν μόνο τα αλλεργιογόνα από το εισέλθουν στα πνευμόνια, αλλά παράλληλα η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό μέρος της μάσκας λόγω της αναπνοής, ανακουφίζει τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες.

Οι μάσκες μπορούν να εξαφανίσουν τις αλλεργίες;

Η αλλεργιολόγος Amina Abdeldaim τονίζει ότι οι μάσκες δεν πρόκειται να εξαφανίσουν τις αλλεργίες, μπορούν όμως να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα όσων ταλαιπωρούνται από αλλεργίες για τη μείωση των συμπτωμάτων τους.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Have Spring Allergies? Your Face Mask Can Help https://www.verywellhealth.com/face-masks-protect-against-seasonal-allergies-5115840

Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7467086/