Καρκίνος

Ανοσοθεραπεία: Σε ποιους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει;

Τι είναι η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο, που αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία, ως θεραπεία για τον καρκίνο, αποτελεί ομπρέλα διαφορετικών ειδών θεραπείας, όπως θεραπείες μέσω αντισωμάτων, εμβολίων, κυτοκινών και αναστολέων σημείων ελέγχου. Κάθε μια από αυτές τις θεραπείες επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τονίζεται πως η κάθε μια είναι εγκεκριμένη από το FDA για τη θεραπεία συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Στη θεραπεία ποιων τύπων καρκίνου μπορεί να βοηθήσει η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία που βασίζεται στα αντισώματα, είναι αποτελεσματική για τον καρκίνο του μαστού και το λέμφωμα. Σε αυτόν τον τύπο ανοσοθεραπείας, οι επιστήμονες δημιουργούν ένα αντίσωμα που στοχεύει συγκεκριμένα μόρια τα οποία προκαλούν καρκίνο.

Μια άλλη μορφή ανοσοθεραπείας, τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Τα συγκεκριμένα εμβόλια ανοσοθεραπείας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία κατά του καρκίνου

Οι κυτοκίνες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών και του μελανώματος. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή εξοντώνουν εντελώς τα καρκινικά κύτταρα. Σημειώνεται, ότι πιο σπάνια, οι κυτοκίνες, χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με  τους αναστολείς σημείων ελέγχου, τη νεότερη κατηγορία ανοσοθεραπείας, η οποία μερικές φορές λειτουργεί καλύτερα σε ορισμένους ασθενείς.

Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου είναι εγκεκριμένοι από το FDA για τη θεραπεία του μελανώματος, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα , του καρκίνου των νεφρών, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του λεμφώματος. Αυτοί οι αναστολείς σηματοδοτούν τα απειλητικά κύτταρα, ωθώντας το ανοσοποιητικό να τους επιτεθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όπως γνωρίζουμε, τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν, πολλές φορές, μέσω διάφορων τρόπων να ξεγελούν το ανοσοποιητικό, το οποίο αδυνατεί να τα αναγνωρίσει ως καρκινικά. Οι αναστολείς, όμως, αποτρέπουν αυτή την ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων.

Περαιτέρω μελέτη

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες εξετάζουν μέσω κλινικών μελετών εάν η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ακόμη περισσότερα είδη καρκίνου, όπως για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο της κεφαλής και λαιμού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του στομάχου και το λέμφωμα. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται ως θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου, έτσι οι ερευνητές προσπαθούν να δουν το πώς και αν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και για προηγούμενα στάδια καρκίνου, για να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης και μετάστασης του καρκίνου.