Μολυσματικές ασθένειες

Ανθεκτική στα εμβόλια και η μετάλλαξη λάμδα!

Πρόσφατη μελέτη της Ιαπωνίας, διαπίστωσε ότι, όπως η μετάλλαξη δέλτα, έτσι και η μετάλλαξη λάμδα της νόσου COVID-19, μπορεί να είναι πιο μολυσματική και ανθεκτική στα εμβόλια.

Τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη λάμδα;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί  από ομότιμους, δείχνει ότι η μετάλλαξη λάμδα είναι ικανή να παρακάμψει τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στο σώμα από το εμβόλιο, για να καταπολεμήσουν τον sars-cov-2.

Οι ερευνητές, σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε εργαστηριακό περιβάλλον, μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν στην ακίδα πρωτεΐνης, όπως η μετάλλαξη λάμδα, είναι πιο ανθεκτικές στα αντισώματα των εμβολιασμένων ατόμων ή των ατόμων που νόσησαν με COVID-19.

Ο Robert Quigley, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθυντής στο International SOS, σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής δεν προκαλούν έκπληξη, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μια τάση που όλοι οι ερευνητές της επιστημονικής κοινότητας περίμεναν, ότι δηλαδή όσο περισσότερο επικρατεί και εξαπλώνεται η νόσος, οι μεταλλάξεις που δημιουργούνται θα αρχίσουν να παρακάμπτουν τα αντισώματα.

Μάλιστα, παρόλο που δεν διευκρίνισαν αν η μετάλλαξη λάμδα θεωρείται τόσο επικίνδυνη, όσο η δέλτα, επισήμαναν ότι από την στιγμή που ο ΠΟΥ την ορίζει ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος (VOI) και όχι ως μετάλλαξη ανησυχίας (VOC), τότε ο κόσμος μπορεί να θεωρήσει ότι είναι λιγότερο απειλητική από την δέλτα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα τα ιολογικά χαρακτηριστικά της λάμδα και το πώς εξελίσσονται, ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μετάλλαξη δέλτα, παρουσιάζει κάποια επίπεδα ανοχής στα εμβόλια.

Πώς ένας ιός γίνεται ανθεκτικός στα εμβόλια;

Καθώς μεταλλάσσονται οι ιοί, μερικές από τις μεταλλάξεις τους ενδέχεται να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μεταλλάξεις προκύπτουν φυσικά, κατά την «αντιγραφή» του ιού (μόλυνση) στο σώμα ενός ξενιστή, καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, παρόλο που δεν είναι όλες οι μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, εκείνες που είναι αρκετά διαφορετικές από το αρχικό στέλεχος του ιού, ενδέχεται να μην μπορούν να εξουδετερωθούν από τα ήδη υπάρχοντα αντισώματα στο ανθρώπινο σώμα.

Αυτό είναι ανησυχητικό, αλλά όχι σπάνιο, υπογράμμισε ο Quigley, δίνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο από τους επιστήμονες, για να μπορούν να στοχεύουν συγκεκριμένα στελέχη του ιού,  τα οποία η  επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι θα κυκλοφορήσουν τον εκάστοτε χειμώνα.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Lambda Variant Could Be Vaccine Resistant, Study Finds https://www.verywellhealth.com/lambda-vaccine-resistance-5195973

Tracking SARS-CoV-2 variants https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/

Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108891

SARS-CoV-2 Lambda variant exhibits higher infectivity and immune resistance https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.454085v1