Αίμα

Η νεφρική απονεύρωση είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη για την θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης;

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανθεκτική υπέρταση;

Ανθεκτική υπέρταση (RH) ορίζεται ως η αρτηριακή πίεση που ξεπερνά το όριο που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές ως φυσιολογικό, παρά την ταυτόχρονη χρήση τουλάχιστον τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων διαφορετικών τάξεων, εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό.

Με βάση πρόσφατες μελέτες, η ανθεκτική υπέρταση επηρεάζει έως και το 30% του υπερτασικού πληθυσμού. Μια μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε το 2012 από τους  Dougherty et al. έδειξε ότι η ανθεκτική υπέρταση εμφανίζεται στο 1.9% των νεοδιαγνωσθέντων υπερτασικών ασθενών, μόλις στον ενάμιση χρόνο μετά την διάγνωση και έναρξη της θεραπείας τους.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ανθεκτική υπέρταση;

Όταν ένας ασθενής είναι υπερτασικός, στην αρχή συνήθως, δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα και για να αντιληφθεί ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να την μετρήσει, μονός του ή επισκεπτόμενος έναν γιατρό. Τα συμπτώματα, ωστόσο, θα αρχίσουν να εμφανίζονται όταν πλέον τα επίπεδα της αρτηριακής του πίεσης θα είναι ήδη αρκετά υψηλά. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Ρινορραγίες

Σημειώνεται ότι η ζάλη συνήθως δεν αποτελεί σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι σύμπτωμα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Τονίζεται ότι, η συχνή και ανεξήγητη ζάλη μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ανθεκτικής υπέρτασης;

Με την πάροδο του χρόνου, η ανεξέλεγκτη υπέρταση καταστρέφει τις αρτηρίες και τις κάνει λιγότερο ευέλικτες και περισσότερο στενές. Σε αυτή την περίπτωση, η καρδιά αναγκάζεται να εργάζεται πιο έντονα για να μπορέσει να στείλει το απαιτούμενο αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές παθήσεις. Επιπρόσθετα, η ανθεκτική υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, στην μνήμη και την όραση, ενώ στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει και στυτική δυσλειτουργία.

Η νεφρική απονεύρωση είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη για την θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης;

Για πολλά χρόνια, η νεφρική νευρική θεραπεία (νεφρική απονεύρωση), αποτελούσε την σωσίβια λέμβο για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης που δεν μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο ακόμη και μετά από αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με αντιϋπερτασικά φάρμακα. Κατά την θεραπεία αυτή τοποθετείται ένας καθετήρας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα νεφρά, ο οποίος παράγει ηχητικά κύματα, με σκοπό να προκαλέσει βλάβη σε κάποια νεύρα που τροφοδοτούν τους νεφρούς και εμπλέκονται στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ώστε η αρτηριακή πίεση να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.

Οι πρώτες μελέτες που έγιναν για αυτή την θεραπεία, έδειξαν ότι ήταν ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν το 2014, όταν μια προσεκτικά ελεγχόμενη δοκιμή σε 535 συμμετέχοντες που λάμβαναν τουλάχιστον τρία φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης, διαπίστωσε ότι η νεφρική απονεύρωση δεν ήταν αποτελεσματικότερη από την διαδικασία πλαστογράφησης. Αργότερα, άλλες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νεφρική απονεύρωση είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με πολλά διαφορετικά σχέδια ειδικών καθετήρων.

Σε κάθε περίπτωση, το αν τελικά η νεφρική απονεύρωση είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη, δυστυχώς, δεν είναι σαφές μέχρι και σήμερα.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Resistant Hypertension https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-blood-pressure-hypertension/resistant-hypertension

Resistant Hypertension: Diagnosis, Evaluation, and Treatment https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.189141

Renal denervation for resistant hypertension. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28220472

Renal Denervation for Resistant Hypertension in the contemporary era: A Systematic Review and Meta-analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470219/

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending

Protect the hearts you love with a gift that saves lives https://www.heart.org/

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

Diseases of the Heart https://www.health.harvard.edu/heart-health/diseases-of-the-heart