Πρόληψη και θεραπεία

Ανθρακούχο νερό ή φυσικό μεταλλικό; Τι να προτιμήσετε;

Έρχεται καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και η ενυδάτωση του οργανισμού σας θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύον ζήτημα.  Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα οφέλη, αλλά και οι πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ανθρακούχο νερό, που πολλοί προτιμούν να καταναλώνουν ως κάτι ενδιάμεσο μεταξύ φυσικού νερού και αναψυκτικού.

Το ανθρακούχο νερό έρχεται σε διάφορα είδη. Άλλο περιέχει μέταλλα όπως το νάτριο και άλλο έχει πρόσθετα αρωματικά, αλλά δεν περιέχει νάτριο και γλυκαντικά. Γενικότερα όμως, το ανθρακούχο νερό είναι κατάλληλο για όλους; Η διαιτολόγος Sally Kuzemchak, δίνει πιο κάτω τις δικές της απαντήσεις.

Το ανθρακούχο νερό είναι κατάλληλο για όλους;

1. Το ανθρακούχο νερό είναι καλό;

Το ανθρακούχο νερό είναι καλύτερο από τη σόδα. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα, το γλυκό τσάι και η λεμονάδα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και σύμφωνα με την έρευνα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Το ανθρακούχο νερό από την άλλη, τις πλείστες φορές δεν περιέχει γλυκαντικά. Οπότε συγκριτικά με τα ζαχαρούχα ποτά είναι σίγουρα πιο υγιεινό.

2. Το ανθρακούχο νερό ενυδατώνει το σώμα;

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν μια έρευνα στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την ενυδατική ικανότητα 13ων διαφορετικών ποτών, διαπιστώνοντας ότι το ανθρακούχο νερό παρέχει 100% ενυδάτωση στο σώμα.

3. Το ανθρακούχο νερό κάνει κακό στα οστά;

Σύμφωνα με την έρευνα, το ανθρακούχο νερό δεν κάνει κακό στα οστά και δεν αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η σκέψη πίσω από αυτή την υπόθεση ήταν ότι η συχνή κατανάλωση ποτών προκαλεί συχνοουρία,  οπότε οι επιστήμονες θεώρησαν ότι με την κατανάλωση ανθρακούχου νερού ενδέχεται να εκκρίνεται περισσότερο ασβέστιο μέσω των ούρων. Ωστόσο, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες 20-40 ετών, διαπιστώθηκε ότι η πιο πάνω υπόθεση συμβαίνει μόνο με την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών. Τα ανθρακούχα νερά, στην πλειονότητα τους, δεν περιέχουν καφεΐνη. Ελέγξτε τις ετικέτες.

4. Το ανθρακούχο νερό κάνει κακό στα δόντια;

Συγκριτικά με το κανονικό νερό, το ανθρακούχο νερό έχει χαμηλότερο pH, που σημαίνει ότι είναι πιο όξινο, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Ως εκ τούτου, το ανθρακούχο νερό δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια.

Συμπερασματικά

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να κρατήσει το σώμα ενυδατωμένο και είναι ένα καλό υποκατάστατο της σόδας και των ζαχαρούχων ποτών. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η καθημερινή κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια σας. Μια καλή λύση είναι το πλύσιμο των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση του, ώστε να απομακρύνονται τα όξινα υπολείμματα από τα δόντια σας. Σε κάθε περίπτωση και νοουμένου ότι δεν παρέχει πλεονεκτήματα στην υγεία, καταναλώστε το με μέτρο ή πιείτε καθαρό μεταλλικό νερό.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is Sparkling Water Good for You? https://blogs.webmd.com/food-fitness/20200720/is-sparkling-water-good-for-you

The erosive potential of flavoured sparkling water drinks https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17263857/

Carbonated beverages and urinary calcium excretion https://academic.oup.com/ajcn/article/74/3/343/4739598

'Natural Flavors': What a Nutritionist Wants You to Know https://blogs.webmd.com/food-fitness/20190906/natural-flavors-what-a-nutritionist-wants-you-to-know

A randomized trial to assess the potential of different beverages to affect hydration status: development of a beverage hydration index https://academic.oup.com/ajcn/article/103/3/717/4564598

Is Drinking Diet Soda a Health Risk? https://www.webmd.com/diet/news/20170505/diet-soda-health-risks