Άσκηση και Υγεία

Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη: Πώς επιδρά στις φυσιολογικές διεργασίες και την άσκηση

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, επίσης γνωστή ως σωματοτροπίνη, είναι μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πρόσθιο μέρος της υπόφυσης. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι μια αναβολική ορμόνη που χτίζει και επιδιορθώνει ιστούς όπως το κολλαγόνο και ο μυϊκός ιστός σε όλο το σώμα. Η απελευθέρωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης διεγείρεται από την απελευθέρωση της ορμόνης απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης (GHRH), η οποία απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της άσκησης. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη προωθεί την απελευθέρωση του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1), ο οποίος προάγει τα αναβολικά αποτελέσματα μέσα στο σώμα. Ωστόσο, οι επιδράσεις της δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτεΐνη. Η HGH απελευθερώνεται μόνο περιοδικά, όπως κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων του ύπνου, ορισμένων τμημάτων της ημέρας και με την άσκηση. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Η περιοδική απελευθέρωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης GH σε συνδυασμό με τις θετικές αναβολικές και μεταβολικές επιδράσεις της στο σώμα έχει οδηγήσει στη συμπληρωματική χορήγηση HGH για τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση.

Ποιες είναι οι μυοσκελετικές επιδράσεις της αυξητικής ορμόνης;

Η HGH είναι ένα σημαντικό συστατικό του μεταβολισμού, επειδή αυξάνει την άλιπη μάζα σώματος και προάγει τη λιπόλυση. Αυτή η ορμόνη, που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές για αθλητική βελτίωση, ορμονικές ανεπάρκειες και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών.

  • Αθλητές

Οι ενέσεις HGH και τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως από τους αθλητές για την ενίσχυση της απόδοσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά οριστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η HGH βελτιώνει την απόδοση. Οι Meinhardt και συνεργάτες εξετάζουν την επίδραση μιας δόσης HGH 2mg στη σύνθεση του σώματος, την αντοχή, τη δύναμη, και την ικανότητα σπριντ.  Η μελέτη χρησιμοποιεί άνδρες και γυναίκες που είναι δραστήριοι. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση της λιπώδους μάζας. Η ικανότητα σπριντ έδειξε αυξήσεις, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μικρά, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί αν η HGH συμβάλλει στην απόδοση σπριντ. Η αύξηση της ικανότητας σπριντ δεν διατηρήθηκε μετά από έξι εβδομάδες διακοπής της HGH. Η αντοχή, η δύναμη και η ισχύς δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές με τη χορήγηση HGH.  Υποστηρίζεται ότι οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης αυξάνουν την αθλητική απόδοση κατά την άσκηση όταν χορηγούνται μόνες τους ή με τεστοστερόνη. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν αυξητικές ορμόνες συγκράτησαν περισσότερο σωματικό υγρό και είχαν συχνότερα πόνο στις αρθρώσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Οι Liu και συνεργάτες διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση για να διερευνήσουν τις επιδράσεις της αυξητικής ορμόνης στην αθλητική απόδοση. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας και του βασικού μεταβολικού ρυθμού μετά από συμπλήρωμα HGH. Η μελέτη δείχνει γιατί οι αθλητές χρησιμοποιούν την HGH ως μέσο για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Η αύξηση της άλιπης μάζας οδηγεί συχνά σε αύξηση του μεταβολισμού, λόγω της αυξημένης ανάγκης για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση του άλιπου ιστού. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη ή βελτίωση στην αερόβια άσκηση.

Η χρήση συμπληρωμάτων HGH μεταξύ των αθλητών αποσκοπεί στη βελτίωση της σύστασης του σώματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η HGH αυξάνει την άλιπη σωματική μάζα και μειώνει τη λιπώδη μάζα, αλλά υπάρχουν λίγες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η HGH συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης, της ισχύος ή της αντοχής.  Η HGH είναι επί του παρόντος απαγορευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τη μυϊκή μάζα και της δυνατότητάς της να αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις.

  • Ηλικιωμένοι

Οι ενέσεις HGH δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τους αθλητές αλλά και για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Μια μελέτη ανέλυσε τον αντίκτυπο των ενέσεων ανασυνδυασμένων ανθρώπινων αυξητικών ορμονών και τεστοστερόνης στην αερόβια και αναερόβια φυσική κατάσταση, τη σωματική μάζα και το λιπιδαιμικό προφίλ σε ενήλικες άνδρες. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι ενέσεις ανασυνδυασμένων ανθρώπινων αυξητικών ορμονών και τεστοστερόνης αύξησαν σημαντικά την αερόβια και αναερόβια ικανότητα, οδήγησαν σε αλλαγές στη σύσταση του σώματος και μείωσαν το συνολικό σωματικό λίπος και αύξησαν τους μυς χωρίς λίπος. Σε μια άλλη μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν κατά πόσον η θεραπεία με τεστοστερόνη και ανασυνδυασμένες ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες θα αύξανε τη μυϊκή δύναμη και μάζα σε ηλικιωμένους ενήλικες ασθενείς. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι ανασυνδυασμένες ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες συνδέονται με τη διατήρηση των υγρών και τη βελτίωση της μυϊκής μάζας και δύναμης που θα μεταφραζόταν σε καλύτερη απόδοση στην αερόβια άσκηση.

  • Έφηβοι

Τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης HGH έχουν επίσης μελετηθεί σε εφήβους, συγκεκριμένα στη θεραπεία νεαρών ενηλίκων με κυστική ίνωση. Σε μια μελέτη, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τις περισσότερες φορές, η διατροφή από μόνη της μπορεί να μην παρέχει σε αυτούς τους ασθενείς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά, οπότε η πρόσθετη HGH μπορεί να βοηθήσει αυτό το έλλειμμα. Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να μετρήσει τις επιδράσεις της HGH στη λειτουργία των πνευμόνων και την ποιότητα ζωής σε εφήβους με κυστική ίνωση. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η HGH είχε θετική επίδραση στο ύψος, το βάρος και τη μάζα του άλιπου ιστού και κάποια μικρή βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής. Η HGH μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία, διότι εάν αυτά τα παιδιά είναι σε θέση να χτίσουν μυς και να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, μπορεί να είναι σε θέση να γίνουν καλύτερα πιο γρήγορα.

  • Καρδιαγγειακές επιδράσεις

Σε ορισμένα άτομα, η υπόφυση δεν παράγει αρκετή ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν μια κατάσταση γνωστή ως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (GHD). Οι διακυμάνσεις στο μέγεθος και την απόδοση της καρδιάς είναι κοινά συμπτώματα της GHD. Τα άτομα με GHD έχουν αυξημένους κινδύνους αγγειακού προφίλ, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο πάχος ενδομεσότητας καρωτίδων (IMT). Οι ηλικιωμένοι ενήλικες με υποϋποφυσισμό αντιμετωπίζουν επίσης μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, το οποίο οδηγεί στο να είναι δυνατές μικρότερες περιόδους άσκησης. Με τον ίδιο τρόπο που οι αθλητές και άλλα άτομα συμπληρώνουν HGH, είναι σημαντικό για όσους αγωνίζονται με GHD να λαμβάνουν θεραπείες GH για την καταπολέμηση των παραπάνω συμπτωμάτων που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μετά από έξι μήνες θεραπείας με GH, η καρδιακή παροχή των ασθενών σε ηρεμία και η καρδιακή απόκριση στην άσκηση μπορεί να βελτιωθεί στα επίπεδα εκείνων που δεν έχουν καμία ανεπάρκεια, γεγονός που δείχνει ότι η θεραπεία μπορεί να αντιστρέψει σοβαρά καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με τη GHD.

Οι σωματότυποι που κατέχουν την πλειονότητα του λιπώδους ιστού γύρω από την κοιλιά είναι πιο επιρρεπείς στη μειωμένη έκκριση αυξητικής ορμόνης (GH) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό συνδέεται επίσης άμεσα με αυξημένους δείκτες καρδιαγγειακού (CV) κινδύνου. Επειδή η GH παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της σύστασης του σώματος, της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη, η έννοια αυτή είναι σημαντικό να κατανοηθεί. Έχει βρεθεί ότι η GH μειώνει τον κοιλιακό λιπώδη ιστό οδηγώντας σε βελτίωση της συνολικής σύστασης του σώματος, καθώς και στη μείωση του ηπατικού λίπους και των δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η μακροχρόνια ασφάλεια του συμπληρώματος HGH είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά προκαταρκτικές μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την επιβίωση, τη μακροζωία ή την ανάπτυξη όγκων, αλλά είναι άγνωστο αν αυτά τα ευρήματα θα ισχύουν στους ανθρώπους. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα GH μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπέρταση, καρδιακές και μεταβολικές επιπλοκές. Η κατάχρηση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όταν λαμβάνεται με άλλα φάρμακα. Παρά αυτές τις αρνητικές παρενέργειες, η HGH εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο συχνά καταχρηστικά φάρμακα, ιδίως μεταξύ των αθλητών.

+ 16 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Position stand on androgen and human growth hormone use https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19620932/

Growth hormone, exercise, and athletic performance: a continued evolution of complexity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622543/

Menstrual cycle and oral contraceptives' effects on growth hormone response to sprinting https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21848445/

Human growth hormone doping in sport https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16799101/

The Effects of Growth Hormone on Body Composition and Physical Performance in Recreational Athletes: A Randomized Trial https://www.researchgate.net/publication/44570490_The_Effects_of_Growth_Hormone_on_Body_Composition_and_Physical_Performance_in_Recreational_Athletes_A_Randomized_Trial

Systematic review: the effects of growth hormone on athletic performance https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18347346/

Drug abuse in athletes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4140700/

Effects of growth hormone and testosterone therapy on aerobic and anaerobic fitness , body composition and lipoprotein profile in middle-aged men http://www.aaem.pl/Effects-of-growth-hormone-and-testosterone-therapy-on-aerobic-and-anaerobic-fitness,72077,0,2.html

Value of measuring muscle performance to assess changes in lean mass with testosterone and growth hormone supplementation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21748366/

Recombinant growth hormone therapy for cystic fibrosis in children and young adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517261/

Cardiac functional reserve is diminished in growth hormone-deficient adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19207478/

Partial growth hormone deficiency is associated with an adverse cardiovascular risk profile and increased carotid intima-medial thickness https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20039899/

Impaired cardiac performance in elderly patients with growth hormone deficiency https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10566633/

Impaired cardiac performance in GH-deficient adults and its improvement after GH replacement https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpendo.1994.267.2.E219

Effects of GH on Body Composition and Cardiovascular Risk Markers in Young Men With Abdominal Obesity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763970/

Growth hormone and physical performance https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21420315/