Υγεία Δέρματος

Anti-blue light skincare: marketing trick ή πραγματική ανάγκη;

Τα τελευταία χρόνια  είχαν αρχίσει να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνιση τους στην αγορά των δερμοκαλλυντικών προϊόντα που υπόσχονταν προστασία από την λεγόμενη “μπλε ακτινοβολία’, η οποία  εκπέμπεται κυρίως από τις ψηφιακές συσκευές. 

Θα έλεγε κανείς ότι η πανδημία με την καραντίνα και την σχεδόν καθολική καθιέρωση της τηλεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη τεράστια αύξηση κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων. Ενδεχομένως και όχι άδικα, αφού πλέον Νο1 κίνδυνος δεν ήταν οι ακτίνες του ήλιου αλλά οι οθόνες των συσκευών, που αποτέλεσαν μόνιμους ‘συντρόφους’ μας και ‘συνδετικούς κρίκους’ με τον έξω κόσμο όλο το διάστημα του κυκλοφοριακού περιορισμού.

Ποια είναι όμως η μπλε ακτινοβολία;

Πηγή μπλε φωτός είναι τόσο οι οθόνες των ηλεκτρικών συσκευών, όσο  και ο ίδιος ο ήλιος. Λόγω της συχνότητας χρήσης-ακόμα και ασυναίσθητης- των ηλεκτρικών συσκευών οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις  που μπορεί να επιφέρει στην όραση μας και την υγεία μας εν γένει η έκθεση μας στο συγκεκριμένο τύπο ακτινοβολίας.

Το HEV light (High Energy Visible light) , όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει την ικανότητα να διεισδύει σε όλα τα στρώματα της επιδερμίδας, καταστώντας το ακόμα πιο επικίνδυνο από τις ακτίνες UVA- UVB.  Η βαθιά εισχώρηση της συγκεκριμένης ακτινοβολίας στο δέρμα προκαλεί οξειδωτικό στρες, συμβάλλει στην εμφάνισης πρόωρης γήρανσης αλλά και οιδημάτων ή ερυθρότητας.

Μια ακόμα ‘ικανότητα’ του μπλε φωτός σε σχέση με τις uva/uvb είναι  η  πιο αυξημένη παραγωγή μελανίνης, που μπορεί να οδηγήσει  μέχρι και σε μελάγχρωση του δέρματος.

Όπως ενδεχομένως ήδη να φαντάζεστε, η επιδερμίδα μας δεν είναι το μόνο θύμα του μπλε φωτός. Τα μάτια μας ταλαιπωρούνται εξίσου, αφού η συνεχή έκθεση στις οθόνες των προκαλεί κούραση, ξηροφθαλμία και θολή όραση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες ο αμφιβληστροειδής χιτώνας απορροφά το blue light , προκαλώντας βλάβες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να οδηγήσουν και σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 

Επίσης, το μπλε φως είναι συνδεδεμένο με προβλήματα ύπνου. Μπερδεύει τον κύκλο του ύπνου μας και τον κιρκάδιό μας ρυθμό, μιας και δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και όχι να κοιμηθούμε. Για αυτό άλλωστε και συνιστάται από τους ειδικούς να μην ερχόμαστε σε επαφή με τις οθόνες μας για τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. 

Βέβαια, σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω, το HEV light έχει και ένα κρυφό άσσο στο μανίκι, για να μετριάσει κάπως την κακή εικόνα του. Όσο περίεργο και αν ακουστεί, το μπλε φως αποτελεί σύμμαχο για όσους ταλαιπωρούνται με ακμή αλλά και ψωρίαση. Για αυτό άλλωστε το μπλε φως -σε μικρές δόσεις πάντα-χρησιμοποιείται από τους ειδικούς και ως θεραπεία καταπολέμησης της ακμής.

Αν και ως καταναλωτές πολλές φορές γινόμαστε δύσπιστοι  για το αν κάποιο προϊόν το χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα ακόμα marketing trick, φαίνεται ότι τα anti-blue light skincare-και όχι μόνο- προϊόντα ήρθαν να μείνουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η καθημερινή επαφή σε τόσο μεγάλο βαθμό με τις οθόνες και τα προϊόντα τεχνολογίας έχει εισάγει στη ζωή μας ένα ακόμα είδος ακτινοβολίας από το οποίο θα πρέπει από δω και πέρα να προστατευόμαστε όσο μπορούμε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι στην καθημερινή μας ζωή, το δέρμα μας βρίσκεται εκτεθειμένο από παντού και η χρήση κατάλληλων καλλυντικών είναι αναγκαία διαδικασία.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Blue light disrupts the circadian rhythm and create damage in skin cells https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31418890/

Blue Light Protection, Part I-Effects of blue light on the skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33247615/

Blue light-induced oxidative stress in live skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315451/

Clinical evaluation method for blue light (456 nm) protection of skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32459880/