Θεραπεία

Αντιιικό φάρμακο Paxlovid: Μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19

Το Paxlovid, το αντιιικό φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας από τη νόσο COVID-19, μπορεί παράλληλα να μειώσει τις πιθανότητας μακροχρόνιας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ. (Μακροχρόνια COVID-19: Προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονες)

Το Paxlovid μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19;

Τα άτομα που έλαβαν Paxlovid, είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID-19, όπως η παρατεταμένη κόπωση και η δύσπνοια, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους. (COVID-19: Τα συμπτώματα επανέρχονται μετά τη θεραπεία με το αντι-ιικό Paxlovid;)

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 56.340 ατόμων, από το σύστημα VA, που βρέθηκαν θετικά στη νόσο COVID-19, από την 1η Μαρτίου του 2022 έως τις 30 Ιουνίου του 2022. Όλοι τους είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για μακροχρόνια COVID-19, όπως το κάπνισμα, ο καρκίνος και η ηλικία (άνω των 60 ετών).

Τις πρώτες πέντε ημέρες από τη μόλυνσή τους, οι 9.217 ασθενείς έλαβαν ως θεραπεία το Paxlovid, το αντιιικό που κατασκευάστηκε από την Pfizer. Οι ασθενείς που έλαβαν Paxlovid είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19, όπως η καρδιακή νόσος, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η ηπατική νόσος, η οξεία νεφρική νόσος, ο μυϊκός πόνος και η νευρογνωστική εξασθένηση. (Paxlovid: Το αντιιικό φάρμακο COVID-19 της Pfizer)

Η φαρμακευτική αγωγή με Paxlovid είχε επίσης ως αποτέλεσμα 48% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 30% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας. Σύμφωνα με τον Ziyad Al-Aly, MD, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο VA St. Ο Louis Health Care System, που ηγήθηκε της μελέτης, το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19 στην οξεία φάση της ασθένειας και πλέον υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19. Όπως υπογράμμισε, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της μακροχρόνιας COVID-19, η οποία να υπενθυμίσουμε προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα μετά την ανάρρωση. (Μακροχρόνια COVID-19: Τι σχέση έχει με το πνευμονογαστρικό νεύρο;)

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξουσιοδότησε το Paxlovid τον περασμένο Δεκέμβριο για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά 12 ετών και άνω. (Ναλτρεξόνη: Μπορεί να βοηθήσει άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ηλικιωμένοι λευκοί άνδρες που έλαβαν θεραπεία μόνο μέσω του συστήματος VA. Επίσης, η μελέτη εξέτασε μόνο 12 μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19, αλλά έχουν αναφερθεί πολλά άλλα. Μάλιστα, οι ερευνητές, σημείωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα μπορούσε να αλλάξει στον πραγματικό κόσμο με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. (Επίμονα αυτοαντισώματα συνδέονται με μακροχρόνια COVID)

Τι είναι η μακροχρόνια COVID-19;

Σύμφωνα με το CDC, μακροχρόνια COVID-19, ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα συμπτώματα και προβλήματα υγείας σε άτομα που νόσησαν με COVID-19, τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο. 

Υπάρχουν πολλά επίμονα συμπτώματα που οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο, ο κατάλογος των οποίων συνεχίζει να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτά που αναφέρονται πιο συχνά από τους ασθενείς είναι τα εξής: 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Paxlovid Cuts the Risk of Long COVID: VA Study https://www.webmd.com/lung/news/20221107/paxlovid-cuts-risk-long-covid-va-study

Office of Public and Intergovernmental Affairs https://www.va.gov/opa/pressrel/index.cfm

Nirmatrelvir and the Risk of Post-Acute Sequelae of COVID-19 https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.11.03.22281783v1.full.pdf