Θεραπεία

Αντικαρκινικό φάρμακο φαίνεται να θεραπεύει τους σοβαρά νοσούντες με COVID-19

Η θεραπεία των ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19, με τη χρήση του αντικαρκινικού φαρμάκου imatinib, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της American Thoracic Society.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που διήρκησε 90 ημέρες, διαπίστωσε ότι τα άτομα με COVID-19 που έλαβαν ως θεραπεία το αντικαρκινικό φάρμακο imatinib, είχαν 7% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν τη θεραπεία. (Ο καρκίνος αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19)

Τι γνωρίζουμε για το αντικαρκινικό φάρμακο Imatinib;

Το φάρμακο Imatinib είναι ένα αντικαρκινικό φάρμακο που δρα αναστέλλοντας τις πρωτεΐνες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, σταματά τη διαρροή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες, που προκαλείται ορισμένες φορές από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η σοβαρή νόσος COVID-19. (Τα καρκινικά κύτταρα τρώνε τον εαυτό τους για να επιβιώσουν!)

Συγκεκριμένα, μια από τις πτυχές της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος σε ορισμένες ασθένειες, είναι η διατάραξη της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων, που μπορεί να προκαλέσει διαρροή. Το Imatinib περιορίζει αυτή την πτυχή της φλεγμονώδους απόκρισης, επιτρέποντας στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων να διεκπεραιώσουν κανονικά τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την ανταλλαγή αερίων του αίματος, βελτιώνοντας έτσι την αναπνοή των ατόμων με COVID-19, που συνήθως αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. (Πώς ακριβώς επιδρά η COVID-19 στους πνεύμονες;)


Το Imatinib μπορεί να θεραπεύσει τα άτομα με σοβαρή COVID-19;

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του imatinib στα άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στην Ολλανδία. Διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη και διαπίστωσαν ότι οι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με imatinib χρειάζονταν λιγότερο συμπληρωματικό οξυγόνο και μικρότερο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. (COVID-19: Αυξάνονται οι θάνατοι μεταξύ των εμβολιασμένων. Απαραίτητα τα ενισχυτικά εμβόλια)

Συγκεκριμένα, μετά την παρακολούθηση των ασθενών για μια περίοδο 90 ημερών, διαπιστώθηκε ότι το 9% των ατόμων στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο imatinib πέθαναν, σε σύγκριση με το 16% των ατόμων που δεν έλαβαν imatinib. Από αυτούς που εισήχθησαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσοι έλαβαν imatinib ήταν κατά μέσο όρο 84 ημέρες χωρίς αναπνευστήρα, συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο που ήταν 64 ημέρες χωρίς αναπνευστήρα.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με imatinib χρειάστηκαν για 7 μέρες, κατά μέσο όρο, οξυγόνο, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου χρειάστηκε οξυγόνο για 12 ημέρες. (Καρκίνος του πνεύμονα: 7+1 ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ομάδα του imatinib παρέμεινε κατά μέσο όρο 9 ημέρες στη ΜΕΘ, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που παρέμεινε στη ΜΕΘ για 13 ημέρες κατά μέσο όρο.  (COVID-19: Οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους 1 χρόνο αργότερα)

Ο Δρ Thomas Lew, επίκουρος κλινικός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μελέτης ελπιδοφόρα, νοουμένου ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν φαίνεται μόνο αποτελεσματικό, αλλά είναι ήδη γνωστό και πιο εύκολο για χρήση, αφού ήδη οι γιατροί γνωρίζουν το ποσοστό στο οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε έναν ασθενή πριν γίνει τοξικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν και άλλες μελέτες που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, δείχνοντας ότι το αντικαρκινικό φάρμακο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της COVID-19.  (160 »νέα» φάρμακα κατά της Covid-19!)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cancer Drug Imatinib Shows Promise in Treating People With Severe COVID-19 https://www.healthline.com/health-news/cancer-drug-imatinib-shows-promise-in-treating-people-with-severe-covid-19

90-Day Clinical Outcome of Hospitalized Covid-19 Patients Treated with Imatinib https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/10476/presentation/7841