Ψυχική υγεία

Αντικαταθλιπτικά: Αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα αντικαταθλιπτικά δεν βοηθούν πάντα στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους σε έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Katherine Wisner, διευθύντρια στο Κέντρο Asher για τη μελέτη και τη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι τα πρώτα διαχρονικά δεδομένα που δείχνουν ότι πολλές έγκυες γυναίκες συνεχίζουν να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά τον τοκετό, παρά την αντικαταθλιπτική θεραπεία που ακολουθούν. (6 μύθοι για τα αντικαταθλιπτικά: Τι λένε οι ειδικοί;)

Με βάση τα πιο πάνω, η νέα έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση των γυναικών αυτών, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό, ώστε οι γιατροί τους να είναι σε θέση να προσαρμόζουν κατάλληλα την θεραπεία τους, παρέχοντάς τους ανακούφιση από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν. (Αντικαταθλιπτικά: Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής;)

Στη μελέτη συμμετείχαν 88 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες κλήθηκαν να ολοκληρώνουν μια αξιολόγηση κάθε τέσσερις εβδομάδες, από τη στιγμή της συμπερίληψής τους στην μελέτης μέχρι τον τοκετό. Μετά τον τοκετό ακολούθησαν δύο ακόμη αξιολογήσεις στις 6 και 14 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 18% των γυναικών είχε ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης, το 50% είχε ήπια συμπτώματα και το 32% είχε κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης. (Κατάθλιψη: Αυτοί είναι οι 8 βασικοί τύποι καταθλιπτικής διαταραχής)

Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychiatric Research and Clinical Practice, παρά τη λήψη αντικαταθλιπτικών, που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ( SSRIs ), πολλές γυναίκες είχαν παρατεταμένη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά τον τοκετό. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι το άγχος ήταν ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στις γυναίκες που λάμβαναν θεραπεία, με τα συμπτώματά ορισμένων να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. (Κατάθλιψη: Οι συμπεριφορές που την προδίδουν)

Όπως υπογράμμισε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Catherine Stika, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Northwestern, οι ψυχολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες αλλάζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια της τεκνοποίησης, οπότε τα συμπτώματα της κατάθλιψης τείνουν να επιδεινώνονται παρά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, που προηγουμένως λειτουργούσε. Η προσαρμογή λοιπόν της φαρμακευτικής αγωγής, κρίνεται απαραίτητη για την διαχείριση των συμπτωμάτων. (Επιλόχειος κατάθλιψη: Μια φυσιολογική διαδικασία;)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν παράλληλα ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει και το βρέφος, το οποίο τείνει να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών. (Επιλόχειος κατάθλιψη: Μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό)

Τέλος, η μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως το υπερβολικό βάρος, η στειρότητα, οι ημικρανίες, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και το άσθμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν το 20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 500.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που έχουν ή αναμένεται να αποκτήσουν αυτή την ψυχική ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η προσαρμογή λοιπόν, της φαρμακευτικής τους αγωγής και η εύρεση νέων τρόπων διαχείρισης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. (Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την διαχειριστείς)