Υγεία Δέρματος

Αντηλιακό: Πώς θα το εφαρμόσετε σωστά για περισσότερη προστασία;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ένας από τους πιο σημαντικούς μας συμμάχους ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι το αντηλιακό μας, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων, πρόωρης γήρανσης του δέρματος και καρκίνου του δέρματος.(Πρέπει να φοράτε αντηλιακό ακόμη και όταν έχει συννεφιά;)

Τα αντηλιακά, τα οποία διατίθενται σε διάφορες μορφές (κρέμες, λοσιόν, τζελ, σπρέι κ.α) λειτουργούν απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου, είτε ανακλώντας την, είτε εμποδίζοντας την να εισχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα και να προκαλέσει βλάβες. (Παράγοντας αντηλιακής προστασίας: Τι σημαίνει ο αριθμός στο αντηλιακό που αγοράζετε;)

Μπορούν τα αντηλιακά να προκαλέσουν παρενέργειες;

Όσο αθώα και αν φαίνονται τα αντηλιακά, περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Ορισμένες από τις πιο κοινές παρενέργειες των αντηλιακών είναι οι ακόλουθες:

Σε περίπτωση που μετά την εφαρμογή του αντηλιακού σας, παρατηρήσετε κάποιο από τα ανωτέρω, ξεπλύνετε το δέρμα σας με άφθονο νερό και μην ξαναχρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο αντηλιακό. Ενδεχομένως, κάποιο από τα συστατικά του να σας ενοχλεί, οπότε δείξτε το στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε του να σας προτείνει κάποιο άλλο που θα περιέχει διαφορετικά συστατικά. 

Σε γενικές γραμμές, οι παρενέργειες των αντηλιακών είναι πολύ ήπιες και η περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, αν μετά τη χρήση του αντηλιακού σας, παρατηρήσετε συμπτώματα όπως τα πιο κάτω, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας:

Τα πιο πάνω συμπτώματα υποδηλώνουν αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Πώς θα εφαρμόσετε σωστά το αντηλιακό στο σώμα σας;

Το αντηλιακό, για να αρχίσει να δρα προστατεύοντας το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 10-20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. (5 λάθη που πιθανώς κάνετε με το αντηλιακό σας

Πέραν από τον χρόνο εφαρμογής του αντηλιακού όμως, υπάρχουν και άλλες συμβουλές, τις οποίες αν τις ακολουθήσετε θα αποκομίσετε περισσότερα οφέλη:

 • Χρησιμοποιείστε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού στο σώμα τους. Οι ενήλικες, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται περίπου 2 κουταλάκια της σούπας αντηλιακό στο σώμα τους για επαρκή προστασία από τον ήλιο.
 • Δώστε προσοχή σε όλες τις επιφάνειες του δέματός σας: Πολλοί άνθρωποι δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές του σώματός τους με αντηλιακό, παραμόνο αυτές που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες. Το αντηλιακό όμως, πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος, ακόμη και στα αυτιά, στο πίσω μέρος των γονάτων, τα πόδια και την πλάτη. Ζητήστε βοήθεια για περιοχές του σώματος που δεν έχετε εύκολη πρόσβαση.
 • Ανακινήστε καλά το αντηλιακό σας πριν τη χρήση: Όταν το δοχείο του αντηλιακού μένει ακίνητο σε μια θέση για αρκετή ώρα, τα περισσότερα προστατευτικά συστατικά του εναποτίθενται στον πάτο. Πριν από τη χρήση λοιπόν, θα πρέπει να ανακινείτε καλά το μπουκαλάκι του αντηλιακού σας, ώστε τα συστατικά του να κατανέμονται ομοιόμορφα στο υλικό, πριν το εφαρμόσετε στο σώμα σας.
 • Φροντίστε να εφαρμόζετε τακτικά αντηλιακό στο σώμα σας: Η πλειοψηφία των ανθρώπων, εφαρμόζουν στο σώμα τους μια μόνο φορά αντηλιακό και μετά δεν το ξαναχρησιμοποιούν. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι λάθος, καθώς, το αντηλιακό απορροφάται από το δέρμα μέσα σε περίπου δύο ώρες. Ως εκ τούτου, το σώμα παραμένει και πάλι εκτεθειμένο. Φροντίστε λοιπόν να ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά δύο ώρες. Εφαρμόστε κάθε φορά περίπου ένα κουταλάκι της σούπας αντηλιακό στο σώμα σας. Διευκρινίζεται ότι ακόμη και αν δεν έχουν περάσει οι δύο ώρες, θα πρέπει πάντα να ανανεώνετε το αντηλιακό σας μετά το κολύμπι και μετά το σκούπισμα.

Πώς θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες του αντηλιακού σας;

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες του αντηλιακού σας και για να προστατεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές:

 • Χρησιμοποιείστε περισσότερο αντηλιακό: Το σώμα ενός ενήλικα, χρειάζεται περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για να θεωρείται προστατευμένο από τον ήλιο. Ωστόσο, αν εφαρμόσετε περισσότερο, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε περισσότερο, παρά λιγότερο.
 • Να είστε προσεκτικοί με το SPF του αντηλιακού σας: Το SPF του αντηλιακού, είναι ένας αριθμός που περιγράφει το ποσοστό των ακτίνων που μπορούν να αποκλειστούν από το συγκεκριμένο αντηλιακό. Όσο μεγαλύτερο είναι το SPF ενός αντηλιακού, τόσο περισσότερες ηλιακές ακτίνες αποκλείονται.
 • Ανανεώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αντηλιακό σας: Η ανανέωση του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική, όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Οπότε, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα το ξεχάσετε, βάλτε στο κινητό σας μια υπενθύμιση ανά δύο ώρες.
 • Προσέξτε τις ώρες που εκτίθεστε στον ήλιο: Η χρήση αντηλιακού δεν συνεπάγεται ανοσία στα ηλιακά εγκαύματα. Φροντίστε λοιπόν να μην εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμη και με αντηλιακό, τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη, δηλαδή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό μαζί με αντηλιακό: Τα εντομοαπωθητικά μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού έως και κατά 30%, σύμφωνα με μελέτες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγετε την ταυτόχρονη χρήση τους.

Η χρήση μόνο αντηλιακού είναι αρκετή για προστασία του δέρματος τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η χρήση μόνο αντηλιακού δεν είναι αρκετή για πλήρη προστασία του δέρματος τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε συνδυασμό με το αντηλιακό, είναι απαραίτητα και άλλα μέτρα προστασίας, όπως:

 • Χρήση καπέλου: Τα καπέλα προστατεύουν το δέρμα του προσώπου και των ώμων, όταν είναι φαρδιά και εκτείνονται γύρω από το κεφάλι. Μάλιστα, υπάρχουν και καπέλα με υφασμάτινη επέκταση που καλύπτει και προστατεύει το σβέρκο.
 • Χρήση αντηλιακού όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά σε κάθε έξοδο: Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε έξοδο κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού, διότι ο ήλιος μπορεί να κάψει το δέρμα ανά πάσα στιγμή, χωρίς προστασία.
 • Χρήση γυαλιών ηλίου: Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν τα μάτια, προκαλώντας καταρράκτη και απώλεια όρασης, γι΄αυτό η χρήση γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη.
 • Χρήση αντηλιακών ρούχων: Υπάρχουν στην αγορά ρούχα που είναι ειδικά κατασκευασμένα για αντηλιακή προστασία.
 • Προσοχή στις ανακλαστικές επιφάνειες: Το νερό και η άμμος, είναι επιφάνειες που ανακλούν τις ακτίνες του ήλιου στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα.
 • Προσοχή στις ώρες έκθεσης στον ήλιο: Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που, όπως είπαμε πιο πάνω, ο ήλιος καίει περισσότερο (10 π.μ – 4 μ.μ).


+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sun Safety: Sunscreen and Sun Protection https://www.webmd.com/beauty/features/sun-safety-sunscreen-and-sun-protection

Sunscreen Gel - Uses, Side Effects, and More https://www.webmd.com/drugs/2/drug-366/sunscreen-topical/details

The Proper Way to Apply Sunscreen https://www.verywellhealth.com/apply-sunscreen-1069526

Ask the Expert: Which Is Better, a Combination Insect Repellent and Sunscreen or Separate Products? https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-which-is-better-a-combination-insect-repellent-and-sunscreen-or-separate-products/

Insect repellents and the efficacy of sunscreens https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140673605626372

Spend Time Outside and Stay Sun-safe https://www.cancer.org/latest-news/stay-sun-safe-this-summer.html

Ensuring the Safety of Sunscreens, and Their Efficacy in Preventing Skin Cancers: Challenges and Controversies for Clinicians, Formulators, and Regulators https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2019.00195/full

“Natural” Sunscreens Although More Expensive are Not More Effective at Preventing UV Exposure https://essopenarchive.org/doi/full/10.1002/essoar.10506659.1

“Natural” Sunscreens Although More Expensive are Not More Effective at Preventing UV Exposure https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.14626

Metal oxide sunscreens protect skin by absorption, not by reflection or scattering https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1111/phpp.12214