Υγεία Δέρματος

Αντηλιακό: Το οξείδιο του ψευδαργύρου (ΖΟ) δεν σχετίζεται με βλάβη των κυττάρων του δέρματος

© Mykola Sosiukin | Dreamstime Stock Photos
© Mykola Sosiukin | Dreamstime Stock Photos

Το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZO) είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά του αντηλιακού, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του δέρματος. Τώρα, μια μικρή μελέτη στο Journal of Investigative Dermatology του Φεβρουαρίου 2019 διαπίστωσε ότι τα νανοσωματίδια ZO δεν διεισδύουν στο δέρμα ούτε βλάπτουν το δέρμα σε κυτταρικό επίπεδο ακόμη και με συχνή χρήση.

Το ZO είναι ένα από τα 17 ενεργά αντιηλιακά συστατικά που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Το ZO προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος και ασπίδες έναντι ακτίνων UVB που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα και ακτίνες UVA οι οποίες διεισδύουν πιο βαθιά και είναι πιο πιθανό να βλάψουν το DNA των κυττάρων και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εφήρμοσαν 1/4 κουταλάκι του γλυκού αντιηλιακού ZO στους βραχίονες των ανθρώπων σε διάστημα πέντε ημερών – μία φορά την ώρα για έξι ώρες στο ένα χέρι και μία φορά την ημέρα στο άλλο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τεχνολογία φθορισμού για την εξέταση του δέρματος. Διαπίστωσαν ότι τα νανοσωματίδια ZO παρέμειναν στην επιδερμίδα και δεν διείσδυσαν στο βαθύτερο επίπεδο του δέρματος, ενώ δεν υπήρξε κανένα σημάδι κυτταρικής τοξικότητας.

Οι ερευνητές προτείνουν να μην αποφεύγουμε τη χρήση των αντιηλιακών ZO, ειδικά για την ιδιαίτερη και αποτελεσματική τους δράση τόσο στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων όσο και στην προστασία ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Πηγή:

health.harvard.edu