Εγκυμοσύνη

Αντιμετώπιση πόνου κατά τον τοκετό: Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νοσηλευτικής του Κολοράντο και από το Τμήμα Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Anschutz, διαπίστωσαν ότι η χρήση του νιτρώδους οξειδίου (N2O), ως επιλογή ανακούφισης του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι ασφαλής για τα νεογέννητα και για τις μητέρες, ενώ η μετάβαση σε κάποια διαφορετική μορφή ανακούφισης του πόνου, όπως επισκληρίδιο ή οπιοειδές, επηρεάζεται από τις προηγούμενες γέννες και άλλους παράγοντες.

Είναι ασφαλές το N2O, ως επιλογή ανακούφισης του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε, στο περιοδικό Journal of Midwifery & Women’s Health, εξήτασε 463 γυναίκες που χρησιμοποίησαν οξείδιο του αζώτου (N2O) κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σημειώνεται ότι αυτή η μελέτη είναι η μεγαλύτερη και πρώτη στο είδος της στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει στόχο να αναφέρει τα ποσοστά παρενεργειών από τη χρήση N2O κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και τους λόγους που οι γυναίκες μετά από καισαρική τομή επιλέγουν άλλες μορφές ανακούφισης του πόνου.

Από τις γυναίκες που άρχισαν να χρησιμοποιούν N2O ως αρχική τεχνική ανακούφισης του πόνου, το 31% συνέχισε να χρησιμοποιεί μόνο N2O, ενώ το 69% άλλαξε στη συνέχεια μέθοδο ανακούφισης επιλέγοντας επισκληρίδιο ή οπιοειδή. «Το νιτρώδες οξείδιο είναι μια χρήσιμη και ασφαλής επιλογή για τον πόνο που προκαλεί ο τοκετός. Και για ορισμένες γυναίκες είναι η κύρια μέθοδος ανακούφισης του πόνου που χρειάζονται», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Priscilla M. Nodine, προσθέτοντας ότι «η κατανόηση των προγνωστικών της μετάβασης από το εισπνεόμενο νιτρώδες οξείδιο, σε άλλες μορφές ανακούφισης του πόνου, θα βοηθήσει τους γιατρούς και τις γυναίκες να καταλήξουν στην σωστή επιλογή ανακούφισης του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού».

Ο λόγος που παρατηρείται αυτή η μετάβαση από το N2O σε ένα εναλλακτικό τρόπο ανακούφισης του πόνου (69%), είναι η ανεπαρκής ανακούφιση που προσφέρει το N2O στην πορεία. Τον τελευταίο καιρό, οι πιθανότητες να αλλάξει τρόπο ανακούφισης του πόνου μια γυναίκα, αυξήθηκαν σε 3 φορές περισσότερες. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες με ιστορικό εγκεφαλικής τομής που έκαναν καισαρική τομή, είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στη νευρική αναλγησία ή στην επισκληρίδιο. Οι πιθανότητες μετάβασης στη νευρική αναλγησία, μειώθηκαν κατά 63% για τις γυναίκες που είχαν ξαναγεννήσει προηγουμένως, σε σχέση με εκείνες που γέννησαν για πρώτη φορά.

Συμπερασματικά

Περίπου 4 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννούν κάθε χρόνο και για πολλές, η αντιμετώπιση του πόνου αποτελεί σημαντική ανησυχία. Η επισκληρίδιος και οι νωτιαίοι αποκλεισμοί, που είναι γνωστοί ως νευρική αναλγησία, είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία διαχείρισης του πόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κύρια εναλλακτική λύση να είναι τα συστηματικά οπιοειδή, τα οποία ωστόσο, συσχετίζονται τόσο με μητρικές, όσο και με εμβρυϊκές παρενέργειες. Από την άλλη το N2O έχει μακρά ιστορία χρήσης, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και θεωρείται ασφαλής τόσο για τα νεογέννητα, όσο και για τις μητέρες.

Να σημειώσουμε ότι η αίσθηση και αντίληψη του πόνου είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, για αυτό και θεωρείται υποκειμενική η ένταση του πόνου, αναμφισβήτητα όμως είναι δύσκολος στη διαχείρισή του και προκαλεί δυσφορία. Η ένταση του πόνου ειδικά στον τοκετό εξαρτάται τόσο από την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας και της φυσικής της κατάστασης, όπως και της γενικότερης υγείας της, αλλά σπουδαίο ρόλο παίζει η θέση του παιδιού. Επί παραδείγματι, γυναίκες με οπισθία θέση του παιδιού, έχουν πολύωρους τοκετούς και ιδιαίτερα επώδυνους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Laughing gas helpful for labor pain, but epidural still top choice https://medicalxpress.com/news/2019-10-gas-labor-pain-epidural-choice.html

Nitrous Oxide Use During Labor: Satisfaction, Adverse Effects, and Predictors of Conversion to Neuraxial Analgesia https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jmwh.13124