Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Αντιμετωπίστε την καούρα: Τα βασικά αίτια

© Olena Troshchak | Dreamstime Stock Photos
© Olena Troshchak | Dreamstime Stock Photos

Gastroesophageal reflux desease diagram. Healthy and gerd stomach vector illustration

Ένας μυϊκός δακτύλιος που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) διαχωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Κανονικά, ο ΚΟΣ λειτουργεί σαν πύλη. Ο μυς χαλαρώνει όταν καταπίνετε, ανοίγοντας το πέρασμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου και αφήνοντας τα τρόφιμα να περάσουν στο στομάχι. Όταν ο σφιγκτήρας σφίγγει, κλείνει το πέρασμα, συγκρατώντας τα τρόφιμα και το οξύ του στομάχου για να μην ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Στα άτομα με παλινδρόμηση οξέος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή GERD), ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει όταν δεν πρέπει ή αποδυναμώνεται και δεν κλείνει σωστά. Έτσι, επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο. Ο ΚΟΣ ελέγχεται από διάφορα νεύρα και ορμόνες. Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ορισμένα συναισθήματα όπως το άγχος ή ο θυμός μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος.

Οι παρακάτω παράγοντες είναι αυτοί που θα πρέπει να προσέξετε:

Συγκεκριμένα τρόφιμα: Ο καφές, το τσάι, το κακάο, κόκα κόλα και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και διεγείρουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Καραμέλες και σοκολάτα, που συχνά καταναλώνονται για να συμπληρώσουν ένα γεύμα, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, χαλαρώνοντας τον ΚΟΣ. Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα συμβάλλουν στην καούρα. Σε μερικές περιπτώσεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι ακόμα μια αιτία. Άλλοι έχουν πρόβλημα με εσπεριδοειδή ή προϊόντα τομάτας, τα οποία ερεθίζουν τα τοιχώματα του οισοφάγου.

Διατροφικές συνήθειες: Ο τρόπος που τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με αυτό που τρώτε. Η υπέρβαση του πρωινού ή του μεσημεριανού γεύματος και η κατανάλωση ενός τεράστιου γεύματος στο τέλος της ημέρας μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι και συνεπώς την πιθανότητα καούρας. Όταν ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό το πρόβλημα επιδεινώνεται, διότι λόγω θέσης συμβάλλετε στην παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού προς τον οισοφάγο και κατ’ επέκταση τον ερεθισμό του.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, η συχνή χρήση ενός τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση του αέρα. Αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στο στομάχι, γεγονός που ενθαρρύνει την παλινδρόμηση. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία: Όντας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των συμπτωμάτων καούρας. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αύξηση του βάρους αυξάνει τον κίνδυνο συχνών συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων διογκώνει το στομάχι, ωθεί το περιεχόμενο προς τον οισοφάγο και χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Φάρμακα: Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν καούρα. Τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα μετεμμηνοπαυσιακά ορμονικά παρασκευάσματα που περιέχουν προγεστερόνη είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) και η ναπροξαίνη (Aleve, Naprosyn), μπορούν να ερεθίσουν τα τοιχώματα του στομάχου. Άλλα φάρμακα, όπως η αλενδρονάτη (Fosamax), που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης, μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, βρογχοδιασταλτικά, ηρεμιστικά και αναστολείς διαύλων ασβεστίου μπορούν να συμβάλουν στην καούρα με τη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Πηγή:

health.harvard.edu