Εξαρτησιογόνες ουσίες

Αντιμετωπίστε το Hangover με 6 αποτελεσματικούς τρόπους

Τι είναι Hangover;

Το Hangover είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας, να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνήθως την επόμενη μέρα, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ευαισθησία σε ήχους και φως και ίλιγγος. Όλα αυτά τα συμπτώματα ονομάζονται, στην ολότητα τους, Hangover.

Ποιες είναι οι αιτίες του Hangover;

Οι αιτίες του Hangover ποικίλουν τόσο όσο και τα συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε μια ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική σε υψηλά επίπεδα. Αλλά, νοουμένου ότι οι συγκεντρώσεις της στο αίμα σπάνια φτάνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι σπάνιο να ευθύνεται η ακεταλδεΰδη για το Hangover.
 • Στέρηση ύπνου. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά κάποιο τρόπο μας στερεί τον ποιοτικό ύπνο, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθουμε έντονη κόπωση και ζάλη.
 • Παρεμβολές στις ορμόνες. Το αλκοόλ ανακατεύει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τα βιολογικά ρολόγια του σώματος, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε όταν κοιμηθούμε πάρα πολύ ή όταν δεν μπορέσουμε να κοιμηθούμε λόγω υπερέντασης. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως οι ημικρανίες και ο ίλιγγος. Σημειώνεται ότι ο ίλιγγος εμφανίζεται όταν αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα μας.
 • Δηλητηρίαση. Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν έχει σημασία το πόσο ήπιε κάποιος, καθώς διάφορες μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο ευάλωτοι στην δηλητηρίαση σε σχέση με τους αλκοολικούς. Τα συμπτώματα λοιπόν του Hangover, ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Μια έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, παρουσιάζουν χειρότερα συμπτώματα Hangover σε σχέση με άλλους.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το Hangover;

Οι ακόλουθες συμβουλές, οι οποίες βασίζονται σε μια ανασκόπηση του Δρ. Robert Swift που σχετίζεται με το αλκοόλ, σε μια συνέντευξη του ιδίου και σε αρκετές άλλες πηγές, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά το Hangover τους.

 1. Πιείτε άφθονα υγρά. Νοουμένου ότι το αλκοόλ προκαλεί συχνή ούρηση, διάρροια, εφίδρωση και εμετό, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η κατανάλωση νερού, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, θα μειώσει τα συμπτώματα κόπωσης και ζάλης που προκαλούνται από την αφυδάτωση του οργανισμού.
 2. Καταναλώστε υδατάνθρακες. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, οπότε θεωρητικά η  κόπωση και ο πονοκέφαλος που συνοδεύουν το Hangover, οφείλονται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό καύσιμο (σάκχαρο) για να λειτουργήσει σωστά. Ένα τοστ και λίγος χυμός είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα σάκχαρα του αίματος σας στο φυσιολογικό επίπεδο.
 3. Αποφύγετε τα σκούρα αλκοολούχα ποτά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα πιο καθαρά ποτά, όπως η βότκα και το τζιν, προκαλούν λιγότερες ναυτίες και ζαλάδες, σε αντίθεση με τα πιο σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα. Όπως είναι γνωστό, η κύρια μορφή αλκοόλης στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά στα πιο σκούρα ποτά υπάρχουν και άλλες χημικά συγγενείς ουσίες, όπως η μεθανόλη, η οποία αν και επεξεργάζεται από τα ίδια ένζυμα που επεξεργάζεται η αιθανόλη, οι μεταβολίτες της είναι ιδιαίτερα τοξικοί και χειροτερεύσουν το Hangover και τα συμπτώματά του.
 4. Πάρτε ένα παυσίπονο, αλλά όχι ακεταμινοφαίνη. Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο και ανακουφίζουν την δυσφορία. Εντούτοις, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενδέχεται να ερεθίσουν ένα ήδη ερεθισμένο στομάχι από το αλκοόλ. Επιπρόσθετα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε ακεταμινοφαίνη, διότι στην περίπτωση που παραμένει ακόμη αλκοόλ στο σύστημα σας, οι τοξικές επιδράσεις της στο συκώτι θα είναι πολύ πιο έντονες.
 5. Πιείτε καφέ ή τσάι. Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του Hangover, αλλά ως διεγερτικό καλυτερεύει την διάθεση. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι ο καφές είναι διουρητικό, οπότε θα μπορούσε να επιδεινώσει την αφυδάτωση του σώματος.
 6. Βιταμίνη Β6. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από 30 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν λιγότερα συμπτώματα Hangover, όταν έλαβαν 1.200 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν μικρή και παραμένει άγνωστο εάν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο στον γενικό πληθυσμό.