Εξαρτησιογόνες ουσίες

Αντιμετωπίστε τον εθισμό στο αλκοόλ και στο κάπνισμα με αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων

Ο συνδυασμός κατάχρησης αλκοόλ και καπνίσματος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας. Οι ερευνητές λοιπόν, προσπαθούν να κατανοήσουν εάν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συνδυαστούν για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο εθισμών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ;

Σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Εγκεφάλου UCLA, οι επιστήμονες δοκίμασαν διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τον εθισμό στο αλκοόλ και το κάπνισμα, για να διαπιστώσουν αν κάποιος από αυτούς είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο εθισμών.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων βαρενικλίνη και ναλτρεξόνη, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην διακοπή του καπνίσματος, όσο και στην αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ και μάλιστα με γρηγορότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Ψυχολόγο και συγγραφέα της μελέτης, Δρ. ReJoyce Green, προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα από την FDA, τα οποία να είναι ειδικά προσαρμοσμένα για καπνιστές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά η έρευνα, όπως σημείωσε, πρέπει να συνεχίσει να αξιολογεί το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντα και νέα φάρμακα, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο εθισμών.

Τι έδειξε η μελέτη;

Ο εθισμός στο κάπνισμα και ο εθισμός στο αλκοόλ, είναι δύο καταστάσεις που συνήθως συμβαδίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εθισμός στο τσιγάρο είναι 2-4 φορές πιο διαδεδομένος σε άτομα που έχουν ήδη εθισμό στο αλκοόλ. Μάλιστα, ο κίνδυνος θανάτου για τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά δεν καπνίζουν είναι 34%, ενώ για όσους καπνίζουν και είναι παράλληλα εθισμένοι στο αλκοόλ, ο κίνδυνος ανέρχεται στο 51%.

Οι ερευνητές, για να βρουν το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι δυο εθισμοί, που όπως είδαμε πιο πάνω είναι σχεδόν αλληλένδετοι, χρησιμοποίησαν την ναλτρεξόνη (μια καθιερωμένη θεραπεία για την διαταραχή χρήσης αλκοόλ) σε συνδυασμό με την  βαρενικλίνη (που χρησιμοποιείται για την διακοπή του καπνίσματος). Ακολούθως ανέλυσαν την αποτελεσματικότητά τους σε μια ομάδα 165 ατόμων που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ήταν καπνιστές.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα την ημέρα. Οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα, ενώ οι άνδρες περισσότερα από 14.

Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να λαμβάνουν, για 12 εβδομάδες καθημερινά,  2 χιλιοστόγραμμα βαρενικλίνη, σε συνδυασμό με ένα εικονικό φάρμακο, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν την ίδια δόση βαρενικλίνης, σε συνδυασμό με 50 χιλιοστόγραμμα ναλτρεξόνης.

Είκοσι έξι εβδομάδες μετά το τέλος της μελέτης, 59 συμμετέχοντες σταμάτησαν το κάπνισμα, δηλαδή σχεδόν το 36% όλων των συμμετεχόντων. Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε η ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, παραδόξως, όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο ως δεύτερο χάπι, αντί της ναλτρεξόνης, ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα από ό, τι τα άτομα που έλαβαν ναλτρεξόνη. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διακοπής ήταν 45% σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο, συγκριτικά με 27% σε όσους έλαβαν ναλτρεξόνη.

Ωστόσο, όσοι λάμβαναν και τα δύο φάρμακα είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, συγκριτικά με όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, τα άτομα που λάμβαναν και τα δυο φάρμακα, μείωσαν την κατανάλωση τους σε 3 ποτά την ημέρα, ενώ όσοι λάμβαναν το εικονικό φάρμακο έπιναν τουλάχιστον 4 ποτά την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Green, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η βαρενικλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν δύο εθισμούς ταυτόχρονα (κάπνισμα και αλκοόλ) χρειάζονται μια συνδυαστική θεραπεία που να αυξάνει τις πιθανότητες να το πετύχουν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός βαρενικλίνης και ναλτρεξόνης μπορεί να επιτύχει σε σημαντικό ποσοστό την αντιμετώπιση και των δύο εθισμών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

This Combination of Medicines May Help Heavy-Drinking Smokers Quit https://www.verywellhealth.com/medication-that-may-help-heavy-drinking-smokers-quit-5190320

Interventions for tobacco use cessation in people in treatment for or recovery from substance abuse https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698983/

Efficacy of Combining Varenicline and Naltrexone for Smoking Cessation and Drinking Reduction: A Randomized Clinical Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080890/