Αίμα

Αντιπηκτικά φάρμακα: Τα σταματάω πριν από μια μικρή χειρουργική επέμβαση;

Μπορεί να μην χρειάζεται να διακόψετε τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών (αντιπηκτικών) φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, πριν από μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Μιλήστε με τον παθολόγο σας, τον χειρουργό σας ή άλλον επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εσάς.

Τι είναι τα αντιαιμοπεταλιακά (αντιπηκτικά) φάρμακα;

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παραδείγματα αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων περιλαμβάνουν:

  • Κλοπιδογρέλη
  • Διπυριδαμόλη
  • Χαμηλή δόση ασπιρίνης

Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης χωρίς να το ελέγξουν με τον παθολόγο τους, ελπίζοντας να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς δρουν τα αντιπηκτικά φάρμακα;

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σας. Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά σωματίδια στο αίμα σας που το βοηθούν να πήξει. Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα δρουν μειώνοντας την “κολλητικότητα” αυτών των αιμοπεταλίων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα;

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος διατηρώντας τα αιμοπετάλια ανεξάρτητα μεταξύ τους για να μην συγκολληθούν. Σχεδόν όλοι όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο, συμπεριλαμβανομένων των όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, stent ή μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, αντιμετωπίζονται με ασπιρίνη. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν είχατε υποστεί παροδική ισχαιμική προσβολή ή εάν έχετε καρδιακά προβλήματα. Πολλοί ασθενείς με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο – και άτομα που αναζητούν να αποφύγουν αυτά τα συμβάντα μπορεί να λάβουν διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία (DAPT). Με τη DAPT, δύο τύποι αντιαιμοπεταλίων – η ασπιρίνη και ένα αναστολέας P2Y12 – χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των θρόμβων στο αίμα. Οι αναστολείς P2Y12 συνταγογραφούνται συνήθως για μήνες ή χρόνια μαζί με τη θεραπεία με ασπιρίνη. Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα από τα τρία αυτά φάρμακα – κλοπιδογρέλη, πρασουγρέλη ή τικαγρελόρη. Η πρασουγρέλη δεν πρέπει να συνταγογραφείται εάν είχατε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.  Το γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει το καλύτερο για εσάς με βάση τον κίνδυνο που διατρέχετε για θρόμβους αίματος και αιμορραγία.

Μικρή χειρουργική επέμβαση

Εάν χρειαστείτε μια μικροεπέμβαση, μπορεί να ανησυχείτε για τη λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο πήζει το αίμα σας. Παραδείγματα μικρής χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:

  • αφαίρεση καταρράκτη
  • αφαίρεση ενός δοντιού
  • επεμβάσεις στην επιφάνεια του δέρματός σας ή κοντά σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των βιοψιών (λήψη μικρού δείγματος ιστού)

Τέτοιες επεμβάσεις συνήθως δεν προκαλούν μεγάλη αιμορραγία, οπότε για το λόγο αυτό μπορεί να μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε τα αντιαιμοπεταλιακά σας φάρμακα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη διακοπή του αντιπηκτικού φαρμάκου σας;

Εάν σταματήσετε να παίρνετε τα αντιαιμοπεταλιακά σας φάρμακα, αυξάνετε τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος και καρδιακής προσβολής. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο μεγάλης αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μικρή επέμβαση. Αν και η συνέχιση της λήψης του φαρμάκου σας μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο μικρής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση, ο επαγγελματίας υγείας σας θα το γνωρίζει αυτό και θα λάβει μέτρα για τον έλεγχο τυχόν αιμορραγίας. Μπορεί να νομίζετε ότι η διακοπή του αντιαιμοπεταλιακού σας φαρμάκου για μικρό χρονικό διάστημα ενέχει χαμηλό κίνδυνο, αλλά να θυμάστε ότι έχει συνταγογραφηθεί για να σας βοηθήσει με μια μακροχρόνια πάθηση. Η διακοπή του φαρμάκου σας, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας

Πριν από την επέμβασή σας, ο επαγγελματίας υγείας θα σας ρωτήσει για τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε. Θα πρέπει επίσης να του πείτε αν παίρνετε φάρμακα που δεν χορηγούνται από το φαρμακείο, όπως ασπιρίνη σε χαμηλή δόση. Διακόψτε τη λήψη του αντιαιμοπεταλιακού σας φαρμάκου μόνο εάν ο επαγγελματίας υγείας σας πει να το κάνετε.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved