Σεξουαλική Υγεία

Αντισύλληψη: Εγκρίθηκε νέος τύπος αντισυλληπτικού τζελ

Christine Blackburne via AP
Christine Blackburne via AP

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε ένα αντισυλληπτικό τζελ, το οποίο λειτουργεί με ένα νέο τρόπο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Πώς λειτουργεί το νέο αντισυλληπτικό τζελ;

Το Phexxi (το αντισυλληπτικό τζελ), έρχεται σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του στον κόλπο της γυναίκας πριν από τη σεξουαλική επαφή. Το τζελ που παρασκευάζεται από το Evofem Biosciences με έδρα το Σαν Ντιέγκο, περιέχει γαλακτικό οξύ, κιτρικό οξύ και διτρυγικό κάλιο, τα οποία είναι κοινά πρόσθετα τροφίμων.

Το νέο τζελ έχει κάποιες ομοιότητες με τα σπερματοκτόνα, τα οποία εμποδίζουν την είσοδο των σπερματοζωαρίων στον τράχηλο και επιβραδύνουν την κινητικότητα τους. Ωστόσο, το Phexxi λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο.

Το pH του κόλπου – ένα μέτρο οξύτητας – κυμαίνεται συνήθως από 3,5 έως 4,5, το επίπεδο που απαιτείται για τη διατήρηση των υγιών βακτηρίων στον κόλπο. Το σπέρμα, συνήθως ανεβάζει το pH του κόλπου σε πιο φιλόξενο επίπεδο, από 7 έως 8. Έτσι το Phexxi διατηρεί το  pH του κόλπου στην κανονική του οξύτητα (από 3,5 έως 4,5), με αποτέλεσμα τα σπερματοζωάρια να πεθαίνουν.

Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα αντισυλληπτικά, το Phexxi πρέπει να λαμβάνεται λίγο πριν από την σεξουαλική πράξη και δεν περιέχει ορμόνες, οι οποίες τις περισσότερες φορές προκαλούν παρενέργειες σε μερικές γυναίκες.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.400 γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών, το Phexxi ήταν κατά μέσο όρο 86% αποτελεσματικό σε επτά κύκλους εμμήνου ρύσεως και συνολικά σε περισσότερες από 34.000 πράξεις σεξουαλικής επαφής. Πράγμα που δείχνει ότι το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό τζελ είναι λίγο καλύτερο από τα συνηθισμένα προφυλακτικά, τα σπερματοκτόνα και άλλα αντισυλληπτικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενέκρινε το Phexxi μόνο ως αντισυλληπτικό, ωστόσο, η εταιρία Evofem, υπογράμμισε ότι η δοκιμή του έδειξε επίσης ότι το τζελ μπορεί να λειτουργήσει και κατά του κινδύνου μόλυνσης από γονόρροια και χλαμύδια.

Περαιτέρω μελέτη

Η εταιρεία που δημιούργησε το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό τζελ, σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μεγάλη μελέτη έως το τέλος του χρόνου, για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του  Phexxi και κατά του κινδύνου μόλυνσης από γονόρροια και χλαμύδια και στη συνέχεια να υποβάλει τα αποτελέσματα της για έγκριση του τζελ για την πρόληψη των προαναφερθέντων λοιμώξεων, ώστε να μπορεί να το εμπορεύεται και για τις δύο χρήσεις.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

US regulators approve new type of contraceptive gel https://medicalxpress.com/news/2020-05-contraceptive-gel.html

Use of emergency contraceptive pills among Scandinavian women https://medicalxpress.com/news/2020-05-emergency-contraceptive-pills-scandinavian-women.html