Γυναίκα

Aντισυλληπτικά χάπια: Μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου;

Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης αποτελεί η λήψη χαπιών προγεστερόνης και οιστρογόνων, καθώς η λήψη αυτών των σκευασμάτων αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία μεταβάλλοντας την ορμονική ισορροπία, ενώ παράλληλα κάνει το ενδομήτριο λεπτότερο και κάνει πυκνότερη την τραχηλική βλέννα, εκμηδενίζοντας ή μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα σύλληψης.

Εκτός από αντισύλληψη πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν το «χάπι» ώστε να απαλλαγούν από την ακμή, να καταπολεμήσουν την ενδομητρίωση, την ακανόνιστη εμμηνόρροια και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Συγκεκριμένα στις Η.Π.Α έχει εγκριθεί η χρήση των συγκεκριμένων χαπιών από το 1960 και σήμερα χρησιμοποιούνται από το 12,6% των γυναικών σε ένα εύρος ηλικιών από τα 15 έως τα 49 έτη.

Οι ορμονικές μεταβολές που προκαλούν τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να δημιουργήσουν και ορισμένες παρενέργειες, ενώ πρόσφατα οι ειδικοί έκαναν μια νέα σημαντική ανακάλυψη, καθώς η λήψη του φαίνεται να μεταβάλει το μέγεθος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Τι προκαλεί στον οργανισμό η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών

Το 2019 στο Ετήσιο Συνέδριο Ακτινολόγων της Βόρειας Αμερικής συζητήθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που φανερώνει τις επιπτώσεις του χαπιού στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου πάνω από την υπόφυση που έχει ως βασικό ρόλο της την παραγωγή ορμονών και τον έλεγχο σωματικών λειτουργιών όπως ο ύπνος, η σεξουαλική διάθεση, η θερμοκρασία του σώματος και η όρεξη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ακτινολογίας του Κέντρου Έρευνας  Μαγνητικού Συντονισμού  της Νέας Υόρκης Dr. Michael Lipton, η έρευνα  για την επίπτωση της χρήσης αντισυλληπτικού χαπιού στον υποθάλαμο είναι ακόμα ελλιπής και μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό η αδυναμία της ποσοτικής ανάλυσης της μαγνητικής τομογραφίας των εξετάσεων του υποθαλάμου. Όμως η ερευνητική του ομάδα κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα σε αντίστοιχες έρευνες, όπως η σχέση του φύλου με τυχόν εγκεφαλικές βλάβες και των πλεονεκτημάτων της προγεστερόνης στον γυναικείο οργανισμό σε σχέση με το νευρικό σύστημα.

Πώς επηρεάζει η λήψη αντισυλληπτικών τον εγκέφαλο

Ο Dr. Lipton αφού διαπίστωσε ότι το αντισυλληπτικό χάπι επηρεάζει την υπόφυση διεύρυνε την έρευνα του χρησιμοποιώντας 50 υγιείς γυναίκες, δίνοντας στις 21 από αυτές αντισυλληπτικά χάπια. Έκπληκτος παρατήρησε ότι στις γυναίκες που έλαβαν το χάπι υπήρξε δραματική διαφορά στο μέγεθος των εγκεφαλικών δομών. Υποβάλλοντας όλες τις γυναίκες του πειράματος σε μαγνητική τομογραφία και σε μέτρηση του όγκου του υποθαλάμου, από τα αποτελέσματα που προέκυψαν διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν το αντισυλληπτικό χάπι είχαν μικρότερο όγκο του υποθαλάμου.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας δεν έδειξε αντίστοιχα μείωση της γνωστικής ικανότητας, της ικανότητας σκέψης και των λειτουργιών του εγκεφάλου στις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικό χάπι, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα συσχετισμό μεταξύ του μικρότερου υποθαλάμου και της μείωσης του αισθήματος του θυμού. Το συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας του Dr. Lipton ήταν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στις  ορμονικές αλλαγές ή στην αλλαγή διάθεσης, καθώς δείχνει πως επηρεάζεται το όργανο που ρυθμίζει τα παραπάνω.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν φέρνοντας στο φως και νέα δεδομένα, καθώς, εκτός από την προγεστερόνη και το πως επηρεάζει τον εγκέφαλο, η ερευνητική ομάδα του Dr. Lipton εστιάζει τις έρευνές της στον ρόλο των ανδρογόνων σε άνδρες και γυναίκες, διερευνώντας τον κύκλο των ορμονών και την επίδραση τους στην εγκεφαλική λειτουργία.

Να σημειωθεί εδώ ότι για να διαπιστωθεί ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών προκαλεί την απώλεια όγκου στον υποθάλαμο, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες με περισσότερα άτομα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια πριν, να αξιολογήσουν τον όγκο του υποθαλάμου τους, και να επανεξετάσουν τους υποθαλάμους και μετά τη διακοπή των χαπιών πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Δεν έχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι σαφώς αιτιώδης σχέση, και για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν μια πολύ διαφορετική μελέτη», δήλωσε ο Lipton. «Είναι ένα άλμα να πεις ότι ο έλεγχος των γεννήσεων «συρρικνώνει» τον εγκέφαλο».

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A key area of the brain is smaller in women on the pill https://www.medicalnewstoday.com/articles/327249.php#1

Everything you need to know about ovulation https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870.php

What types of birth control are there? https://www.medicalnewstoday.com/articles/162762.php

Progesterone and progestin: How do they work? https://www.medicalnewstoday.com/articles/277737.php

Why do we need testosterone? https://www.medicalnewstoday.com/articles/276013.php

tudy Finds Key Brain Region Smaller in Birth Control Pill Users https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?ID=2136

Oral Contraception Linked to Smaller Hypothalamus https://www.medscape.com/viewarticle/922217