Πρόληψη και θεραπεία

Αντιβιοτικά φθοροκινολόνης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια και τις παρενέργειες

Τι είναι οι φθοριοκινολόνες;

Οι φθοριοκινολόνες είναι μια κατηγορία αντιβιοτικών που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης περιλαμβάνουν την σιπροφλοξασίνη (Cipro), την γεμιφλοξασίνη (Factive), την λεβοφλοξασίνη (Levaquin), τη μοξιφλοξασίνη (Avelox) και την οφλοξασίνη (Floxin).

Πόσο ασφαλή είναι τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης; Ποιες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν;

Ορισμένοι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιβιοτικά φθοροκινολόνης, ενδέχεται να εμφανίσουν αναπηρικές και δυνητικά μόνιμες παρενέργειες στους τένοντες, στους μυς, τις αρθρώσεις, τα νεύρα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώνεται ότι ενας άνθρωπος μπορεί να βιώσει ταυτόχρονα πέραν από μια από τις προαναφερθείσες παρενέργειες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συμβουλεύει το κοινό να μην χρησιμοποιεί αντιβιοτικά φθοροκινολόνης για τη θεραπεία τριών κοινών λοιμώξεων, της οξείας ιγμορίτιδας, της οξείας βρογχίτιδας και για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI), οι οποίες δεν είναι τόσο σοβαρές και δεν συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές.

Η εν λόγω απόφαση του οργανισμού, βασίστηκε στο γεγονός ότι οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών από τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης φαίνεται να υπερτερούν των οφελών που παρέχουν στους ασθενείς.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει η FDA,  τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες σοβαρές λοιμώξεις ή για ασθενείς που δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές. Μπορούν κατά συνέπεια να χορηγηθούν σε ασθενείς με αλλεργίες σε άλλα αντιβιοτικά ή για λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά και επικίνδυνα βακτήρια.

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκληθούν από την χρήση φθοριοκινολονών περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα στην αορτή
 • Σημαντικές πτώσεις του σακχάρου του αίματος
 • Ρήξη τενόντων
 • Πόνος
 • Μούδιασμα
 • Κατάθλιψη
 • Άγχος
 • Αυτοκτονικές σκέψεις
 • Άλλα θέματα ψυχικής υγείας

Σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες από την χρήση των πιο πάνω αντιβιοτικών, ανέφεραν ότι αυτές εμφανίστηκαν μετά την πρώτη ή τη δεύτερη λήψη του φαρμάκου. Στις αυτοαναφορές τους, οι πιο συχνές παρενέργειες που ανέφεραν ήταν:

 • Μακροχρόνιος πόνος
 • Πόνος, κάψιμο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια ή/ και τα πόδια
 • Συμπτώματα που επηρεάζουν τους τένοντες, τους μυς και τις αρθρώσεις, ανάμεσα τους το οίδημα, ο πόνος και η ρήξη του τένοντα
 • Κατάθλιψη, άγχος ή άλλες αλλαγές στην ψυχική υγεία
 • Αλλαγές στην αίσθηση ή βλάβη των νεύρων στα χέρια ή/ και τα πόδια

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους κράτησαν για περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας δραματικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους και οδηγώντας τελικά σε απώλεια εργασίας, οικονομικά προβλήματα και αυξημένη ένταση στην οικογένεια.

Δεδομένης της διάρκειας των παρενεργειών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μερικές από αυτές τις επιδράσεις ενδέχεται να παραμείνουν μόνιμα στους ασθενείς. Ως εκ τούτου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης πρέπει να χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη θεραπευτική επιλογή.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Fluoroquinolones: Safety, Risks, and Side Effects https://www.webmd.com/cold-and-flu/fluoroquinolones-safety-risks

Adverse Effects of Fluoroquinolones: Where Do We Stand? https://www.jwatch.org/na48248/2019/02/13/adverse-effects-fluoroquinolones-where-do-we-stand