Καρκίνος

Αντιβιοτικά: Η άσκοπη χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η άσκοπη και μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οπότε τώρα έχετε ακόμη ένα λόγο να είστε πιο προσεκτικοί.

Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η συγγραφέας της μελέτης Sophia Harlid, ερευνήτρια σε θέματα καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας, υπογράμμισε ότι παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις η χρήση αντιβιοτικών είναι σωτήρια και απαραίτητη για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, σε περιπτώσεις λιγότερο σοβαρών ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν έτσι και αλλιώς με άλλα φάρμακα ή μόνες τους, θεωρείται άσκοπη και χρειάζεται προσοχή, τόσο για να αποτραπεί η ανάπτυξη αντοχής στα βακτήρια, όσο και η ανάπτυξη μελλοντικού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρόλα αυτά, τόνισε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν έχετε πάρει μερικές φορές κάποια αντιβιοτικά, γιατί η ελάχιστη χρήση τους αυξάνει μέτρια τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Δρ. Harlid, η σχέση ανάμεσα στα αντιβιοτικά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορεί να οφείλεται στον αντίκτυπο που έχουν στο μικροβίωμα του εντέρου και στα βακτήρια του εντέρου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 40.000 Σουηδούς ασθενείς που ήταν καταγραμμένοι στο σουηδικό μητρώο καρκίνου του παχέος εντέρου και τους συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου 200.000 ατόμων, επίσης από τη Σουηδία. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με την χρήση αντιβιοτικών από τους συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας ότι τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες που λάμβαναν αντιβιοτικά για πάνω από έξι μήνες, είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πρώτο μέρος του παχέος εντέρου, συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν αντιβιοτικά ή έπαιρναν σπάνια αντιβιοτικά. Σημειώνεται ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν εμφανής για 5-10 χρόνια μετά την λήψη των αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με την μελέτη, δεν υπήρξε κάποια σύνδεση μεταξύ των αντιβιοτικών και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου στο φθίνον μέρος του εντέρου και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του ορθού στους άνδρες. Ενώ οι γυναίκες που έλαβαν αντιβιοτικά είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού.

Σημειώνεται ότι η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενης μικρότερης βρετανικής μελέτης.

Συμπερασματικά

Στη βάση των πιο πάνω ευρημάτων οι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να μην συνταγογραφούν αντιβιοτικά για πιο ήπιες καταστάσεις υγείας και να περιορίζουν τη χρήση τους μόνο σε πιο σοβαρές ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αντιβιοτικά.