Πρόληψη και θεραπεία

Απαραίτητα εμβόλια για γυναίκες: Πριν από τη σύλληψη, κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη μια αύξηση στις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με την χρήση εμβολίων, όπως η ιλαρά και η ηπατίτιδα. Για τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που θέλουν να μείνουν έγκυος και για εκείνες που ήδη είναι έγκυος, αποτελεί ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλές παρερμηνείες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων σε περίοδο εγκυμοσύνης, οι οποίες οδηγούν συνήθως σε περιττό φόβο, αλλά και κίνδυνο.

Ποια εμβόλια θα πρέπει να έχετε πριν από τη σύλληψη;

Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυος πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα εμβόλια πριν από την σύλληψη. Για να χορηγηθούν όμως αυτά τα εμβόλια, λαμβάνονται υπόψη και άλλες ενδεχόμενες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

  • Εμβόλιο γρίπης: Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει τις έγκυες γυναίκες κατά την περίοδο της γρίπης (κυρίως στα τέλη Αυγούστου μέχρι τον Μάρτιο). Αν είστε ήδη έγκυος συνίσταται το απενεργοποιημένο εμβόλιο γρίπης. Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος δεν συνιστάται το ρινικό εμβόλιο με ζωντανούς ιούς (LAIV, Flumist).
  • Εμβόλιο Ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR): Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ACOG), συνιστούν στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυος, να εξετάσουν την ανοσία τους κατά της ιλαράς προτού μείνουν έγκυος, καθώς η εν λόγω νόσος παρουσιάζει εξάρσεις κατά καιρούς. Για να γίνει αυτή η αξιολόγηση, ο γιατρός θα εξετάσει το αρχείο εμβολιασμού τους για να διαπιστώσει αν έχουν κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια MMR. Στην περίπτωση που δεν τα έχουν κάνει ή αν δεν μπορούν να βρουν το αρχείο τους, τότε θα τους ζητήσει να κάνουν μια εξέταση αίματος και αναλόγως θα τους πει αν χρειάζεται να κάνουν ή όχι εμβόλιο ιλαράς. Το εμβόλιο MMR αποτελείται από εξασθενημένο ζωντανό ιό και ως εκ τούτου, το CDC συνιστά στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυος να περιμένουν 4 εβδομάδες πριν αρχίσουν τις προσπάθειες τους. Ωστόσο, εάν προκύψει εγκυμοσύνη πριν από τις 4 εβδομάδες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η προαναφερθείσα σύσταση είναι αποτέλεσμα μόνο θεωρητικών κινδύνων. Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καμία αναφορά για οποιαδήποτε βλάβη στο έμβρυο λόγω του εμβολίου.
  • Εμβόλιο Ανεμοβλογιάς (VZV): Πολλές γυναίκες είτε πέρασαν ανεμοβλογιά (varicella), είτε έλαβαν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ωστόσο, επειδή η ανεμοβλογιά μπορεί να βλάψει την έγκυο γυναίκα και το έμβρυο της, πρέπει να εξετάζεται η ανοσία της πριν από τη σύλληψη. Στην περίπτωση που δεν έχει ανοσία στην ανεμοβλογιά συνίσταται να κάνει το εμβόλιο, το οποίο, όπως και το εμβόλιο MMR, περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό και πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από την σύλληψη, λόγω της θεωρητικής ανησυχίας που αναφέραμε πιο πάνω.
  • Εμβόλιο έναντι του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV): Το συγκεκριμένο εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη νέων μολύνσεων από HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συνιστάται από την εφηβεία μέχρι την ηλικία των 26 ετών, αλλά μπορεί να ωφελήσει και άτομα ηλικίας 27 – 45 ετών, για τον λόγο αυτό αν δεν το έχετε ήδη κάνει, συζητήστε το με το γιατρό σας. Το εμβόλιο HPV δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην έγκυο και το έμβρυο της.

Σημειώνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις, ανάλογα με την υγεία της γυναίκας, τον τρόπο ζωής της και τα ταξίδια που έχει προγραμματισμένα, συνιστώνται και άλλα εμβόλια όπως: εμβόλιο ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β και εμβόλιο πνευμονιόκοκκου.

Ποια εμβόλια θα πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης, η ACOG συνιστά τα ακόλουθα εμβόλια:

  • Εμβόλιο κατά της γρίπης. Το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει από σοβαρές ιατρικές και μαιευτικές επιπλοκές. Παράλληλα προστατεύει το βρέφος κατά την πρώιμη βρεφική του ηλικία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη (Tdap). Μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και προστατεύει από τον κοκκύτη, τόσο τις έγκυες γυναίκες, όσο και το βρέφος κατά την πρώιμη βρεφική του ηλικία, τότε που ο κοκκύτης είναι επικίνδυνος. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που μια έγκυος προσβληθεί από κοκκύτη, τότε μπορεί να μολύνει το βρέφος της κατά τον τοκετό. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο εμβόλιο συνίσταται σε οποιοδήποτε βρίσκεται σε στενή επαφή με μωρά μικρότερα του ενός έτους.

Πρόσθετα εμβόλια που συστήνονται είναι: Εμβόλια Ηπατίτιδας Α, Ηπατίτιδας Β και οξέος πνευμονιόκοκκου.

Τι γίνεται με τα εμβόλια μετά τον τοκετό ή κατά τον θηλασμό;

Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός διαπιστώσει ότι δεν έχετε ανοσία στην ερυθρά, την ιλαρά και την ανεμοβλογιά, τότε θα πρέπει να λάβετε τα αντίστοιχα εμβόλια για να προστατευθείτε. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον θηλασμό.

Στην περίπτωση που δεν κάνατε παλαιότερα εμβόλιο έναντι του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), τότε εμβολιαστείτε εάν είστε 26 χρονών ή μικρότερη ή στην περίπτωση που είστε άνω των 26 ετών και έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης HPV.

Τέλος, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει κάνετε εμβόλια ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β και πνευμονιόκοκκου, τα οποία συνιστώνται σε γυναίκες με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.

Ποιοι είναι οι μύθοι που σχετίζονται με τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη;

Κυρίως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που αφορούν τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη, οι οποίοι προκαλούν φόβο που κατά κύριο λόγο είναι ανυπόστατος. Πιο κάτω λοιπόν, θα συνοψίσουμε τους πιο κοινούς μύθους.

  • Το εμβόλιο της γρίπης έχει παρενέργειες. Υπάρχουν ασθενείς που μετά τον εμβολιασμό για τη γρίπη αισθάνονται άγχος και κόπωση. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παρενέργειες. Αντιθέτως, αποτελούν σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Υπογραμμίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι κατασκευασμένο από έναν νεκρό ιό και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κολλήσετε γρίπη μέσω του εμβολίου.
  • Οι υγιείς γυναίκες δεν αρρωστούν με γρίπη. Ακόμη και οι υγιείς έγκυες μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τη γρίπη.
  • Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τον υδράργυρο (θιμεροσάλη), τα εμβόλια και τον αυτισμό και καμία δεν έχει δείξει ποτέ ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ των εμβολίων, του υδραργύρου και της επακόλουθης διάγνωσης του αυτισμού.
  • Τα εμβόλια θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Τα εμβόλια που συνιστώνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αποδεδειγμένα ασφαλή για χρήση σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, από το 2004, το CDC και το ACOG συνιστούν εμβολιασμούς όπως ο εμβολιασμός της γρίπης, σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Τα εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο προκαλούν αποβολή. Τα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης, δίνονται σε εκατομμύρια έγκυες γυναίκες εδώ και δεκαετίες και μέχρι σήμερα δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό και τις γενετικές ανωμαλίες ή τις αποβολές.
  • Μπορείτε να κάνετε εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη (Tdap), μετά τον τοκετό. Αν κάνετε το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά τον τοκετό, δεν θα προστατεύσετε το μωρό σας από τον κοκκύτη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρέχει στα νεογνά παθητική ανοσία, η οποία τα προστατεύει από τον κοκκύτη μέχρι να μπορέσουν να εμβολιαστούν τα ίδια σε ηλικία 2 μηνών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Vaccines for women: Before conception, during pregnancy, and after a birth https://www.health.harvard.edu/blog/vaccines-for-women-before-conception-during-pregnancy-and-after-a-birth-2020011018649

Harvard Women's Health Watch https://www.health.harvard.edu/newsletters/harvard_womens_health_watch?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral

MEASLES & THE MMR VACCINE: RECOMMENDATIONS AROUND PREGNANCY, INCLUDING THE PERICONCEPTION AND POSTPARTUM PERIODS https://www.uwmedicine.org/sites/stevie/files/2019-04/UW_Measles-in-pregnancy-consensus_2.pdf

Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2019–20 Influenza Season https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/rr/rr6803a1.htm