Υγεία Δέρματος

Απειλείται η υγεία του δέρματος από τη χρήση μάσκας;

Οι μάσκες προσώπου ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν ακμή: Πώς να το σταματήσετε;

Η χρήση μάσκας, συχνά  οδηγεί σε ακμή, η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι η μάσκα παγιδεύει βρωμιά και λιπαρά οξέα στους πόρους του δέρματος. Η μάσκα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει δερματικές παθήσεις, όπως ιδρώα (δρωτσίλες) και ροδόχρου ακμή. Ωστόσο, τα μαλακτικά, τα ενυδατικά και μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ερεθισμό που προκαλεί η χρήση μάσκας.

Τι είναι Maskne (ακμή στην περιοχή γύρω από τη μάσκα);

Οι περισσότεροι χώροι σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, έχουν ανοίξει με απαραίτητη προϋπόθεση τη χρήση μάσκας. Λόγω αυτής της συχνής χρήσης, το δέρμα μπορεί να αναπτύξει «Maskne». Το  Maskne  είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ακμή στην περιοχή που εφαρμόζεται η μάσκα.

«Το Maskne είναι επέκταση στον όρο «backne »(ακμή της πλάτης), που δημιουργήθηκε πρόσφατα, ένεκα της νέας εποχής που επιβάλλει την εκτεταμένη χρήση μάσκας προσώπου, για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το Chestne (ακμή στο στήθος) είναι επίσης μια επέκταση του όρου backne», εξήγησε ο Δρ. Craig Kraffert, δερματολόγος και πρόεδρος της Amarte Skin Care. Πρόσθεσε επίσης, ότι μια παρόμοια αύξηση ακμής, εμφανίζεται συχνά σε όσους φορούν κράνος, ενώ παρατηρείται και σε ποδοσφαιριστές και ποδηλάτες που είναι επιρρεπείς στην ακμή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Adam Friedman, καθηγητή δερματολογίας στη ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, το Maskne μοιαζει με την κατάσταση που προκαλείται στο δέρμα χορευτών και ηθοποιών, που χρησιμοποιούν παχύρευστο μακιγιάζ.

«Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι το κοκκίνισμα του προσώπου στο γεωμετρικό σχήμα της μάσκας,  με τη μεγαλύτερη έξαρση στις άκρες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν ένα οβάλ κόκκινο περίγραμμα στο πρόσωπο τους. Αυτές οι περιοχές είναι συνήθως ευαίσθητες στην αφή και οποιαδήποτε κρέμα – λοσιόν εφαρμοστεί στην περιοχή προκαλούν τσούξιμο, καθώς το φράγμα του δέρματος έχει διαταραχθεί και σε περιβάλλον φλεγμονής τα αισθητήρια νεύρα είναι υπερευαίσθητα σε εξωτερικά ερεθίσματα», εξήγησε.

Ποιες παθήσεις του δέρματος προκαλεί η χρήση μάσκας;

Το maskne, σύμφωνα με τον Freidman, δεν προκαλεί μόνο ακμή, αλλά αποτελεί έναν ευρύ όρο για διάφορες καταστάσεις που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας.

1.Ακμή

Η πίεση που ασκεί η μάσκα στο δέρμα και ο φυσικός χειρισμός της, προκαλεί ακμή. «Ο συνδυασμός τριβής και απόφραξης με το συναισθηματικό στρες που προκαλεί η COVID-19… είναι η τέλεια συνταγή για την ακμή. Μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που οδηγεί σε χρόνια διαταραχή του φυσικού φραγμού του δέρματος και οποιαδήποτε πίεση στο δέρμα, είναι σε θέση να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Friedman.

Το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί εκρήξεις ακμής στο πρόσωπο, έκζεμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ροδόχρου ακμή. Οι τρόποι με τους οποίους το άγχος οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις, δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά οι ορμονικές αποκρίσεις στο στρες, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η χρήση μάσκας τείνει να επιδεινώσει τις δερματικές παθήσεις. Μαζί, το άγχος και οι μάσκες, δρουν συνεργατικά για να επιδεινώσουν τις δερματικές διαταραχές του προσώπου.

2. Ιδρώα (δρωτσίλα)

Η ιδρώα, επίσης γνωστή ως θερμικό εξάνθημα, προκύπτει από την απόφραξη των πόρων και τον ιδρώτα που προκαλείται στο δέρμα κάτω από τη μάσκα. Η χρήση μάσκας οδηγεί σε τοπική αλλοίωση της μικροχλωρίδας του δέρματος. Με τη χρήση μάσκας, το καλυμμένο δέρμα υπόκειται σε αυξημένα επίπεδα CO2, αυξημένη υγρασία, υψηλότερες θερμοκρασίες και περισσότερα βακτηρίδια και μικροοργανισμούς που εξέρχονται από το στόμα και το αναπνευστικό σύστημα και καθηλώνονται στην περιοχή γύρω από τη μάσκα.

Σε αντίθεση με την ακμή, η οποία είναι πιο περίπλοκη ανοσολογικά, η δρωτσίλα προκύπτει άμεσα από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματος, νεκρά κύτταρα, βακτήρια και άλατα ιδρώτα.

3. Ροδόχρου ακμή

Σύμφωνα με τον Kraffert, η αλλαγή του μικροβιώματος του δέρματος από τις μάσκες, μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει ροδόχρου ακμή, περιφερική δερματίτιδα, καθώς και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (ένα κοκκίνισμα στο πρόσωπο που μοιάζει με πιτυρίδα).

Ο Friedman, διευκρίνισε ότι η ροδόχρους ακμή είναι διαφορετική από την ακμή, παρόλο που ορισμένα χαρακτηριστικά των δυο καταστάσεων μοιάζουν. «Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που προκύπτει από τη δυσλειτουργία του φραγμού του δέρματος, μια υπερδραστήρια τοπική ανοσοαπόκριση και τα υπερευαίσθητα νεύρα γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διευρύνονται επίμονα, προκαλώντας κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Τα ίδια προβλήματα προκύπτουν όταν χρησιμοποιεί κάποιος μάσκα όλη την ημέρα».

Πώς να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε το maskne;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε το δέρμα σας, εάν χρειάζεται να φοράτε συνέχεια μάσκα.

1. Εφαρμόστε μαλακτικό στο πρόσωπο σας

Ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από την χρήση μάσκας, είναι πιο συνηθισμένος κατά μήκος της γέφυρας της μύτης και των ζυγωματικών στα μάγουλα, όπου ακουμπά η άκρη της μάσκας. Σύμφωνα με τον Friedman, ο ερεθισμός μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας ένα παχύρευστο μαλακτικό, το οποίο αυξάνει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και λιπαίνει την περιοχή.

2. Ενυδάτωστε το πρόσωπο σας

Ο Kraffert προτείνει ελαφρύτερες ενυδατικές κρέμες, οι οποίες να περιέχουν συστατικά κατά της ακμής, όπως η ρετινόλη. Ο Friedman συμφωνεί μαζί του, σημειώνοντας ότι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που προκύπτει από τη χρήση μάσκας είναι ο τραυματισμός του δέρματος. Για ασθένειες όπως η ακμή και η ροδόχρου ακμή, αυτό προκαλεί ανώμαλη φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα. Όταν το δέρμα έχει φλεγμονή, οδηγεί σε φραγμένους πόρους, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ακμή. «Η αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος είναι το κλειδί. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας χωρίς λάδι, πολλές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρείται η υγρασία του δέρματος».

Τα τοπικά ρετινοειδή είναι ιδανικά για αποκατάσταση του φράγματος, αλλά μπορεί να στεγνώσουν και να ερεθίσουν το δέρμα όταν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, έτσι ο Friedman, συμβουλεύει να εφαρμόζετε μια μικρή ποσότητα ανά δύο βράδια για μερικές εβδομάδες.

3. Καθαρίστε καλά την μάσκα

Σύμφωνα με το Kraffert, είναι μεν πολύ σημαντικό να καθαρίζεται η περιοχή που ακουμπάει η μάσκα, αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο πολύ κάλος καθαρισμός της ίδιας της μάσκας. Έτσι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συστήνουν τον καθαρισμό του προσώπου μόλις αφαιρεθεί η μάσκα και το πλύσιμο των υφασμάτινων μασκών στο πλυντήριο.

Η συσσώρευση λαδιού, νέκρων κύτταρων του δέρματος και άλλων υπολειμμάτων ερεθίζουν το δέρμα, αλλά είναι πολύ σημαντικός και ο καθαρισμός των των σωματιδίων που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος της μάσκας.

4. Ακολουθείστε φαρμακευτική αγωγή όταν είναι απαραίτητο

Για πιο μέτριες έως σοβαρές εξάρσεις ακμής, υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να σας προτείνει ένας δερματολόγος. Μην παραβλέψετε τυχόν αλλοίωση του δέρματός σας από χρήση μάσκας γιατί μπορεί να οδηγηθείτε σε σοβαρότερα δερματικά προβλήματα.

«Η επίμονη ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος και το συνεχές τρίψιμο και ο ερεθισμός μπορούν να προκαλέσουν έρπη. Ακόμη όμως κι αυτά δεν αποτελούν τα πιο σοβαρά και επίμονα προβλήματα του δέρματος. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο αποχρωματισμό του δέρματος, μια κατάσταση που ονομάζεται μεταφλεγμονώδης αλλοίωση της μελανίνης, ειδικά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Δυστυχώς, για αυτή τη δερματική πάθηση δεν υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved