Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Δέρματος

Απλός έρπης: Πως μεταδίδεται; Πώς θεραπεύεται; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε;

Περίπου οι μισοί άνθρωποι σε επίπεδο παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν στον οργανισμό τους τον ιό του απλού έρπητα, ο οποίος σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προκαλεί φουσκάλες και πληγές σε σημεία του προσώπου. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο ιός δεν προκαλεί τρομακτικά συμπτώματα και πολλές φορές ενεργοποιείται χωρίς να προκαλέσει κανένα σύμπτωμα. Μάλιστα, δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς ο απλός έρπης τύπου 1 (HSV-1), δεν έχει καμία σχέση με τον έρπη των γενετικών οργάνων (HSV-2).

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον απλό έρπητα;

Ο HSV-1 είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται σχετικά νωρίς ηλικιακά, κάπου στα δύο τους χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο απλός έρπης είναι πολύ διαδεδομένος ανάμεσα στα παιδιά. Μάλιστα, το να αποκτήσει κάποιος αυτόν τον ιό κατά την ενήλικη ζωή του είναι αρκετά σπάνιο.

Ποια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει ο απλός έρπης;

Όταν ο HSV-1 μολύνει για πρώτη φορά ένα παιδί, προκαλεί συνήθως συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην παρουσία του ιού. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μια δυο εβδομάδες και σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στόμα, συνήθως μέσα στο στόμα (στη γλώσσα, στα ούλα ή στο λαιμό) ή στα χείλη
  • Μια αίσθηση καψίματος στο στόμα
  • Πονόλαιμο
  • Πρήξιμο στους λεμφαδένες
  • Πυρετό
  • Σπασμούς και πονοκεφάλους
  • Ναυτία

Μετά την πρώτη του εμφάνιση, ο HSV-1 τείνει να παραμείνει αδρανής για μήνες ή ακόμη και για μια ζωή. Κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν ποτέ ξανά έρπη, σε αντίθεση με άλλους που εμφανίζουν έρπη αρκετά συχνά. Όταν και να ξαναεμφανιστεί, δεν προκαλεί τα προαναφερθέντα συμπτώματα παρά μόνο φουσκάλες και πληγές, όπως θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

Η επανεμφάνιση του έρπη είναι τόσο δραστική όσο η πρώτη;

Στην περίπτωση που ο απλός έρπης επανεμφανιστεί, οι πληγές που δημιουργεί δεν είναι τόσο δραστικές και μολυσμένες όσο ήταν την πρώτη φορά και δεν προκαλούνται συμπτώματα γρίπης. Στο σημείο που θα εμφανιστεί ο έρπης υπάρχει μια αίσθηση καψίματος και φαγούρας, ωστόσο, πολλές φορές αν και υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζεται ποτέ έρπης. Αν όμως εμφανιστεί, η πληγή είναι συνήθως επώδυνη καθώς αποτελείται από μια κυψέλη ή από πολλές μαζί, που περιέχουν πύον. Συνήθως, αυτές οι πληγές εμφανίζονται στα χείλη ή γύρω από το στόμα ή και σε άλλα σημεία του προσώπου. Μετά από μερικές ημέρες η πληγή θα αρχίσει να ξεφλουδίζει μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.

Σημειώνεται ότι ο απλός έρπης είναι μεταδοτικός μόνο μέσω της άμεσης επαφής, οπότε κάποιος μπορεί να κολλήσει από το φιλί ή μέσω της κοινής χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το σάλιο.

Πως θεραπεύεται ο απλός έρπης;

Για την αντιμετώπιση του απλού έρπη, χρησιμοποιούνται συνήθως ειδικές κρέμες, αλλά στην περίπτωση που ο έρπης είναι δραστικός και τα συμπτώματα έντονα, συνταγογραφούνται αντιιικά φάρμακα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cold Sores, Explained in Just 2 Minutes https://www.healthination.com/health/what-are-cold-sores

What Is Herpes? An Ob-Gyn Explains How to Protect Yourself https://www.healthination.com/health/what-is-herpes