Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Άπνοια ύπνου: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας κινήσουν την υποψία;

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή ενός ανθρώπου για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί διάφορα συμπτώματα, τα οποία θα δούμε πιο κάτω και τα οποία πρέπει να σας κινήσουν την υποψία αν τα παρατηρήσετε, ώστε να  αποταθείτε σε έναν ιατρό.

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι πάσχετε από άπνοια ύπνου;

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι πριν διαγνωστούν με άπνοια ύπνου αντιμετώπιζαν συμπτώματα και καταστάσεις που ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικές για τους ίδιους, αλλά και για τον σύντροφό τους, την ίδια στιγμή που δυσκολευαν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Έντονο ροχαλητό

Η άπνοια ύπνου προκαλεί έντονο ροχαλητό. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι το ροχαλητό τους είναι τόσο δυνατό και επίμονο που ο σύντροφος τους  δεν μπορεί να κοιμηθεί όλο το βράδυ. Μάλιστα, αυτό το ροχαλητό τείνει να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και για τους ίδιους, καθώς διαταράσσει τον ύπνο τους, προκαλώντας κόπωση και λειτουργικά προβλήματα την επόμενη ημέρα, λόγω αϋπνίας.

Κόπωση

Όπως είπαμε πιο πάνω, η άπνοια ύπνου τείνει να ξυπνά τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου τους δεδομένου ότι σταματά η αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, την επόμενη ημέρα νιώθουν έντονο το αίσθημα της κόπωσης, γεγονός που επηρεάζει τις καθημερινές τους ρουτίνες.

Υπνηλία

Οι περισσότεροι ασθενείς με άπνοια ύπνου παραπονιούνται για έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η υπνηλία επηρεάζει αρνητικά την εργασία τους, την ίδια στιγμή που καθιστά επικίνδυνη και την οδήγηση.

Πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα σύνηθες σύμπτωμα της άπνοιας ύπνου είναι ο έντονος και ανεξήγητος πονοκέφαλος. Ο εν λόγω πονοκέφαλος, αυξάνει την ευερεθιστικότητα και τον εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζει, όχι μόνο την λειτουργικότητα του ασθενή στην καθημερινότητα του, αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Απώλεια μνήμης

Η άπνοια ύπνου προκαλεί προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ύπνου. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να μην μπορεί να συγκεντρωθεί και να ξεχνά σημαντικά θέματα οικογενειακού και επαγγελματικού χαρακτήρα, τότε συζητήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ποια είναι τα βασικότερα προειδοποιητικά συμπτώματα της άπνοιας ύπνου;

  • Απώλεια μνήμης / προβλήματα συγκέντρωσης
  • Αλλαγές στη διάθεση / ευερεθιστικότητα / εκνευρισμός
  • Υπνηλία / κόπωση
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Δυνατό ροχαλητό

Συμπερασματικά

Αν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα πιο πάνω συμπτώματα, ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και σε περίπτωση που διαγνώσει άπνοια ύπνου θα σας συστήσει την θεραπεία που επιβάλλεται.