Γυναίκα

Από Κορίτσι σε γυναίκα: Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στην εφηβεία;

Η εφηβεία είναι η περίοδος που ξεκινά στην ηλικία των 9 με 13 χρόνων, κατά την οποία παρατηρούνται διάφορες αλλαγές στο γυναικείο σώμα χάρη στα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) που αρχίζουν να αυξάνονται. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε όλες τις αναμενόμενες αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία των κοριτσιών, τότε δηλαδή που το σώμα τους αρχίζει να γίνεται γυναικείο.

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα κατά την εφηβεία;

1. Τριχοφυΐα

Την περίοδο που ξεκινά η εφηβεία, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τρίχες σε σημεία που δεν υπήρχαν προηγουμένως, όπως οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια και η ηβική περιοχή. Στην αρχή είναι λεπτές ξανθές τριχούλες και στην πορεία αρχίζουν να γίνονται πιο χοντρές και σκούρες. Επειδή για πολλά κορίτσια αυτή η αλλαγή είναι αντιαισθητική, συζητήστε με την μαμά σας για το πώς θα τις αφαιρέσετε με ασφάλεια.

2. Ύψος

Η εφηβεία είναι περίοδος ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το ύψος. Τα κορίτσια κατά την διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων, ψηλώνουν κατά 10 εκατοστά τον χρόνο και κάπου στα 18 τους φτάνουν στο ύψος των ενηλίκων. Μπορείτε να υπολογίσετε το γενετικά καθορισμένο ύψος του παιδιού σας  και να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το ποιο είναι το φυσιολογικό ύψος ενός παιδιού, τους παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού σας, καθώς και εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε εδώ.

3. Στήθος

Τα οιστρογόνα αρχίζουν να αυξάνονται κατά την εφηβεία και ως εκ τούτου τα κορίτσια αρχίζουν να εμφανίζουν στήθος. Μερικά νιώθουν άβολα με τις μπλούζες τους, ενώ άλλα νιώθουν όμορφα που αρχίζει να αναπτύσσεται το μπούστο τους. Σε κάθε περίπτωση,  η χρήση σουτιέν θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα. Οι έφηβες καλό είναι να ζητούν βοήθεια από τη μητέρα τους για να διαλέξουν το κατάλληλο σουτιέν που τους ταιριάζει.  Σημειώνεται ότι διαφορές στο μέγεθος του στήθους και αλλαγές στο χρώμα της θηλής είναι φυσιολογικές γι΄αυτό δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

4. Δέρμα

Τα σπυράκια είναι φυσιολογικό μέρος της εφηβείας, καθώς η ακμή είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών. Τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται στο πάνω μέρος του στήθους, στην πλάτη και στο πρόσωπο. Ωστόσο, πέραν από τις ορμονικές αλλαγές, στην εμφάνιση τους συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, όπως η υπερπαραγωγή λαδιού που φράσσει τους πόρους του δέρματος, το άγχος, η περίοδος και το μακιγιάζ. Συμβουλευτείτε κάποιον δερματολόγο.

6. Υπερβολικός ίδρωτας

Κατά την εφηβεία, 2 – 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες του σώματος είναι πιο ενεργοί από ότι πρωτύτερα εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Αν νιώθετε άβολα από την μυρωδιά του ίδρωτα σας, αρχίστε να χρησιμοποιείτε αποσμητικό και φροντίστε να κάνετε μπάνιο καθημερινά.

7. Κολπικές έκκρισης

Με την έναρξη της εφηβείας, τα περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να παρατηρούν λευκές και κίτρινες κολπικές εκκρίσεις στο εσώρουχο τους. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, με την οποία ο κόλπος διατηρείται υγρός και καθαρός. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί φαγούρα και άσχημη μυρωδιά, τότε συμβουλευτείτε την μητέρα σας και κάποιον ειδικό, διότι υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης.

8. Περιττά κιλά

Τα κορίτσια έχουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους από ότι τα αγόρια, αλλά κατά την εφηβεία, το σώμα τείνει να συσσωρεύει περισσότερο λίπος από ότι προηγουμένως. Το λίπος εμφανίζεται συνήθως στην κοιλιά, στη μέση, στους γοφούς και τους μηρούς. Αυτές οι αλλαγές ωστόσο, είναι φυσιολογικές, γιατί κατά την διάρκεια της εφηβείας διαμορφώνονται οι καμπύλες του γυναικείου σώματος.

9. Περίοδος

Τα κορίτσια τείνουν να βλέπουν περίοδο περίπου την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία αδιαθέτησε η μητέρα ή η αδερφή τους, ωστόσο η εμμηνόρροια μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από την ηλικία των 9 μέχρι των 16 χρόνων. Ως εκ τούτου είναι καλό να έχετε στην τσάντα σας μερικές σερβιέτες, μήπως αδιαθετήσετε στο σχολείο. Συμβουλευτείτε την μητέρα σας για το πώς θα χρησιμοποιήσετε τη σερβιέτα και για το πώς θα διαχειριστείτε τον ενδεχόμενο κοιλιακό πόνο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved