Υγεία του ματιού

Από ποια ηλικία και έπειτα, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την υγεία των ματιών μας;

Όταν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την όρασή μας, τείνουμε να αμελούμε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ωστόσο, τα μάτια μας αποτελούνται από μια πληθώρα διαφορετικών τύπων μυών και κυττάρων, όπως μυϊκά και νευρικά κύτταρα, αλλά και αιμοφόρα αγγεία, τα οποία επηρεάζονται από διάφορες παθήσεις. Επιπλέον, οι οφθαλμοί είναι το μόνο όργανο όπου οι γιατροί μπορούν να παρατηρήσουν τα αιμοφόρα αγγεία πολύ καλά, λόγω της δομής του οργάνου. Τα πρωταρχικά συμπτώματα διαφόρων παθήσεων έχουν αντίκτυπο στην γενική εικόνα της κατάστασης των ματιών μας.

Ποιες είναι οι 4 παθήσεις που μπορεί να καταλάβει αμέσως ο οφθαλμίατρος μας;

Μέσω της εξέτασης των ματιών, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συμπεράνει πολλά πράγματα. Αρχικά, αν έχουμε ή όχι υψηλή αρτηριακή πίεση, της οποίας τα συμπτώματα μπορεί κάποιες φορές να τα προσπερνάμε, ή να εκδηλώνονται ως έντονοι πονοκέφαλοι, ζαλάδες ή δύσπνοια. Ωστόσο, στον οφθαλμό, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει οίδημα του οφθαλμού, θολή όραση και ύπαρξη λευκών σωματιδίων στο οπτικό πεδίο του ασθενούς. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί οφθαλμική αιμορραγία.

Άλλη μια ένδειξη της υγείας μας που φαίνεται κατά την εξέταση στον οφθαλμίατρο, είναι τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς η αύξησή της παρεμποδίζει την παροχή αίματος στα μάτια, φράζει την κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ οπτικού νεύρου και εγκεφάλου. Μακροχρόνια, μπορεί να επιφέρει τύφλωση.

O διαβήτης είναι ακόμα μια νόσος που μπορεί να διαγνωσθεί από μια εξέταση του οφθαλμού, καθώς ένα σύμπτωμά του είναι η θολή όραση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε προχωρημένα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπου προκαλείται ζημιά στα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Τέλος, ακόμα και ασθένειες όπως ο Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) και η νόσος του Crohn, ανιχνεύονται μέσω εξέτασης του οφθαλμού.

Από ποιες οφθαλμικές παθήσεις κινδυνεύουν οι άνω των 40;

Αν έχετε ξεπεράσει την ηλικία των 40 ετών, τείνουν να εμφανίζονται και κάποια συνήθη προβλήματα των οφθαλμών. Η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης και το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, είναι από τις πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται με το πέρας των χρόνων στα μάτια, οι οποίες είναι και αντιμετωπίσιμες.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος (PVD)  είναι άλλη μια κοινή πάθηση του οφθαλμού που παρατηρείται συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών, με τα κύρια συμπτώματα να είναι οι λάμψεις και φωταψίες και ‘μυγάκια’ που φαίνεται να ακολουθούν τις κινήσεις των οφθαλμών. Συνήθως πλήττεται μόνο το ένα μάτι. Αν τα συμπτώματα είναι ξαφνικά και έντονα, πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό μας, στην περίπτωση που συνάδει με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Το γλαύκωμα ματιού είναι άλλη μια πάθηση του οφθαλμού, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Όλοι οι άνω των 40 πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο, τουλάχιστον ανά 2 χρόνια, καθώς τις περισσότερες φορές το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα.

Τέλος, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι άλλη μια πάθηση που αναπτύσσεται σε άτομα άνω των 40 ετών, με κάποια από τα συμπτώματα της να είναι η σταδιακή απώλεια του κεντρικού οπτικού πεδίου, θολώνοντας και παραμορφώνοντας το, ενώ τα αντικείμενα φαίνονται με ασυνήθιστο σχήμα ή μέγεθος.

Πώς να διατηρήσουμε υγιή τα μάτια μας όσο μεγαλώνουμε;

Οι αλλοιώσεις στον οφθαλμό, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, είναι κοινές και τις περισσότερες φορές, ειδικά αν τις προλάβουμε σε αρχικό στάδιο, αντιμετωπίσιμες. Για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των ματιών μας, πρέπει να επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρο, να εντάξουμε την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητα μας, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και να φοράμε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουμε έξω.