Μολυσματικές ασθένειες

Από πού και ποια χρονική στιγμή ξεκίνησε ο κορωνοϊός; Πόσα άτομα μολύνθηκαν στην πραγματικότητα;

Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν το γενετικό του αποτύπωμα μέσω δειγμάτων του ιού από ασθενείς σε πολλές χώρες. Μάλιστα, περισσότερες από 100 αλληλουχίες των γονίδιων που υπάρχουν στους κορωνοϊούς με τη μορφή RNA, είναι διαθέσιμες σε δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Η Tanja Stadler, καθηγήτρια υπολογιστικής βιολογίας στο τμήμα βιοεπιστημών και μηχανικής στο ETH Zurich στη Βασιλεία και εμπειρογνώμονας σε θέματα μοριακής επιδημιολογίας, χρησιμοποίησε ένα στατιστικό μοντέλο που ανέπτυξε η ομάδα της, για να αναλύσει τη γενετική γενεαλογία των παθογόνων.

Η Δρ. Stadler και οι συνεργάτες της, έχουν διαθέσει την ανάλυση τους στην ηλεκτρονική πύλη Virological, υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη τους δεν έχει εξεταστεί από άλλους επιστήμονες όπως συμβαίνει με άλλες έρευνες, καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο που δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή. Τονίζεται μάλιστα, ότι η ποιότητα της εν λόγω ανάλυσης, αντιστοιχεί στην ποιότητα και ποσότητα των δημοσιευμένων γενετικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν 93 αλληλουχίες RNA, οι περισσότερες από την Κίνα και 38 αλληλουχίες από άλλες χώρες.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις για τον χρονικό προσδιορισμό του κορωνοϊού;

Οι αναλύσεις της Δρ. Stadler, δείχνουν ότι η επιδημία ξεκίνησε στην Κίνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2019, ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες υπολόγισαν ότι ο ιός προσέβαλε τον πρώτο ασθενή μετά το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου. Όπως εξηγεί μάλιστα, τα δεδομένα της μελέτης της, αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε ανάμεσα στους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον Νοέμβριο.

Η Δρ. Stadler ανέλυσε, επίσης, τη δυναμική της επιδημίας πριν από την κήρυξη καραντίνας στην πόλη Wuhan στις 23 Ιανουαρίου 2020. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε τα γενετικά δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων, για να υπολογίσει τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω αριθμός είναι πολύ σημαντικός διότι υποδεικνύει τον μέσο όρο των ατόμων που μολύνει ένας ασθενής. Η Δρ. Stadler, λοιπόν, διαπίστωσε ότι την συγκεκριμένη περίοδο, ο αριθμός αυτός κυμαινόταν από 2 – 3,5. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση του ιού συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την εποχιακή γρίπη, η οποία τυπικά έχει βασικό αριθμό αναπαραγωγής μικρότερο από 1,5.

Όπως εξηγεί, ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, καθώς δίνει σημαντικές πληροφορίες για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τους κρατικούς φορείς. Αν για παράδειγμα η καραντίνα δεν καταφέρνει να μειώσει αυτό τον αριθμό, τότε δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Δρ. Stadler θέλει να καθορίσει ποιος ήταν αυτός ο αριθμός κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη Wuhan. Ωστόσο, τονίζει, ότι τα στοιχεία για την περίοδο αυτή στην πόλη Wuhan είναι ασαφή, γεγονός που καθιστά αδύνατη μια αξιόπιστη ανάλυση.

Επιπρόσθετα και νοουμένου ότι τα ιικά γονιδιώματα αλλάζουν διαρκώς, η Δρ. Stadler σημειώνει ότι με την χρήση αυτών των αλλαγών μπορεί να ανασυνθέσει το εξελικτικό ιστορικό του ιού. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Με βάση λοιπόν την ανάλυση της, διαπίστωσε ότι στις 23 Ιανουαρίου πρέπει να είχαν μολυνθεί 4000-19000 άτομα, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναφέρθηκαν ήταν μόλις 581. Αυτό σημαίνει ότι στην πιο ακραία περίπτωση, μόνο 1 στους 33 ασθενείς εμφανίστηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία και στην καλύτερη 1 στους 7.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της μεθόδου υπολογισμού κρουσμάτων της Stadler σε σύγκριση με άλλες;

Σύμφωνα με την Δρ. Stadler, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι υπολογισμού των επιδημιολογικών παραμέτρων εκτός από την δική της, αλλά η δική της, η οποία αναλύει τα γονιδιώματα, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, μπορεί να εξάγει αξιόπιστα αποτελέσματα ακόμη και με δεδομένα από σχετικά λίγους ασθενείς, γεγονός που την καθιστά πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι σαφές πλέον το ποιος μολύνει ποιον, κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε Ιταλία και Κίνα.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις κυβερνητικές αρχές στην αναπροσαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι οι τακτικοί τοπικοί έλεγχοι και η εξέταση του γονιδιώματος από πρόσφατα μολυσμένους ασθενείς.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved