Άσκηση και Υγεία

Αποφύγετε τις χρόνιες ασθένειες με τακτική σωματική δραστηριότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινούνται αρκετά, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και χρόνιων ασθενειών και η βελτίωση της υγείας των οστών, της γνωστικής λειτουργίας, του ελέγχου του βάρους και της συνολικής ποιότητας ζωής. Η δεύτερη έκδοση των Κατευθυντήριων Γραμμών για τη σωματική δραστηριότητα των Αμερικανών, αναφέρει ότι περίπου το 80% των ενηλίκων και των εφήβων των ΗΠΑ είναι ανεπαρκώς δραστήριοι. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν σήμερα ή είναι πιθανό να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης.

Ποια είναι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας;

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, να ενισχύσει τα οστά και τους μυς και να βελτιώσει την ικανότητά σας να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες. Οι ενήλικες που κάθονται λιγότερο και κάνουν οποιαδήποτε ποσότητα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας αποκτούν κάποια οφέλη για την υγεία. Λίγες μόνο επιλογές του τρόπου ζωής έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας όσο η σωματική δραστηριότητα. Όλοι μπορούν να βιώσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία – η ηλικία, οι ικανότητες, η εθνικότητα, το σχήμα ή το μέγεθος δεν έχουν σημασία. Κάποια από τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Πόση σωματική δραστηριότητα είναι κατάλληλη;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, συνιστώνται οι ακόλουθες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας:

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 3 έως 5 ετών) θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια τουλάχιστον για 3 ώρες, αν όχι περισσότερο. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να ενθαρρύνουν το ενεργό παιχνίδι που περιλαμβάνει ποικιλία τύπων δραστηριότητας και να περιορίζουν την καθιστική απασχόληση, όπως ο χρόνος στην οθόνη.

Τα παιδιά και οι έφηβοι (ηλικίες 6 έως 17 ετών) χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά ή περισσότερα σε δραστηριότητα την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες που ενισχύουν τα οστά, χτίζουν τους μύες και κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα.

Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα και τουλάχιστον 2 ημέρες για δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Η προσθήκη περισσότερου χρόνου παρέχει περαιτέρω οφέλη.

Οι ηλικιωμένοι (ηλικίας 65 ετών και άνω) θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα και να περιλαμβάνουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης 2 ημέρες την εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε στοιχεία, όπως η προπόνηση ισορροπίας επίσης. Εάν έχετε περιορισμούς λόγω προϋπαρχουσών παθήσεων, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγείας και να είστε όσο πιο σωματικά δραστήριοι σας επιτρέπουν οι δυνατότητές σας.

Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό που ήταν σωματικά δραστήριες πριν από την εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, αλλά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον πάροχο υγείας τους για τυχόν αναγκαίες προσαρμογές.

Οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, που έχουν τις δυνατότητες, θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα είδη και τις ποσότητες που είναι κατάλληλες για εσάς.

Πώς ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει;

Οι φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στην κίνηση που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μέσω της συνταγογραφούμενης άσκησης, της πρακτικής φροντίδας και της εκπαίδευσης των ασθενών. Αφού συναντηθούν με τον ενδιαφερόμενο, οι φυσικοθεραπευτές δημιουργούν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας που βοηθούν τους ασθενείς τους να βελτιώσουν την κινητικότητα, να διαχειριστούν τον πόνο και άλλες χρόνιες παθήσεις, να αναρρώσουν από τραυματισμό και να προλάβουν μελλοντικούς τραυματισμούς και χρόνιες παθήσεις. Οι φυσικοθεραπευτές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να είναι ενεργά μέλη της δικής τους θεραπείας και συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες υγείας για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα.